Katar: sve što morate vidjeti u arapskoj zemlji u kojoj se ove zime održava Svjetsko prvenstvo u nogometu
Katar: sve što morate vidjeti u arapskoj zemlji u kojoj se ove zime održava Svjetsko prvenstvo u nogometu

Katar: sve što morate vidjeti u arapskoj zemlji u kojoj se ove zime održava Svjetsko prvenstvo u nogometu

Država Katar nalazi se na jugozapadnom dijelu Azije, na Arapskom poluotoku. Najjača gospodarska sila je naftna industrija, a Katar je danas jedna od najbogatijih država na svijetu. Glavni i najveći grad, Doha, nalazi se na obali Perzijskog zaljeva, a s obzirom na to da je doista urban i pun zanimljivih atrakcija, omiljeno je turističko odredište posjetitelja sa svih strana svijeta.

Ove godine Katar posebno privlači pažnju posjetitelja zahvaljujući Svjetskom prvenstvu koje se ondje odvija od 20. studenog do 18. prosinca 2022.

Katar kao domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu 2022.

Svjetsko prvenstvo u nogometu u Katru 22. je izdanje svjetskog prvenstva u nogometu. Bit će to tek drugo Svjetsko prvenstvo u nogometu na azijskom kontinentu, nakon onog 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu, te prvo u arapskom svijetu. Zanimljiva je i činjenica da će ovo biti prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu u povijesti koje će se održati tijekom zime, a ne tijekom ljeta. Razlog tome je isključivo klima, odnosno iznimno visoke temperature u Katru tijekom ljetnih mjeseci.

Više od 80% ukupne populacije Katra živi u glavnom i najvećem gradu, Dohi, i njegovoj okolici.

 

Doha – što sve posjetiti?

Prije manje od 200 godina na mjestu današnjeg velebnog grada Dohe bila je pustinja. Zahvaljujući naftnom bogatstvu, grad, ali i cijela zemlja iznimno su se brzo razvijali, pa je danas Katar jedna od najbogatijih, ali i najčišćih i najsigurnijih zemalja svijeta.

Popularne atrakcije među posjetiteljima uključuju one u pustinji; od jahanja deva, vožnji quadovima, surfanja po pijesku, ali i čudesa arhitekture poput umjetnog otoka “The Pearl”, Muzeja islamske umjetnosti, tržnice Souq Waqif te odličnih rooftop barova i restorana s lokalnom hranom.

Pustinja

Katar je produžetak pustinje Rub’al-Khali na arapskom poluotoku, koja se proteže sjeverno od Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Valovite pješčane dine očaravaju svojom ljepotom, a za posjetitelje nude i brojne vrste zabavne i poneke adrenalinske atrakcije. Moguće je tako jahati deve, iskusiti vožnju pješčanim dinama u terencu ili na quadu, “surfati” po pijesku.

Doživljaj pustinjskog “safarija” za turiste je i dalje na samom vrhu atrakcija koje žele doživjeti i posjetiti kada su u Katru. Također, postoji mnogo opcija i turističkih agencija koje organiziraju izlete, pa i noćenja u pustinji.

Souq Waqif

Souq Waqif je najpopularnija tržnica u Dohi smještena u centru grada, a tamo možete pronaći razne ukrase, začine i suvenire, ali i brojne restorane i shisha barove. Tržnica je iznimno zanimljiva zbog svoje gradnje u tradicionalnom katarskom arhitektonskom stilu. Vrijedi popiti kavu i opskrbiti se njihovim specijalitetima i slatkišima.

Muzej islamske umjetnosti

Muzej islamske umjetnosti (Museum of Islamic Art) smješten je na jednom kraju sedam kilometara duge Corniche u Dohi. Muzej je pod utjecajem drevne islamske arhitekture, ali ima jedinstven moderan dizajn koji uključuje geometrijske uzorke. Muzej islamske umjetnosti predstavlja islamsku umjetnost s tri kontinenta tijekom 1400 godina.

Čuva jednu od najopsežnijih zbirki islamske umjetnosti u svijetu, s remek-djelima iz svih krajeva svijeta koja predstavljaju raznolikost pronađenu u islamskoj baštini. Zauzima površinu od 45 000 m2, a nalazi se na umjetnom poluotoku koji gleda na južni kraj zaljeva Doha. Ulaz u muzej je besplatan.

Porto Arabia i The Pearl Island

Predio Porto Arabia luksuzno je gradsko odredište za život, zabavu, shopping, odmor i rekreaciju. Cijeli Porto Arabia izgrađen je na umjetnom otoku, poznatom kao The Pearl Island. Ovdje možete pronaći hotel i odmaralište s pet zvjezdica, brojne luksuzne trgovine, restorane i barove, šetalište, golf terene te stambene jedinice. Luka se proteže na 3,5 km dugoj promenadi,

Otok se nalazi na 4 milijuna kvadratnih metara iskorištenog zemljišta i na 350 metara od prestižne četvrti West Bay u Dohi. Podijeljen je u deset arhitektonski različitih četvrti inspiriranih najšarmantnijim mediteranskim gradovima.

National Museum of Qatar

Zadivljujuću zgradu Nacionalnog muzeja Katra dizajnirao arhitekt Jean Nouvel koji je bio inspiriran pustinjskim ružičastim kristalom koji se može pronaći u Kataru. Nacionalni muzej Katara (NMoQ) priča priču o Kataru i njegovim ljudima od najranijih vremena do danas, prikazuje prirodnu povijest poluotoka, bogatu baštinu i kulturu Katara. Koliko pažnje privlači zbirkama, toliko i arhitekturom, pa mnogi posjetitelji dolaze prvenstveno diviti se nesvakidašnjoj građevini.

Gradovi domaćini Svjetskog prvenstva u nogometu

Osim glavnog grada Dohe, gradovi na čijim će se stadionima također igrati utakmice su Lusail, Al Khor, Al Rayyan i Al Wakrah. Doha će turistima svakako biti najzanimljiviji grad – većina ostalih gradova domaćina nalaze se u okolici/neposrednoj blizini Dohe.

Lusail je planski izgrađen grad u Kataru, smješten na obali, u južnom dijelu općine Al Daayen. Nalazi se oko 23 kilometra sjeverno od gradskog središta Dohe. Planirano je da ima marine, stambena područja, otočna odmarališta, komercijalne četvrti, luksuzne trgovačke i rekreacijske sadržaje, zajednicu golf terena, umjetno napravljene otoke i nekoliko zabavnih četvrti. U Lusailu se nalazi Stadion Lusail Iconic, stadion s najvećim kapacitetom u Katru.

Grad Al Khor je općinsko sjedište, a nalazi se na sjeveroistočnoj obali Katara, oko 50 kilometara od glavnog grada Dohe i jedan je od najvećih gradova u Kataru.

Al Rayyan je treća po veličini općina u državi Katar. Njegovo primarno naselje je istoimeni grad koji zauzima cijeli istočni dio i većim dijelom okružuje metropolitansku Dohu te funkcionira kao predgrađe. Utakmice svjetskog prvenstva održavat će se na čak tri stadiona u gradu.

Utakmice će se održavati i u gradu Al Wakrah, glavnom gradu općine Al Wakrah. Istočni rub Al Wakraha je obala Perzijskog zaljeva, a glavni grad Doha nalazi se neposredno sjeverno od grada. Značajnu prekretnicu u modernoj povijesti grada uključuje i inauguracija stadiona Al Janoub u svibnju 2019., mjesta održavanja Svjetskog kupa u Kataru 2022.

Smještaj u Katru za vrijeme Svjetskog prvenstva

S obzirom na popularnost Svjetskog prvenstva u nogometu i broja ljudi koji želi uživo prisustvovati utakmicama, većina hotela već je popunila sve svoje kapacitete. No, kako bi povećali mogućnosti smještaja za sve one koji žele doći, organizatori nude smještaje i u privatnim apartmanima, vilama, navijačkim selima, pa čak i tradicionalnim šatorima u pustinji.

Opcije smještaja za kampiranje i kamp prikolice u stilu koliba nude posjetiteljima praktičnu bazu za Svjetsko prvenstvo. Osim klasičnijih tipova smještaja, osiguran je čak i smještaj na moru – naime, kruzeri se pretvaraju u plutajuće hotele koji će biti usidreni u luci u Dohi, na samo 10 minuta vožnje od centra Dohe. Oba hotela na kruzerima nude razne opcije kabina, od tradicionalnih kabina i kabina s pogledom na ocean do kabina s balkonom i luksuznih apartmana.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori