Hrvatska ima najljepše gradove na moru u Europi po izboru uglednog putničkog časopisa
Hrvatska ima najljepše gradove na moru u Europi po izboru uglednog putničkog časopisa

Hrvatska ima najljepše gradove na moru u Europi po izboru uglednog putničkog časopisa

Ugledni putnički časopis Condé Nast Traveller sastavio je popis najljepših gradova na moru u Europi, a prvo mjesto zauzela je naša Istra, odnosno grad Rovinj. Iza Hrvatske na listi su se našle još i Italija, Portugal, Francuska, Španjolska, Grčka te druge zemlje. Od malih obalnih gradova, pa sve do otočića i skrivenih uvala, urednici su sastavili popis najljepših morskih gradova s najljepšim plažama na kojima su ikada bili, te se referirali na pojedinosti koje su ih na određenoj lokaciji očarale.

1. Istra, Hrvatska

Jedan od autora časopisa Condé Nast Traveller, Rick Jordan, fasciniram je hrvatskom obalom i brojnim hrvatskim gradovima na moru. Od popularnog Dubrovnika, preko Visa i Hvara, u Hrvatsku se redovito vraća još od 1980-ih, kada je prvi put posjetio našu zemlju. Ipak, kao najljepši grad na moru, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi, odabrao je Rovinj.

Obalni grad koji je, kako kaže, “gotovo otok”, fascinira ga svojom obalom, srednjovjekovnim zidinama i starom gradskom jezgrom, borovim šumama, malim uvalama, morskim plodovima i malvazijom. Očarava ga svaka vožnja biciklom do luke, kao i mali restorani smješteni na rubovima stijena uz more. Autor predlaže dvije opcije smještaja, Grand Park Hotel Rovinj, s najljepšim zalaskom sunca na Jadranu, te hotel Melegran s atmosferskim kućama u jezgri starog grada.

2. Plage de Saleccia, Korzika

Druga na listi, odmah iza Hrvatske, našla se pješčana plaža s tirkiznim morem, smještena na samom sjeveru francuskog otoka Korzike.

3. Favignana, Egadi Islands, Italija

Arhipelag na samom zapadu Sicilije, Egadsko otočje, čini pet otoka, a upravo najveći od njih je Favignana. Autore je Favignana očarala beskrajnim, porculanskim morem, botaničkim vrtom u starom kamenolomu, uskim uličicama, jednostavnim životom i izvrsnom gastronomijom.

Na listi su još redom i Vadensko more u Danskoj, Porquerolles i Antibes u Francuskoj, Fuerteventura na Kanarskim otocima, portugalska Comporta, napuljski Posillipo, te mjesta na Kreti, Galiciji i Norveškoj.

Cijeli članak možete pronaći ovdje.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori