INSTA(NT) TRAVEL: Spektakularno Crno jezero i čudesna priroda koja ga okružuje
INSTA(NT) TRAVEL: Spektakularno Crno jezero i čudesna priroda koja ga okružuje

INSTA(NT) TRAVEL: Spektakularno Crno jezero i
čudesna priroda koja ga okružuje

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti.

S lijepim danima u rujnu i listopadu tražimo sve više kratkih vikend destinacija za iskoristiti dan u prirodi. Crna Gora obiluje prirodnim ljepotama koje ostavljaju bez daha, a među njima se ističe čarobno Crno jezero. Smješteno u srcu Durmitora, nacionalnog parka koji je pod zaštitom UNESCO-a, jedno je od najimpresivnijih jezera u cijeloj regiji.

Divlja priroda

Samo ime Durmitor dolazi iz keltskog jezika i u prijevodu znači – planina puna vode. Kako i ne bi bio pun vode kad kroz ovaj masiv teku Tara, Draga, Sušica, Komarnica i drugi manji slivni potoci i rječice. 18 ledenjačkih jezera, nazvanih gorske oči, posebni su dio ovog masiva i nacionalnog parka. Najveće i najpoznatije je Crno jezero, bistra voda okružena nepreglednim borovim šumama s pogledom na vrh Međed.

Spektakularno Crno jezero

Na tri kilometra jugozapadno od Žabljaka najveće i najpoznatije je jezero Durmitora i drugo po površini među planinskim jezerima Crne Gore. Zajedno s Međedom čini zaista predivan krajolik, koji je prepoznatljiv širom Balkana i Europe.

Crno jezero je zapravo sačinjeno od dva jezera, Velikog i Malog, koja su spojena uskim kanalom, a jednako je atraktivno u svim godišnjim dobima. Smješteno na 1416 metara nadmorske visine, ovo jezero impresivne vizure okruženo je strmim stijenama i planinama koje se uzdižu iznad površine jezera. Ova spektakularna prirodna pozadina čini Crno jezero pravim rajem za planinare i ljubitelje prirode.

Crno jezero_iStock

Atrakcije u svim godišnjim dobima

Crno jezero nudi brojne aktivnosti za posjetitelje tijekom cijele godine. Ljeti jezero postaje popularno mjesto za kupanje i vožnju čamcem. Tijekom zime ovo područje postaje raj za ljubitelje skijanja, s brojnim stazama različite težine na Durmitoru.

Crno jezero 3_iStock

Zaštićena priroda

Kao dio Nacionalnog parka Durmitor, Crno jezero je pod zaštitom UNESCO-a zbog svoje biološke raznolikosti i netaknute prirode. Ono je dom mnogim vrstama ptica i divljači, a sam Durmitor je domaćin nekih rijetkih biljnih vrsta. Ako se odlučite posjetiti ovo impresivno mjesto vodite računa o prirodi i pazite da iza sebe ne ostavljate nered i smeće.

Crno jezero 2_iStock

Nezaobilazna destinacija za ljubitelje prirode i avanturiste

Crno jezero u Crnoj Gori predstavlja savršen spoj prirodnih ljepota, kulturnog nasljeđa i avanturističkih aktivnosti. Njegova nevjerojatna ljepota čini ga jednom od nezaobilaznih destinacija za sve ljubitelje prirode i avanturiste koji posjećuju Crnu Goru. Ovo jezero svakako zaslužuje svoje mjesto na popisu mjesta koja treba istražiti, pružajući posjetiteljima nezaboravno iskustvo.

Foto: Instagram (@armand_beraud), iStock

Učitati još
Zatvori