Izlet na sjever Hrvatske: Vodimo vas u Međimurje
Izlet na sjever Hrvatske: Vodimo vas u Međimurje

Izlet na sjever Hrvatske: Vodimo
vas u Međimurje

Jesenski period zove na istraživanje unutrašnjosti Hrvatske. Jedna od naših najljepših regija je ona najsjevernija, Međimurje. Regija poznata po predivnoj prirodi, kilometrima pješačkih i biciklističkih staza, toplicama i vrhunskim vinima nikog neće ostaviti ravnodušnog, a aktivnosti je dovoljno za prepuni vikend izlet.

Čakovečki muzeji

Centar Međimurja je Čakovec. Mali grad iznimno pozitivne atmosfere i duha. Sam grad poznat je po bogatoj povijesti koju je obilježilo stolovanje obitelji Zrinski, čiji je stari Grad smješten u samom centru Čakovca. Stari grad danas je simbol identiteta i tradicije Međimurja, a jedan je od najočuvanijih kulturno-povijesnih spomenika ovog kraja. Okružen kulama, zidinama i zvonikom, u samom gradu nalazi se bogata arheološka, etnografska i kulturno-povijesna zbirka u sklopu Muzeja Međimurja.

Vrhunska vina i hrana

Međimurje je poznato po vrhunskim vinima. Vina iz ove regije godinama osvajaju nagrade na prestižnim natjecanjima, a prije dvije godine u ovu je regiju stiglo čak 11 Decanterovih nagrada na tek 600 hektara površine na kojoj se uzgajaju, što je svojevrsni fenomen. Ako želite probati vrhunska vina, otiđite u Štrigovu gdje se nalaze gotovo svi međimurski vinari. Cestom kroz vinograde možete proći i jednom od 800 biciklističkih staza, uzeti dekicu, čaše i uživati u romantičnom pikniku. Kada ste u Međimurju obavezno probajte već poznate graševine i rizlinge, ali ne propustite autohtonu sortu – Pušipel.

Najljepši brijeg u Hrvatskoj

Jedno od onih mjesta koje vas osvoji svojom ljepotom je poznati Mađerkin breg. Sa samog brijega i vidikovca koji se nalazi na istom, vide se tri države u okolini, Austrija, Slovenija i Mađarska. Okružen vinogradima, ne čudi da je baš ova lokacija jedna od najfotogeničnijih mjesta u cijelom Međimurju. Brijeg je ime dobio po Emiliji Krauthaker, poznatijoj kao „Mađerka“. Emilija je bila mađarska balerina koja se doselila na brijeg 40-ih godina prošlog stoljeća i na njemu živjela do smrti, a često je govorila da nakon burnih ratnih vremena preživljava od malo poljoprivrede i ljepote koja je okružuje.

Povratak u prošlost na Muri

Mlinovi na rijekama nekada su život značili. Samo na rijeci Muri, na samoj sjevernoj granici, nekada je radilo gotovo 90 mlinova. Posljednji mlin prestao je raditi osamdesetih godina, a upravo taj mlin danas je interaktivni spomenik ovoj bogatoj tradiciji međimurskog kraja. Centar za posjetitelje u mlinu nalazi se kod Žabnika, a posvećen je posljednjem aktivnom mlinaru, Francu Žalaru. Žubor vode i stari kameni žrvanj vraćaju posjetitelje u davnu 1902. godinu kada je prvi put samljeveno brašno na ovom mlinu. Uz mlin se nalazi i pješačko biciklistička staza, starinski splavovi s kojima se prelazila rijeka i predivna priroda koja će vas vratiti u neka prošla vremena.

U samoj blizini starog mlina, u Svetom Martinu na Muri nalaze se i poznate toplice Sveti Martin i zabavni aquapark MartiLandia, tako da nakon napornog dana punog aktivnosti opustite se u prirodnim izvorima termalne vode.

Specijaliteti koje obožavamo

U Međimurju nećete ostati gladni. Svi već znamo za poznatu međimursku gibanicu, a u Međimurju morate probati i bučino ulje, meso z’ tiblice i riječnu ribu iz Mure. Domaću lokalnu hranu nude i Međimurski dvori, nekadašnji restoran, koji su svoje gastro putovanje nastavili kroz catering uslugu. Osim toga, u sklopu projekta, novootvorenog tematskog parka @bajkovita.suma, također u Međimurju, svake nedjelje poslužuju međimurski obed (ručak) koji funkcionira na principu buffet stola, a isti je bogat tradicionalnim specijalitetima međimurskog kraja. Tematski park je inače idealan za izlete za obitelji jer nudi pregršt sadržaja na otvorenome, uz posebnu priču o staroslavenskim bajkama koje se interpretiraju analogno, kao i digitalno uz korištenje proširene stvarnosti (iPad) i virtualne stvarnosti (VR naočale).

U Železnoj Gori pak možete spojiti tradicionalna jela i moderan pristup pa svakako posjetite Restoran Terbotz. Nalazi se na obiteljskom gospodarstvu Jakopić i uz vrhunsku hranu možete uživati u međimurskim vinima, ali i posjetiti vinski podrum iz 1908. godine. Ako ste pak za večeru na otvorenom, na Mađerkinom bregu nalazi se Vinarija Štampar. Na Bregu je vinski salon pod vedrim nebom i mjesto na kojem možete kušati prefine snackove i tapase u kombinaciji s vrhunskim vinima. Kamo god da odete, u Međimurje ćete se stalno vraćati i uživati u svemu što Hrvatski sjever nudi.

Foto: Instagram (@lea.marr, @ivaerni, @take.you.to)

Učitati još
Zatvori