Miris ljeta, more i otoci: Korčulanski arhipelag kroz objektiv Lucije Klanjac
Miris ljeta, more i otoci: Korčulanski arhipelag kroz objektiv Lucije Klanjac

Miris ljeta, more i otoci: Korčulanski
arhipelag kroz objektiv Lucije Klanjac

Lucija Klanjac, 23-godišnja studentica FER-a iz pitoresknog Svetog Petra u Šumi, zna kako prepoznati čaroliju u svakodnevici. Njezin alat za to nije samo znatiželjan duh već i fotoaparat. Iako dolazi iz svijeta brojeva i algoritama, Lucija pripada i svijetu priča, svjetla i emocija koje bilježi kroz objektiv. Fotografija je njezin bijeg, ali i prostor u kojem se najviše pronalazi. Hobi koji sve više prerasta u poziv.

Ovog ljeta, spojila je dvije velike ljubavi, putovanja i fotografiju, i po prvi put otputovala na Korčulu, otok koji ju je dugo mamio svojim pričama i predivnim pejzažom. I nije pogriješila. Korčula joj je pokazala da je mjesto koje ne nudi samo more, vino i pjesmu nego i nebrojene trenutke vrijedne bilježenja. Od spontanih scena lokalnog života, topline obiteljskih trenutaka, do prirodnih kadrova koji oduzimaju dah.

U nastavku Lucija s nama dijeli svoj pogled na Korčulu, onaj fotografski, ali i osobni. Stoga ovaj put kroz objektiv Lucije Klanjac putujemo po Korčilanskom arhipelagu.

korcula-08
korcula-09
korcula-15
korcula-13
  • Kako je započela tvoja fotografska priča? Sjećaš li se prvog trenutka kad si znala da ćeš kroz objektiv bilježiti svijet oko sebe?

Sve je počelo još u osnovnoj školi kada sam kriomice posuđivala sestrin stari fotoaparat koji sam kasnije i naslijedila. Fotografija je moj najdraži hobi, ali u posljednje vrijeme prerasta u nešto više, možda i moj profesionalni put. Najčešće stvaram lifestyle i produkt fotografije za obrtnike, rukotvorce i brendove jer volim kroz fotografiju ispričati njihove priče i prenijeti emociju. Ipak, najdraže mi je bilježiti obiteljske trenutke: berbu u vinogradu, tatu u vrtu, nonu dok igra briškulu i odrastanje mojih nećaka. Obožavam to što s tom malom napravicom mogu uhvatiti mikrotrenutke, osmijeh, pokret ili pogled, sve one male stvari koje često promaknu, a zapravo vrijede najviše.

  • Kada si prvi put posjetila Korčulu i što ju čini posebnom?

Iako mi je već nekoliko godina bila želja posjetiti Korčulu, tek sam je ovog kolovoza prvi put posjetila zajedno sa svojim dečkom. Posebnom je čini to što je poput malog raja: spoj čistog mora, bogate povijesti i kulture, izvrsne gastronomije, još boljeg vina i živih događanja. Za mene, Korčula obuhvaća oba lica Jadrana: ono veselo i puno života, ali i ono tiho i spokojno. Primjerice, sam grad Korčula vrlo je živahan i pun energije: lokalci igraju vaterpolo u moru, turisti ispunjavaju rivu, restorani i mali dućani vrve ljudima. Vela Luka, s druge strane, ostavila je na mene dojam mira i baš kao što pjeva Oliver, pitam se kad ću opet doć da je vidim ja. Zaista je lijepa. Prošetaš rivom uz barkice i mozaik koji se proteže duž obale dok se iz kafića i restorana čuju Oliverove pjesme. Posebno mi je ostao u sjećanju domaći čaj od borovih iglica koji smo kupili od djece na štandu. Taj mali detalj bio je presladak i baš je upotpunio doživljaj Vele Luke.

korcula-112
  • Korčula i njen arhipelag čista su magija. Ima li neki dio Korčule (ili otočića) u koji si se baš zaljubila? Koji je to i što ga čini tako posebnim za tebe?

Definitivno savjetujem da svatko tko posjeti Korčulu obiđe i njezine obližnje otoke. Imala sam sreću posjetiti Badiju, Vrnik i Proizd, a svaki od njih poseban je na svoj način, pa bi bilo šteta neki ne spomenuti.
Jedan smo dan uzeli taxi boat i obišli Vrnik i Badiju. Kad prilaziš Badiji, prvo te dočeka prekrasan pogled na samostan, a čim zakoračiš na otok prilaze ti pitomi jeleni koje možeš dragati i nahraniti mrkvama. Iako je Badija jako popularna na društvenim mrežama, na mene je ipak veći dojam ostavio Vrnik. Tamo imaš osjećaj da siesta traje cijeli dan! Turisti se prže na suncu, a none odmaraju u hladovini, šugamani se suše na sušilu, pije se kava, igraju se boće (“na balote”). Baš nekako moj đir (smijeh). Na štandovima se prodaju kape s natpisima “pusti me stat” i “triba znat guštat”, a ja se u potpunosti slažem.
Nakon toga, jedan cijeli dan odvojili smo i za otok Proizd, udaljen oko pola sata vožnje brodom od Vele Luke. Kroz borovu šumu punu dobre energije (kako i piše na putokazima) stižeš do četiri plaže, a kad dođeš… Ostaneš bez riječi. Bez pretjerivanja, dolazim iz Istre i navikla sam na lijepo more, ali moram priznati da ovakvo još nisam vidjela.

korcula-078
vrnik-02
vrnik
vrnik-03
korcula-141
PROIZD
  • Postoji li neka ‘skrivena’ lokacija na Korčuli ili u okolici koju bi podijelila samo s najbližima, ali ipak ćeš ju otkriti i nama?

Možda i nije potpuno skrivena, ali nama je bila pravo malo otkriće. Putujući autom po otoku naletjeli smo na putokaz za Eko Škoj i odlučili rezervirati stol. To je simpatično obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje vode majka i kći. Sve što smo tamo probali bilo je organsko i svježe, ubrano iz njihova vrta. Dočekale su nas nasmijane domaćice, a dok smo
jeli i pijuckali sok od bazge društvo su nam pravile i znatiželjne šapice koje su se motale oko stola. Taj spoj domaće hrane, prirode i topline doma baš je poseban i ostavio mi je lijepu uspomenu.

  • Koja ti je omiljena fotografija koju si snimila ovog ljeta i što je čini posebnom u tvojim očima?

Moja omiljena fotografija ovog ljeta je možda ona s Proizda, gdje sam uhvatila simpatičnu bakicu i djeda na kissing spotu. Taj trenutak savršeno dokazuje zašto ga zovu Otokom ljubavi.

  • Koje trenutke najviše voliš ‘uloviti’ – more, ljude, zalaske, detalje?

Najviše volim uloviti detalje koji ponekad prođu nezamijećeno i ljude dok rade ono što vole. Privlače me jednostavni trenuci i iskrene emocije: ribar dok peca, dijete koje se smije, baka koja mijesi kruh. Za njih je to možda samo običan trenutak, ali na mene ostavi poseban dojam.

  • Najljepši zalazak sunca koji si doživjela ovog ljeta? Gdje je bio?

U Veloj Luci, ali nemam fotografiju jer sam gledala samo očima i uživala u trenutku. I naravno, posebno mjesto u srcu zauzima svaki zalazak doma, na mojoj terasi u mom Svetom Petru u Šumi.

  • Korčula ujutro, popodne ili u večernjim satima? Kada ti je najljepša i zašto?

Koručula kad god. Uvijek je najljepša.

korcula-22
  • Koje plaže na Korčuli ili u Korčulanskom arhipelagu bi svrstala među top 3 i zašto? Trebamo tvoje insajderske preporuke!

Plažu Srednji Bili Bok na Proizdu bih bez razmišljanja svrstala i u top tri plaže koje sam ikad posjetila, a ne samo na Korčuli. Osim nje, lijepo se bilo okupati na Pupnatskoj Luci i na Bilin žalu. Tamo ima malo muke oko parkinga jer je strmo i krcato autima, ali se definitivno isplati.

korcula-110
Pupnatska Luka
proizd
proizd
proizd
  • Nakon dana provedenog na suncu i u istraživanju kamo na koktel i dobru večeru? Imaš li prijedlog za dobar beach bar, konobu?

Budući da sam bila na Korčuli, s guštom sam svaki koktel zamijenila čašom dobrog vina. Otok je poznat po svojim autohtonim sortama Grku i Pošipu, a ja sam imala sreću biti smještena upravo u Lumbardi, kolijevci Grka. Jedne smo večeri svratili u vinariju Lovrić, a već sljedeće do vinarije i restorana Zure. Budući da dobro vino traži i dobru hranu, nisam mogla propustiti i njihov poznati tartar od kozica kojeg smo smazali u minuti.

lumbarda-10
lumbarda-11
  • Kako izgleda tvoj idealni ljetni dan na Korčuli? Od juta do večeri.

Idealni dan krenuo bi buđenjem u zoru, što je u mom slučaju gotovo nemoguće, ali ajde, govorimo o idealnom scenariju. Otišla bih na plažu, nakratko bih se okupala i uživala u doručku i kavi u miru. Nakon toga, dečko i ja spakirali bismo stvari za plažu, vodu i naravno fotoaparat, svratili na tržnicu po svježe voće i onda – trk na Proizd, odakle se ne bismo micali do večeri. Dan bi prošao u sunčanju, kupanju, sudoku križaljkama i kartama. Na povratku prema gradu Korčuli stali bismo u kakvoj konobi na makarune s kozicama, a večer završili šetnjom uličicama Korčule uz sladoled.

lumbarda-03
korcula-107
  • Gdje voliš popiti prvu jutarnju kavu?

Veliki sam ljubitelj kave i volim je u svim oblicima i okusima. Nemam konkretno odgovor na pitanje gdje ju volim popit nego više s kim i kako. Najdraža mi je mamina moka koja nas sve okuplja za stolom. Volim i kad si nona skuha previše pa ostavi malo “kafelića” i za mene, ili tursku kavu sa bivšim cimerima u pauzi od učenja. Posebno su mi drage i kave s prijateljicama u zagrebačkim kafićima, kao i one na terasama uz društvene igre kad dođem doma. Često volim i sama popiti kavu u miru. Ne sjećam se koja mi je na Korčuli bila najfinija, ali ona u Pupnatskoj luci, u beach baru Mate, imala je najbolji pogled.

  • Što bi savjetovala nekome tko nikad nije bio na Korčuli i njezinom arhipelagu da mora obavezno vidjeti i doživjeti?

Savjetovala bih da istražuje Korčulu i pogleda tradicionalni ples mačevima – Morešku, da prošeće Velom Lukom i posjeti Velu Spilu. A ako je u mogućnosti, neka obiđe i obližnje otoke jer se to itekako isplati. U Lumbardi neka stane na čašu Grka, u Žrnovu proba domaće makarune i, naravno, neka se puno kupa u moru i jednostavno gušta.

korcula-035
Vela luka
VelaLuka-06
Vela luka
VelaLuka-06
Vela Luka
VelaLuka-06
Vela Luka
VelaLuka-05
Vela Luka
  • Tri riječi kojima bi opisala Korčulu?

More, pjesma, vino…

Učitati još
Zatvori