Kako pravilno zaštititi kožu na skijanju? Donosimo sve što trebate znati
Kako pravilno zaštititi kožu na skijanju? Donosimo sve što trebate znati

Kako pravilno zaštititi kožu na skijanju?
Donosimo sve što trebate znati

Svake godine, skijanje postaje sve popularniji zimski sport, privlačeći ljude svojom kombinacijom uzbuđenja na stazi i predivnim zimskim krajolicima. No, dok se skijaši pripremaju za avanture na snijegu i padinama, često zaboravljaju na važan aspekt svog tijela koji je izložen hladnom zraku i oštrim vremenskim uvjetima – kožu.

Baš kao što pravilna oprema čuva skijaše od hladnoće i vjetra, briga o koži lica i tijela postaje ključna kako bi se očuvala ljepota i zdravlje kože tijekom zimskih radosti. Suh zrak, niske temperature i vjetar na stazi mogu značajno utjecati na kožu, ostavljajući je suhom, iritiranom i osjetljivom. Stoga, sve više skijaša prepoznaje važnost integriranja skincare rutine u svoju pripremu za skijanje. Počevši od hidratacije, upotrebe krema za zaštitu od UV zračenja i primjene posebnih proizvoda prilagođenih hladnim uvjetima, skijaši mogu očuvati vitalnost svoje kože čak i usred zimskih izazova.

Dok skijanje donosi radost i uzbuđenje, važno je ne zanemariti brigu o vlastitoj koži. Uz savjete u nastavku uživajte u vašem najdražem zimskom sportu potpuno zaštićeni.

skijanje

Zašto je bitno prilagoditi rutinu njege kože kada idemo na skijanje?

Izloženost hladnoći i vjetru – skijanje često podrazumijeva boravak na hladnoći i vjetrovitim uvjetima. Ovi elementi mogu izazvati isušivanje kože, uzrokovati pucanje i iritaciju.
Niska vlaga zraka – u planinskim područjima, zrak često ima nisku vlažnost. Niska vlaga može dovesti do dehidracije kože, čineći je suhom i osjetljivom.
Jako UV zračenje – na visokim nadmorskim visinama, izloženost UV zračenju može biti intenzivnija i nerijetko izazvati opekotine od sunca.
Brže starenje kože – hladnoća i vjetar mogu ubrzati proces starenja kože, a isto radi i sunce – dovodi do preuranjenog starenja.
Posebne potrebe kože – na visokim nadmorskim visinama, zrak je rijedak, što može utjecati na ravnotežu kože. Također, korištenje skijaške opreme, poput kacige i naočala, može pridonijeti sušenju kože.

Što je ključan dio zaštite kože na skijanju?

Hidratacija je ključna komponenta brige o koži na skijanju. Niske temperature i vjetar često isušuju kožu, pa je važno redovito koristiti bogate, hidratantne kreme. Osim toga, primjena zaštitnih krema sa SPF faktorom sprječava oštećenje kože uzrokovano jakim zimskim suncem, koje osim opeklina uzrokuje i preuranjeno starenje.

Upravo zato, vaša skincare rutina trebala bi biti dvofazna: prije i poslije skijanja.

Rutina njege kože prije skijanja

Vitamin C

Ne postoji bolji jutarnji dvojac od vitamina C i zaštite od UV zračenja. Naime, kako je vitamin C snažan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala, pomoći će SPF-u zaštititi kožu od preuranjenog starenja. Pritom, imat ćete i duplo anti-aging iskustvo, kako SPF štiti vaš kolagen od propadanja, a vitamin C potiče njegovo stvaranje.

Lagana hidratacija

Možda vam neće biti potrebna dodatna hidratacija, a možda će vam koža tražiti više vlage. U svakom slučaju ne škodi sa sobom ponijeti kakav vodenasti proizvod kojim ćete lagano dati dodatan sloj hidratacije. Primjerice, poput tonika, esencije ili vodenastog seruma.

Masniji SPF50+

U slučaju da ste uistinu suhe kože, ispod SPF-a možete staviti dodatan sloj kakve okluzivne kreme, no taj korak ćete možda moći i preskočiti odaberete li gušći i bogatiji SPF za lice. Njime ćete istovremeno dobiti benefite zaštite kože od UV zračenja, ali i dobar zaštitni sloj koji kožu hrani, hidrira i omekšava, a služi kao štit od oštrih vanjskih vremenskih uvjeta. Također, baš kao i na plaži, SPF obnavljajte svaka dva sata.

Balzam za dodatnu zaštitu

Imate li pojačanih problema sa sušenjem kože oko nosa, s curenjem nosa ili pucanjem usnica, preporučuje se da bogati balzam za njegu iritirane kože, poput vazelina, Aquaphora, Melema, 8 Hour Cream itd. uvijek imate sa sobom. Naime, jedan sloj takvog proizvoda ispod nosa spriječit će njegovo isušivanje i ljuskanje, a redovito obnavljanje balzama na usnicama održat će ih mekima i zdravima.

Dodatna oprema

Kako tijekom ljeta morate nositi šešire i sunčane naočale, tako i tijekom skijanja morate vlasište, ruke, vrat – pa i većinu lica – zaštititi od hladnoće, ali i UV zračenja. To činite uz pomoć vunene kape ili balaklave, kožnih rukavica, grijača za uši, šala… Što je veća površina pokrivena, manja je vjerojatnost ozeblina i opeklina.

Rutina njege kože poslije skijanja

Double cleanse

Dvofazno čišćenje lica odnosno double cleanse fantastičan je način za ukloniti težak SPF i ostatke šminke s lica, posebice nakon cjelodnevne aktivnosti poput skijanja. Balzamom ili uljem za čišćenje lica otopite sebum, prljavštinu, makeup i SPF te ih dodatno isperite s lica uz pomoć gela za čišćenje lica. Naime, sve preostalo na licu ne riskira samo čepljenje pora i akne, već i stvaranje neprobojnoga sloja kroz koji vaš skincare neće moći penetrirati.

Dubinska hidratacija

U večernjoj rutini svakako ne preskačite dodatnu hidrataciju lica jer će vam nakon cjelodnevnog dana na suncu itekako biti potrebna. Želite li koži dati malo dodatne ljubavi, poslije hidratantnog seruma, a prije kreme za lice, nanijet ćete hidratantnu masku za lice. Ovakvi proizvodi u svega 5 minuta hrane kožu ovlaživačima i sastojcima za umirivanje, pa su izvrstan SOS u ovakvim i sličnim situacijama.

Bogata krema za obnovu kože

Dok ste na skijanju privremeno zaboravite na vaše aktivnice poput kiselina ili retinoida jer ćete biti izloženi visokom stupnju UV zračenja. Također, uz oštre zimske uvjete iznimno je lako narušiti kožnu barijeru, a ona tada ionako nije spremna za čari aktivnica koje ubrzavaju obnovu stanica uz dodatno isušivanje. Oporavite kožnu barijeru uz pomoć sastojaka koji je grade, poput ceramida, te biljnih ekstrakata za umirivanje i hidrataciju, poput centelle asiatice, kamilice ili nevena. Pomoć će pružiti i pantenol, alantoin, glicerin…

Ovlaživač zraka

Suhi zrak redovito šteti kožnoj barijeri i na kraju je ostavlja lišenom vlage. Kako biste to spriječili, uložite u putni ovlaživač zraka kojega možete pokrenuti na USB doslovno u čaši vode. Zvuči pomalo ekstravagantno, no ova sitnica mogla bi napraviti veliku razliku u kvaliteti vaše kože.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@tamara)

Učitati još
Zatvori