Kraj ljeta je idealan da posjetite sam jug Italije i grad Napulj

Kraj ljeta je idealan da posjetite sam
jug Italije i grad Napulj

Italija je šarmantna zemlja u kojem god smjeru da krenete, a blizina Hrvatskoj stavlja ju kao idealnu priliku za putovanje u kojem možete uživati nekoliko dana, a da ne potrošite previše vremena, novaca i živaca. Osim vječnog Rima, prelijepe Venecije, prijestolnice mode Milana, čarobne Toskane ili nestvarnog nacionalnog parka Cinque Terre, mnogo je drugih gradova koji su svoju povijest i običaje upisali na popis svjetske baštine i uvijek iznova pozivaju ljude da upoznaju njihove prirodne i kulturne ljepote. Jedna od tih lokacija je i grad Napulj. Pomalo na lošem glasu zbog zloglasne prošlosti, problema s otpadom i velike udaljenosti, ipak je uspio svoj šarm i sirovost pokazati svijetu, a samo će znalci prepoznati istinsku ljepotu koja se krije među njegovim uskim i zanimljivim uličicama. Prošećite s nama napuljskim ulicama i možda dobijete inspiraciju za neko novo putovanje.

Napuljski zaljev

Napulj je glavni grad talijanske pokrajine Kampanije, smješten na obali Tirenskoga mora; zauzima čitav prostrani Napuljski zaljev, penje se do padina Vezuva i do brežuljaka u unutrašnjosti. Napulj je najveći grad južne Italije s oko 1 milijun, a u širem području s čak 4,2 milijuna stanovnika, te je treći po veličini u Italiji poslije Rima i Milana. To je iznimno živahan, prenapučen mediteranski grad, a još k tome luka pa je promet gotovo kaotičan, a cvate i kriminal (Camorra). Pored službenog talijanskog jezika u gradu se govori i tradicionalni napolitanski jezik. Povijesno središte Napulja uvršteno je 1995. u UNESCOV popis mjesta svjetske baštine u Europi. Iako je jedan od najljepših gradova u Europi i bogat spomenicima koja svjedoče o njegovoj bogatoj prošlosti, zaobišao ga je masovni turizam, jer se više posjećuju obližnji atraktivni lokaliteti.

Naime, u blizini Napulja, u podnožju Vezuva, nalaze se Herkulanej i Pompeji, gradovi koje je u 1. stoljeću zatrpao vulkanski pepeo tijekom erupcije Vezuva, a koji je danas glavna meta brojnih turista. Unutar grada postoje mnoga atraktivna mjesta, poput brojnih dvoraca. Nacionalni arheološki muzej posjeduje najveću i najbogatiju kolekciju rimskih umjetnina (iz Pompeja i Herkulaneja), ali i zbirku djela iz stare Grčke i renesanse.

Burna prošlost i stigma sadašnjosti

Napulj nosi stigmu svoje burne kriminalne prošlosti, a i danas je poznat po nažalost ne lijepim vijestima kada je u pitanju mafija i kriminalne organizacije za koje se tvrdi da su čak jače od sicilijanskih. Lokalno stanovništvo nosi u stigmu, no na njihovim licima nećete vidjeti izmučenost. Snažni su i hrabri, te njihov pravi južnjački talijanski temperament možete osjetiti gdje god se okrenuli. Oni su pošten narod, ali s vama će razgovarati bez okolišanja i uvlačenja – dobit ćete u lice sve što vas ide, a nakon toga će rado sjesti s vama i počastiti vas domaćim crnim vinom i neodoljivo ukusnim maslinovim uljem.

Domovina pizze

Osim standardnih mediteranskih poslastica koji su nama dobro poznati, Napulj se ističe po još jednoj velikoj gastro priči – Napulj se smatra domovinom pizze, a najstarija pizzeria u gradu datira iz 1830. godine. Ovdje ćete jesti pizzu kakvu ne možete pojesti nigdje na svijetu, a zaboravite prejedanja i klasične “što više tijesta za što manje cijenu” priče. Ovdje je hrana gušt, domaća i jednostavna, a toliko ukusna da nećete vjerovati kako do sada niste imali pojma da može biti.

Napulj je jako vezan i za kulturu i umjetnost što je obilježilo njegov rast i razvoj, a posebno je vezan za sport – pogotovo nogomet čiji je glavni lik još uvijek Diego Armando Maradona, jedan od najboljih igrača svijeta, a nekadašnji igrač tamo izrazito popularnog kluba SSC Napoli. Napulj je grad biser koji u svojoj surovosti i autentičnosti obara s nogu, a dvaka prilika koju mu date vratit će vam se stostruko. Pokušajte, zašto ne.

Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori