Mađerkin breg ima novu atrakciju zbog koje jedva čekamo posjetiti Međimurje
Mađerkin breg ima novu atrakciju zbog koje jedva čekamo posjetiti Međimurje

Mađerkin breg ima novu atrakciju zbog koje
jedva čekamo posjetiti Međimurje

Ako ste jedni od onih koji će godišnji provesti u predivnoj prirodi, pronašli smo savršeno mjesto na kojem ćete uživati punim plućima. Nedaleko od Zagreba, sakrila se prava turistička atrakcija koja svojom ljepotom oduzima dah – Mađerkin breg.

Brijeg je to na kojem će uživati ljubitelji dobrog vina, domaće hrane, ali i oni željni aktivnosti i predivnog pogleda. Naime, brijeg je svega par metara niži od najviše točke Međimurja, stoga pogled s njega dopire do četiri države – Austrije, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a za vedrih se dana vidi Zagorje, pa čak i Sljeme. Već se zamišljamo kako uživamo u ispijanju fine čaše vine uz zalazak sunca i predivan pogled.

Brijeg s povijesnom pričom

Brijeg ima i povijesnu priču. Tamo je jedno vrijeme živjela Emilija Krauthaker koja se u Međimurje doselila iz Budimpešte, a bila je poznatija kao Mađerka. Na brijeg je došla davne 1940. g. kao mađarska balerina i supruga Alberta Krauthakera. Međutim, ratna zbivanja uništila su ovu mađarsku obitelj.

Nakon što su godinama vinogradi na brijegu bili zapušteni, kupile su ih dvije poznate međimurske vinogradarske obitelji Cmrečnjak i Štampar. Udaljen od Čakovca petnaestak kilometara, Mađerkin breg je danas kultno mjesto međimurskog vinogorja. Pod vedrim nebom i okružen predivnom prirodom, brijeg je mjesto prefinih zalogaja i ležerne zabave. Naime, vinarija Štampar otvorila je svoj mali ugostiteljski objekt gdje poslužuje svoja vina, sokove, tople napitke i hranu.

Što ne smijete nikako propustiti kušati?

Na brijegu se nikako ne propušta kušanje kvalitetnih domaćih vina Štampar, a sigurni smo da ni doma nećete otići praznih ruku. Uvjereni smo da će vas nešto iz ponude osvojiti te da ćete djelić okusa Međimurja htjeti ponijeti sa sobom – bilo da je to pjenušac Urban White, Pro et contra, Pinot sivi ili Muškat žuti. Kako god bilo, na brijegu je okus bolji i zavodljivije arome iz čaše! Nikako nemojte propustiti uhvatiti fotografiju na prepoznatljivoj ljuljački koja je uvijek ukrašena sezonskim cvijećem, s prekrasnom pozadinom međimurskih brjegova.

Vidikovac s orguljama

Od 2022. godine ovo područje krasi i predivni vidikovac s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na četiri države. S tim je Mađerkin breg postao pravo središte za posjetitelje, biciklističko odmorište te prezentacijski i degustacijski centar za Međimursku vinsku cestu. A ondje je ovih dana osvanula jedna atrakcija – Međimurske orgulje, koje će svirati uz pomoć vjetra. Orgulje su ugrađene u vidikovac Goričko sviralo, čiji je koncept osmislio tim arhitekta iz tvrtke Urbia, tvrtke za prostorno planiranje i arhitekturu iz Čakovca.

Osim glazbe pokretane od strane vjetra, posjetitelji će imati priliku čuti i međimursku popevku, registriranu nematerijalnu baštinu UNESCO-a, po principu glazbenog automata ubacivanjem kovanica. Tako će Goričko sviralo postati prvi instrument takvog koncepta na svijetu. Popis pjesama koje se mogu reproducirati na Goričkom sviralu proširen je i drugim prigodnim pjesmama. Odabir ponuđenih pjesama moguć je na izborniku ekrana koji se nalaze u podnožju i na vrhu vidikovca.

Učitati još
Zatvori