Iran – zemlja ljubaznih domaćina, perzijske kulture i bajki o tisuću i jednoj noći
Iran – zemlja ljubaznih domaćina, perzijske kulture i bajki o tisuću i jednoj noći

Iran – zemlja ljubaznih domaćina, perzijske kulture i bajki o tisuću i jednoj noći

Neki od nas često razmišljaju kada je pravo vrijeme da otputujemo negdje, stoga čekamo uvijek neki poseban trenutak. Međutim, uvijek je pravo vrijeme za putovanje. Budući da živimo ubrzanim tempom, dobro je odmaknuti se od svakodnevne rutine i istražiti druga mjesta koja nude štošta za istražiti.

Istražite ljepote Bliskog istoka

Upoznavanje kulture, tradicije, znamenitosti i uživanje u tradicionalnoj gastronomiji najbolji je način da upoznate mjesto u koje se uputite. Posebno je lijepo planiranje i iščekivanje sljedeće destinacije koju bismo voljeli posjetiti. Svi koji su barem jednom u životu proveli svoj godišnji odmor na putovanju, znaju koliko je to lijepo iskustvo koje oplemenjuje, inspirira i podiže raspoloženje. Sada su putovanja dostupnija nego ikad. Putne karte su sve povoljnije, a i smještaj više nije toliko problem naći po pristupačnim cijenama. Stoga, sve što je potrebno jest dobra volja i organizacija, a na našoj se listi našao i Bliski istok. U nastavku donosimo i zašto.

Zašto posjetiti Iran?

Ako razmišljate koje bi destinacije bilo dobro posjetiti, donosimo prijedloge mjesta na koja bismo i sami otputovali već danas. Lokacija koja odiše egzotičnom atmosferom sa svojim trgovima, bazarima, pustinjskim oazama i tradicionalnom arhitekturom savršen je odabir za sljedeće putovanje.

Upravo zbog toga ljubitelji povijesti i neustrašivi putnici vole istraživati ljepote koje skriva Iran. Unatoč političkim nemirima u široj regiji, zemlja je sigurno odredište za otkrivanje čuda koje odiše orijentalnim ozračjem. Iran je zemlja koja nudi bogatu kulturnu baštinu, fascinantnu povijest, prekrasne prirodne ljepote i gostoljubive ljude. Ovo su samo neki od razloga zašto bi posjet Iranu mogao biti nezaboravno iskustvo.

Isfahan

Kako isplanirati putovanje?

Ako ste jedni od onih koji nemaju vremena za samostalnu organizaciju putovanja u daleke zemlje, prepustite to stručnjacima. Ovakvo putovanje u organizaciji Globtour Eventa možete doživjeti i sami, i to vrlo uskoro, gdje ćete tijekom 10 dana posjetiti najveće ljepote ove zemlje. Riječ je o dugogodišnjem specijalist za organizaciju poslovnih i privatnih putovanja, a mi vam u nastavku otkrivamo stvari koje se u Iranu moraju doživjeti barem jednom u životu!

Iran ima bogatu povijest koja seže tisućama godina unatrag. Ovdje ćete imati prilike vidjeti prekrasne arheološke nalaze, posjetiti povijesne spomenike poput Perzepolisa i saznati više o bogatoj povijesti zemlje. Perzepolis je jedno od najvećih i najznačajnijih arheoloških nalazišta u Iranu, a nekad je bio prijestolnica Perzijskog Carstva. Ovdje možete vidjeti prekrasne ostatke hramova, dvoraca i kipova koji datiraju tisućama godina unatrag. Osim toga, Iran ima jedinstvenu kulturu i umjetničku baštinu, uključujući prekrasne arhitektonske znamenitosti, umjetničke muzeje, tradicionalnu glazbu i ples i poznat je po tradicionalnoj kuhinji.

Iran – zemlja kontrasta

Iran je zemlja kontrasta koja nudi različite prirodne ljepote, poput planina, pustinja, rijeka i jezera. Stoga će ovdje uživati i oni željni aktivnijeg putovanja. Ovdje se možete okušati u planinarenju, skijanju, ronjenju i drugim aktivnostima u prekrasnim prirodnim okruženjima.

Usto, ova je zemlja poznata i po svojim prekrasnim džamijama i građevinama koje imaju jedinstven stil i arhitekturu, stoga ćete sigurno uživati i u razgledavanju povijesno važnih znamenitosti.

Kuhinja

Iranci su poznati po svojoj gostoljubivosti i želji da ugoste strane posjetitelje. To će vam pomoći da se osjećate ugodno i dobrodošlo u zemlji. Nakon razgledavanja, svratite u neki od njihovih lokalnih restorana i uživajte u okusima jela koja su pripremljena na njima svojstven način.

Naime, iranska kuhinja je bogata i raznovrsna, pripremljena s mnogo začina i aromatičnih biljaka koje daju poseban okus jelima. Jedna od osnovnih karakteristika iranske kuhinje je korištenje različitih vrsta riže, koja se često kombinira s mesom (osim svinjetine), povrćem i voćem. Još jedna važna komponenta je korištenje začina, poput kurkume, kima, cimeta i korijandera, koji daju bogat i složen okus jelima.

Bio bi pravi grijeh da kada ste ovdje ne isprobate njihov kebab. Većina jela poslužuje se uz rižu, povrće i salate, kao i tradicionalni kruh poznat kao naan – što u prijevodu s farsi jezika znači kruh. Ova tanka pogačica popularno je tradicionalno jelo u blagdanskim danima u iranskim kućanstvima.

Budući da šećer dolazi na kraju, svoj obrok zasladite jednom od poznatih tradicionalnih slastica kao što su halva, baklava i šerbeti od različitog voća i cvjetova.

Otkrijte tajne Teherana

Poznat je kao zemlja ljubaznih domaćina, perzijske kulture i bajke tisuću i jedne noći! Prva stanica svakako bi vam trebala biti Teheran, glavni i najveći grad Irana. Prošećite centrom grada i posjetite palaču Golestan, nekadašnju kraljevsku palaču dinastije Kadžar tijekom 19. stoljeća. Palača je danas pod zaštitom UNESCO-a. Nakon toga uputite se na jedan od njegovih bazara i u svom tom šarenilu pronađite pokoji suvenir koji će vas podsjetiti na nezaboravno putovanje

Jedna od najvažnijih svetih mjesta u Teheranu svakako je džamija Imamzade Saleh u kojoj možete upoznati osnove šijizma.

Toranj Azadoi

Prošećite gradom Esfahan – najljepšim gradom Irana s prekrasnim parkovima i mostovima

Esfahan, poznat i kao Isfahan, je grad u središnjem Iranu. Esfahan je poznat po svojoj bogatoj povijesti, zadivljujućoj arhitekturi i živahnoj kulturi.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti u Esfahanu je trg Naqsh-e Jahan, koji je jedan od najvećih trgova na svijetu i UNESCO-va svjetska baština. Trg je okružen impresivnom arhitekturom, uključujući Imamovu džamiju, džamiju šeika Lotfollaha i palaču Ali Qapu.

Naqsh-e Jahan
džamija šeika Lotfollaha

Esfahan je također poznat po svojim prekrasnim mostovima, kao što su Si-o-se-pol (most od 33 luka) i most Khaju na rijeci Zayanderud. Grad također ima nekoliko povijesnih bazara na kojima možete pronaći tradicionalne zanate, tepihe i začine.

Pustinjski biser – grad Kashan

Prošećite poznatim vrtom Fin (UNESCO) koji je jedan od reprezentativnih primjeraka perzijskih vrtova i najljepši iranski tradicionalni hamam/kupalište sultana Amira Ahmada. Uživajte u ljepoti koju nam je priroda podarila i opustite se u kupalištu.

Kashan
Vrt Fin

Yazd – grad s prekrasnom panoramom

Ovo je jedan od najstarijih gradova u Iranu s prekrasnim pustinjskim krajolikom. Svratite do “Kule tišine”, brda na čijim su vrhovima zoroastrijci polagali tijela pokojnika za tzv. nebesku sahranu (prema vjerovanju zoroastrijaca pokop mrtvih nije dozvoljen jer bi se zemlja onečistila). Priču o zoroastrizmu nastavite u muzeju i hramu ”vječne vatre”, a nakon toga posjetite prekrasni perzijski vrt Dolatabad u kojem se nalazi najviši svjetski ”hvatač vjetrova” – tradicionalni pustinjski klima uređaj.

Yazd

Svakako uđite u džamiju Jameh iz 14. stoljeća, a šetnja labirintskim uličicama stare jezgre koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a ostavit će vas bez daha. Yazd je grad čijom panoramom dominiraju tirkizne kupole i minareti te hvatači vjetrova, što mu daje posebnu dozu šarma.

Jameh

Shiraz – grada ruža, slavuja i pjesnika

Grad Shiraz je poznat po svom bogatom kulturnom nasljeđu. Posjetite džamiju Nasir-ol-Mulk  i uživajte u razgledavanju dok zrake sunca ulaze u džamiju kroz šarene prozore obasjavajući njezinu unutrašnjost. Razgled obližnjeg perzijskog vrta Narenjestan ugledne širaske obitelji Gavam te posjet mauzoleju najpoznatijeg perzijskog pjesnika Hafiza svakako se mora pronaći na vašoj travel listi. Popodne rezervirajte za odlazak i uživanje u šarenilu bazara Vakil i saraja Moshir, a navečer se prepustite istraživanju raskoši imamzade džamije Shahcheragh – treće najznačajnije džamije u Iranu.

vrt Eram
Nasir al-Mulk
Nasir al-Mulk

Odvažite se na nezaboravno putovanje Bliskim istokom

Daleka odredišta sve su nam bliža i dostupnija, a to nam omogućuje upravo Globtour Event. Priliku da doživite iransku avanturu života u organizaciji Globtoura imate već sljedećeg mjeseca!

Desetodnevno putovanje na rasporedu je od 28. 4 do 7. 5. Polazak je garantiran, a u cijenu aranžmana uključeni su razgled Irana, lokalni transferi i Globtour Event pratitelj putovanja.

Po cijeni od EUR 1.420,00 (10.698,99 kn) po osobi možete odsjesti u dvokrevetnoj sobi. Cijena uključuje prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi, 7 noćenja s doručkom prema programu u hotelima na razini 3*/4*/5* (1 noćenje s doručkom u Teheranu u hotelu 5*, 2 noćenja s doručkom u hotelu u Esfahanu u hotelu 4*, 1 noćenje s doručkom u tradicionalnom seoskom domaćinstvu 3* u Varzaneu (pustinja), 2 noćenja s doručkom u Yazdu u tradicionalnom hotelu 3* i jedno noćenje s doručkom u hotelu 4* u Shirazu. Cijena ne uključuje zrakoplovne pristojbe, stoga je obavezna doplata u visini od EUR 299,00 (2.237,75 kn).

Odvažite se na nezaboravnu iransku avanturu, stoga bookirajte svoje putovanje iz snova i doživite Iran punim plućima!

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori