Najbolji karnevali diljem svijeta koji će se održati u 2022.

Najbolji karnevali diljem svijeta koji
će se održati u 2022.

Karnevali su svima nam dobro poznata senzacija koja se tradicionalno slavi diljem cijelog svijeta. Razne zemlje i gradovi imaju različite tradicije, običaje i načine slavlja, ali jedno je svima zajedničko: kostimi i želja za ludom zabavom. Glazba, šareni kostimi, maske za lica, pernata pokrivala za glavu te tradicionalna hrana i piće prisutni su na svim zabavama i paradama, diljem ulica i trgova svjetskih gradova.

Bližimo se prvim danima veljače, mjeseca u kojem se održava najveći broj karnevala na svijetu. Ove godine zbog teške situacije s pandemijom, mnogi su karnevali otkazani, nekima su odgođeni, a neki se ipak održavaju, no s malo izmijenjenim programom. U nastavku saznajte koji su najbolji karnevali na svijetu koji će se održati u 2022. godini i pod kakvim okolnostima.

Rio de Janeiro, Brazil

Karneval u Rio de Janeiru najveći je i najvažniji karneval na svijetu, s dva milijuna ljudi dnevno na ulicama. Cijeli grad na sedam dana potpuno staje radi zabave. Mnogi u Riu žive za karneval, tijekom cijele godine vježbaju plesne točke sa školom sambe, kako bi mogli nastupati na vrlo konkurentnoj Samba Paradi i pripremaju se za nadolazeću veljaču. Karneval je još 1930. izašao na ulice kada su se kvartovi udruživali radi uličnih i kvartovskih parada. Danas se zabave održavaju diljem cijelog grada, a započinju već u 5 ujutro. Jedan od najistaknutijih i najluksuznijih događaja karnevala u Riu je Čarobni bal koji se održava u Copacabana Palači, a glamuroznoj večeri prisustvuju svjetska poznata lica.

Karneval se ove godine trebao održati u veljači, no premješten je za travanj, pa je novi termin održavanja od 20. travnja do 30. travnja. Za više informacija o održavanju i programu posjetite službenu stranicu Rio Carnaval.

Venecija, Italija

U Veneciji se tradicionalno odvija najveći europski karneval, s preko 3 milijuna posjetitelja svake godine. Karnevalske zabave odvijaju se diljem grada, najpoznatije su parade na gondolama na Grand Canalu, velike povorke i vatromet na Piazzi San Marco, natjecanje za izbor najboljih maski, koncerti, umjetničke izvedbe, dječje zabave, kostimirano klizanje i balovi pod maskama. Tradicionalno slavlje slobode i uličnih performansa, tradicionalnih maski i kostima i ekstravagantnih balova! Karneval će se održati u periodu od 12. veljače do 1. ožujka 2022.

Patras, Grčka

Karneval u grčkom gradu Patras jedan je od najvećih u Europi, no ostao je relativno nepoznat izvan granica Grčke. Ima tradiciju dužu od 180 godina i mnoštvo zabavnih događanja kao što su ulične parade, balovi, spaljivanje kralja karnevala ali i jedan od najvećih dječjih karnevala na svijetu. Centar grada prepun je veselih maškara koje tradicionalno uživaju u slatkastom vinu i mesu s roštilja. Na zadnji dan karnevala završna povorka se probija kroz 40-ak tisuća posjetitelja i promatrača. Završni događaj, paljenje Kralja Karnevala, odvija se na molu uz more, pod vatrometima i najveći je spektakl karnevala koji se ne smije propustiti. Period održavanja karnevala u 2022. godini je od 17. siječnja do 7. ožujka.

Mardi Gras, New Orleans

Jedan od najpoznatijih karnevala na svijetu definitivno je Mardi Gras, koji se održava svake godine u New Orleansu. Festival kulture i tradicije obiluje zabavom; plesači s vatrom, glasna glazba, parada, piknici i dobra hrana glavna su obilježja “debelog utorka”, odnosno dana slavlja prije početka korizme. Datum održavanja je 01. ožujka 2022. Sve informacije, kao i odbrojavanje do dana održavanja nalaze se na službenoj stranici.

Trinidad & Tobago

Šareni kostimi i raskošna slavlja na kojima ples nikad ne prestaje karakteristika su najvećeg karipskog karnevala. Trinidad i Tobago Karnevalska proslava datira iz 18. stoljeća, ali ukidanje ropstva 1838. tek je pokrenulo eksploziju festivala. Ples i glazba najvažnije su karakteristike ovog karipskog slavlja, a uz tradicionalnu afričku kalipso glazbu u posljednje se vrijeme sluša i Soca, žanr s utjecajima afričke i istočno indijske glazbe. Karneval će se održati od 28. veljače do 1. ožujka 2022.

Rijeka, Hrvatska

Najveći i najzabavniji hrvatski karneval tradicionalno se svake godine odvija u Rijeci. Centralni događaji karnevala, Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka zbog novog snažnog vala pandemije morale su biti odgođene. Riječki karneval nije u potpunosti otkazan, već je odgođen za početak ljeta 2022. Dio karnevalskih događanja ipak će se održati u uobičajenim terminima, kao što su primopredaja ključa Grada koja obilježava početak karnevalskog perioda, te kazališne komedije koje je moguće održati u skladu s epidemiološkim mjerama. U novim okolnostima spremni smo prilagoditi se promjenama više nego ikad prije, a veseli nas vidjeti kako će izgledati prvi riječki ljetni karneval.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori