Cinque Terre: pobjegnite u slikovita talijanska mjesta koja oduzimaju dah

Cinque Terre: pobjegnite u slikovita
talijanska mjesta koja oduzimaju dah

Polako, ali sigurno države se otvaraju i sviraju kraj ovoj pandemiji u kojoj živimo dvije godine. U razdoblju iza nas putovanja su bila svedena na minimum. Išlo se tamo gdje se baš moralo ili gdje se moglo barem nešto. Sve u svemu i nije nam bio neki gušt putovati uz sve te mjere, uvjete i komplikacije. Ipak, kako nam se proljeće bliži želja za putovanjima van Lijepe Naše sve je veća pa smo se bacili na istraživanje. Odlučili smo za početak ne otići predaleko i istražiti susjednu Italiju. Venezia, Firenza, Milano, Rim… ne znamo kud bi prije. Unatoč neiscrpnim mainstream idejama, danas putujemo na malo drugačije mjesto – obalu Ligurskog mora u slikovite Cinque Terre.

Cinque Terre – Pet čarobnih zemalja

Cinque Terre, u prijevodu pet zemalja, čine pet naselja: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso. Smještene na strmim liticama ligurske obale, svojom kaskadnom gradnjom šarenih kućica izazivaju divljenje pa ne čudi da su i dio UNESCO-ve prirodne baštine.

Ovo je odlična road trip destinacija za produženi vikend. Iako više volimo avione koji nas brzinom munje dovedu do željene destinacije, ponekad nam nedostaje opažanje prirode i promjena pejzaža. Na taj način imamo priliku razgledati i druga usputna mjesta, ali obaviti i dobar shopping. Jer ako se iz Italije nisi vratio s punim gepekom, nisi ništa napravio.

Obilazak mjesta bez automobila

Ono što morate znati je da automobilom možete doći do jedne točke, a nakon toga na raspolaganju su vam vlak, brod, ili ako ste avanturističkog duha, pješačke staze. Vlakovi su možda najbrže i najzgodnije rješenje jer idu svako malo i u svim smjerovima te povezuju sva naselja, ali brodom je doživljaj ipak na većoj razini. Treća opcija su pješačke staze, koje imaju nekoliko ruta za koje vam treba pet sati hoda bez zaustavljanja, što se čini dosta ambicioznim. Ipak, koliko god vam se pješačenje činilo prevelikim zalogajem, planirajte barem jedan dio razgledati i na taj način. Na stazi broj 2 nalazi se najatraktivniji dio koji spaja Cornigliu i Vernazzu, a ono što ne smijete propustiti je Via dell’ Amore (Put ljubavi). Radi se o 900 metara dugoj stazi ukopanoj u stijenu koja povezuje Manarolu i Riomaggiore.

Sva mjesta koja ne smijete zaobići

La Spezia kao najveći grad ove pokrajine i najbliža točka dolaska autom možda je najbolja opcija za bazu gdje ćete se smjestiti i iz koje ćete razgledavati ostatak. Osim toga mjesto je vrijedno kratkog obilaska i istraživanja. Iz La Spezie možete uzeti brod do Portovenere. Ovaj gradić koji je u blizini, pun je srednjovjekovnih građevina i daje prekrasnu sliku s mora – šarene kućice uz obalu koje su služile za obranu grada od osvajača u povijesti.

Slijedeća destinacija je najjužnije i ujedno najveće naselje Cinque Terre – Riomaggiore. Ovo mjesto odličan je izbor za večernje izlaske jer je aktivniji od ostatka Zemalja. Malo sjevernije smjestila se Manarola – najfotogeničniji gradić od svih pet na kojeg se pruža prekrasan pogled s Puta ljubavi koji vam je, ako ništa, barem poznat s Instagrama. Ono što svakako ne smijete zaobići je crkvica San Lorenzo iz 14.st u gotičkom i baroknom stilu koja gleda na obalu.

Zanimljivost vezana uz mjesto Corniglia je da se pretpostavlja kako posude za vino (Cornelia), pronađene u iskopinama Pompeja, potječu upravo odavde. Nakon razgleda Corniglie bilo bi najljepše da se uputite, prije spomenutom, pješačkom stazom kojom ćete stići do Vernazze. Najmanje naseljena, sa samo oko 600 stanovnika, Vernazza je najpoznatija po središnjem trgu koji se otvara prema maloj plaži. Uživajte u prizoru uz odličan sladoled iz poznate gelaterie Vernazza ili uz njihov poznati jogurt od limuna s medom. Za kraj dolazimo do posljednjeg mjesta po imenu Monterosso. Crkva San Pietro, smještena na rtu koji dijeli stari dio Monterossa i moderno područje zaljeva Fegina, oduzima dah.  Ako ste u posjetu ovoj destinaciji u ljetnim mjesecima onda nikako ne smijete zaobići kupanje na njihovoj najpoznatijoj plaži i odmoriti se, jer bome ste zaslužili.

Specijaliteti koje ne smijete propustiti

Zaslužili ste naravno i gozbu jela i pića jer ipak se nalazimo u Italiji. Tko može odoljeti talijanskoj kuhinji i njihovim raznim paštama, njokima, raviolima, pizzama…? Specijalitete koje svakako ne smijete propustiti su Trofie al Pesto i Granite di Limoni. Radi se o posebnoj vrsti tjestenine s pesto umakom i o slastici nalik sorbetu od limuna. Focacciu, uz domaće maslinovo ulje, burratu i San Daniele pršut, sigurni smo da nećete propustiti. Osim prefine hrane vrijeme je i za zdravicu. Ovo područje poznato je po vinogradima koji se uzgajaju na terasama litica pa preporučamo da dok ste ovdje uživate u bijelom Cinque Terre DOC lokalnom vinu. Uz to probajte i njihovo pikantno vino Sciacchetrà. Nećete požaliti.

Red povijesti, red prekrasnih prizora, red ića i red pića. Što više reći nego: La vita è bella!

Foto: Pexels, Unsplash

Tekst: Dora Olujić

Učitati još
Zatvori