Vidikovac u Međimurju s kojeg se pruža pogled na čak četiri države
Vidikovac u Međimurju s kojeg se pruža pogled na čak četiri države

Vidikovac u Međimurju s kojeg se pruža
pogled na čak četiri države

Ako ste jedni od onih koji će godišnji provesti u predivnoj prirodi, pronašli smo savršeno mjesto na kojem ćete uživati punim plućima. Nedaleko od Zagreba, sakrila se prava turistička atrakcija koja svojom ljepotom oduzima dah – Mađerkin breg.

Brijeg je to na kojem će uživati ljubitelji dobrog vina, domaće hrane, ali i oni željni aktivnosti i predivnog pogleda. Naime, brijeg je svega par metara niži od najviše točke Međimurja, stoga pogled s njega dopire do četiri države – Austrije, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a za vedrih se dana vidi Zagorje, pa čak i Sljeme. Već se zamišljamo kako uživamo u ispijanju fine čaše vine uz zalazak sunca i predivan pogled.

Brijeg s povijesnom pričom

Brijeg ima i povijesnu priču. Tamo je jedno vrijeme živjela Emilija Krauthaker koja se u Međimurje doselila iz Budimpešte, a bila je poznatija kao Mađerka. Na brijeg je došla davne 1940. g. kao mađarska balerina i supruga Alberta Krauthakera. Međutim, ratna zbivanja uništila su ovu mađarsku obitelj.

Nakon što su godinama vinogradi na brijegu bili zapušteni, kupile su ih dvije poznate međimurske vinogradarske obitelji Cmrečnjak i Štampar. Udaljen od Čakovca petnaestak kilometara, Mađerkin breg je danas kultno mjesto međimurskog vinogorja. Pod vedrim nebom i okružen predivnom prirodom, brijeg je mjesto prefinih zalogaja i ležerne zabave. Naime, vinarija Štampar otvorila je svoj mali ugostiteljski objekt gdje poslužuje svoja vina, sokove, tople napitke i hranu.

Što ne smijete nikako propustiti kušati?

Na brijegu se nikako ne propušta kušanje kvalitetnih domaćih vina Štampar, a sigurni smo da ni doma nećete otići praznih ruku. Uvjereni smo da će vas nešto iz ponude osvojiti te da ćete djelić okusa Međimurja htjeti ponijeti sa sobom – bilo da je to pjenušac Urban White, Pro et contra, Pinot sivi ili Muškat žuti. Kako god bilo, na brijegu je okus bolji i zavodljivije arome iz čaše! Nikako nemojte propustiti uhvatiti fotografiju na prepoznatljivoj ljuljački koja je uvijek ukrašena sezonskim cvijećem, s prekrasnom pozadinom međimurskih brjegova.

Vidikovac s kojeg se pruža očaravajući pogled

No od prošle godine, možete uživati i u još jednom novitetu – predivnom vidikovcu s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na četiri države. S tim je Mađerkin breg postao pravo središte za posjetitelje, biciklističko odmorište te prezentacijski i degustacijski centar za Međimursku vinsku cestu.

Sigurni smo da ćete uživati u danu provedenom na ovoj predivnoj lokaciji koja uistinu ima bogatu ponudu.

Učitati još
Zatvori