Još malo i počinje kultni Riječki karneval

Početak godine tradicionalno donosi i jedan od najdugovječnijih karnelava u svijetu – Riječki karneval, koji postoji još od 16. stoljeća, čak je stariji od najvećeg karnevala u Riju de Janeiru.

Ovaj dugovječni karneval počet će 17. siječnja podizanjem Pusta u nekoliko riječkih naselja, središnja velika međunarodna povorka s oko deset tisuća maškara u 100 karnevalskih skupina proći će središtem grada 7. veljače, a karneval će završiti 10. veljače osudom i paljenjem Pusta – lutke osuđene za sve loše u prethodnoj godini, najavljeno je u ponedjeljak na kolegiju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Urijeka naslovnica

Prema najavama iz Turističke zajednice Grada Rijeke, tijekom toga ‘petog riječkog godišnjeg doba’ održat će se brojne karnevalske manifestacije, zabave, radionice, popularni ‘pusni tanci’, ‘maškarane promenade’, dječje zabave ‘redute’ (krabuljni ples), izbor princeze i princa karnevala, humanitarne akcije, sportski turniri, balovi, koncerti, Maškarani maraton Radio Rijeke, Maškarana jota i druga događanja. Izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ‘ključa grada’ iz ruku gradonačelnika Obesnela u ruke Meštra karnevala Tonija najavljeni su za 22. siječnja u trsatskoj Dvorani maladosti.

rijeka karneval 1

Tradicionalni Maškarani auto-rally Pariz-Bakar, parodija na poznati svjetski rally, bit će 23. siječnja, a natjecanje u snowboardu uz more, na Gatu Karoline Riječke ‘Carnival Snowboard Session’ bit će 30. siječnja.

Dječja karnevalska povorka prošetat će središtem Rijeke također 30. siječnja, s oko pet tisuća maskiranih mališana u sedamdesetak karnevalskih skupina, dok će velika međunarodna povorka, u kojoj se mogu vidjeti razne tradicijske, ali i najnovije maske te alegorijska kola, središtem grada krenut će točno u podne 7. veljače.

rijeka karneval 2

Nakon velike povorke, na moru ispred riječke luke bit će spaljen Pust, a Pust u riječkim naseljima bit će osuđen i spaljen prema tradiciji na Pepelnicu, 10. veljače. Sve informacije o događanjima možete saznati na rijecki-karneval.hr.

rijeka karneval 3

Foto: Riječki karneval, rijeka.hr

0