Poznat je datum održavanja 40. međunarodne karnevalske povorke u Rijeci, jedva čekamo
Poznat je datum održavanja 40. međunarodne karnevalske povorke u Rijeci, jedva čekamo

Poznat je datum održavanja 40. međunarodne karnevalske povorke u Rijeci, jedva čekamo

Riječki karneval tradicionalno se održava svake zime još od 1982. godine i jedan je od najvećih međunarodnih karnevala. Iz godine u godinu, karneval stječe sve veći broj posjetitelja i sudionika iz zemlje i inozemstva. Zabavno natjecanje u kreativnosti, kostimima i maskama, koreografijama i vozilima na kojima se grupe predstavljaju, jedan je od omiljenih događaja u godini za koji se Kvarner priprema tijekom cijele godine.

Prošle je godine karneval zbog pandemije bio odgođen, odnosno nije održan u redovnom, zimskom terminu u veljči već u lipnju. Nakon zabavne ljetne parade, karneval se ove godine vraća u svoj uobičajen termin.

Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci

Još nas samo nekoliko dana dijeli od početka karnevalskih svečanosti i događanja za 2023. godinu. Već tradicionalno, uvodna priredba Riječkog karnevala je izbor Kraljice Riječkog karnevala, događaj kada maškare biraju najšarmantniju žensku predstavnicu koja će sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Nakon izbora kraljice, gradonačelnik Rijeke predaje ključeve Meštru Karnevala, što i službeno označava početak najluđeg razdoblja za Rijeku, odnosno, kako ga Riječani nazivaju, petog godišnjeg doba. Ove će se godine izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada održati 20. siječnja 2023.

Idući važan datum je dječja karnevalska povorka koja će se održati u subotu, 4. veljače 2023. s početkom u 13 sati, a velika, jubilarna, 40. međunarodna karnevalska povorka održava se u nedjelju, 19. veljače 2023., s početkom u 12 sati.

Učitati još
Zatvori