INSTA(NT) TRAVEL: U susjedstvu se skriva pravi biser prirode koji želimo posjetiti
INSTA(NT) TRAVEL: U susjedstvu se skriva pravi biser prirode koji želimo posjetiti

INSTA(NT) TRAVEL: U susjedstvu se skriva pravi biser prirode koji želimo posjetiti

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo čarobne lokacije koje se nalaze u našoj blizini (neke malo i dalje), a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana.

Putovanja su nam uvijek na listi aktivnosti kojima se veselimo. Najčešće tragamo za destinacijama koje su nam u blizini, a jedna od najčešćih zemalja o kojima pišemo i koja nas uvijek oduševi jest Slovenija. Ova mala država nudi velik broj sadržaja, ali i skriva mnoge prirodne ljepote vrijedne otkrivanja. Budući da nam za putovanje u susjedstvo ne treba puno vremena, idealna je to opcija za vikend-izlet. Ovoga puta naš prijedlog je slap Kozjak koji se nalazi nedaleko od općine Kobarid.

Slap Kozjak – jedan od najljepših vodopada u Sloveniji

Sap Kozjak, koji mnogi smatraju najljepšim vodopadom u Sloveniji, visok je oko 15 metara. Formira ga potok Kozjak, koji teče kroz uski klanac prije nego što potone u veliki bazen. Potok Kozjak, koji u nekoliko krakova izvire visoko ispod Krnčice (2142 m), teče kroz nekoliko korita i spušta se niz šest slapova od kojih su samo dva dostupna posjetiteljima. Uz Veliki Kozjak (slap Kozjak) posjetiti možete i nešto niži, 8 metara visoki slap, Mali Kozjak.

Voda je kristalno čista i prepoznatljive tirkizne boje. U vrućim ljetnim danima mogli biste doći u napast i poželjeti se rashladiti. Međutim bilo bi dobro da izbjegavate kupanje jer je voda vrlo hladna. Usto, ovaj je slap zaštićeno prirodno dobro, stoga bi se ovdje trebali ponašati odgovorno. Popularna je to prirodna atrakcija koja stvara sliku očaravajućeg krajolika skrivenog visokim stijenama, pa ga svakako vrijedi posjetiti.

Zaštićeno prirodno dobro

Osim toga popularno je to odredište izletnika, planinara i ljubitelja prirode zbog prekrasnih krajolika, raznolike flore i faune te brojnih staza.

Budući da nam uskoro stižu sve topliji dani, idealna je opcija za proljetne i ljetne šetnje i relaksaciju. Laganom šetnjom uređenim pješačkim stazama koje vode kroz bujnu šumu i uz potok, uživat ćete u svježem zraku i mirisu prirode. Putem se nalazi nekoliko drvenih mostova s kojih se pruža spektakularan pogled na vodopad i okolni krajolik.

Mistična špilja

Ono što slap Kozjak čini zaista jedinstvenim je velika špilja iza slapa u koju možete ući malom stazom, a doživljaj koji stvaraju stijene svojim različitim formacijama te maglovitu atmosferu nastalu vodopadom sigurno ćete poželjeti zabilježiti kamerom.

Sve u svemu, slap Kozjak je destinacija koju moraju posjetiti svi ljubitelji prirode jer ovo mirno mjesto nudi osvježavajući bijeg od užurbane svakodnevice.

Foto: Instagram ( @theroadtwospoons, @karo.cerni), Unsplash

Učitati još
Zatvori