Najbolje stvari u Londonu koje će oduševiti svakog obožavatelja Harryja Pottera

U Europi postoje mnoga mjesta na kojima su se snimali filmovi o Harryju Potteru, kao i ona koja su inspirirala J.K. Rowling kada je stvarala priču o danas najpoznatijem čarobnjaku na svijetu. Knjižara Lello u Portugalu, Jacobite parni vlak koji vozi preko Glenfinann vijadukta u Škotskoj i dvorac Alnwick u Engleskoj koji je u prva dva filma ‘glumio’ Hogwarts samo su neka od tih čarobnih mjesta koja morate posjetiti ako želite doživjeti dijelić magije. Ipak, najviše scena se snimalo u Londonu pa ako uskoro planirate put u englesku prijestolnicu, a veliki ste obožavatelj Harryja Pottera, svakako ih nemojte propustiti posjetiti. Osim lokacija, u Londonu možete pronaći još pregršt zanimljivih tura, atrakcija i uzbudljivih avantura na temu slavnog čarobnjaka u kojima ćete sigurno uživati. Neke od njih donosimo u nastavku.

Posjetite Harry Potter Studio

Na samom rubu Londona smjestio se Warner Bros. Harry Potter Studio gdje je tijekom 10 godina sniman najveći dio filmova o Harryju Potteru. Ovdje ćete naći originalne setove pa tako imate priliku prošetati Zakutnom ulicom, Velikom dvoranom i Zabranjenom šumom. Možete zaviriti u Hagridovu kolibu i ured profesora Dumbledorea, a nevjerojatni kostimi, rekviziti i specijalni efekti korišteni prilikom snimanja filmova oduševit će i one koje nisu veliki obožavatelji malog čarobnjaka.

Popodnevni čaj u ‘Sobi s napicima’

U podrumu pekare cutter & squidge nalazi se ‘Soba s napicima’, mjesto na kojem neće popiti običan engleski čaj. Obucite svoj plašt, uzmite čarobni štapić, sjednite u klupu i pričekajte učitelja napitaka. Ovdje sva hrana, pića i slastice imaju veze s čarobnjaštvom, a možete si i sami ‘smikasti’ svoj ‘otrov’.

Fotkajte se na peronu 9¾ 

Na londonskoj stanici podzemne željeznice King’s Cross,  između perona devet i 10, postoji natpis Peron 9¾ u čast prolaza do škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. Mjesto je to kao stvoreno za savršenu fotku, ali imajte na umu da su gotovo uvijek velike gužve. Ako vam se ne da čekati u redu, prošećite do suvenirnice koja se nalazi u blizini i kupite svoj čarobni štapić.

Prespavajte u Wizarding Chambers

Jeste li se ikad zapitali kako je spavati kao čarobnjak? Wizarding Chambers u hotelu Georgian House odvest će vas u svijet prepun čarolije. Skriveni iza vrata police za knjige, možete uživati u ovoj čarobnjačkoj sobi koja se nalazi u donjem prizemlju hotela iz 19. stoljeća.

Pogledajte predstavu ‘Harry Potter and the Cursed Child’

Predstava ‘Harry Potter and the Cursed Child’ se izvodi u Palace Theatreu na londonskom West Endu od 2016. godine, a radnja se događa 19 godina nakon završnog filma u serijalu. Harry Potter je odrastao, a priča je, osim na njega, usmjerena i na njegovog sina Albusa koji počinje školovanje u Hogwartsu. Predstava je podijeljena u dva dijela, a svaki dio traje više od 2 i pol sata. Radi se o najnagrađivanijoj predstavi u povijesti dodjele nagrada Olivier i vrlo je popularna, zbog čega je teško doći do ulaznica. Trenutno se tako prodaju ulaznice za izvedbu u siječnju 2021. godine.

Razgledajte filmske lokacije s vodičem

Kao što smo spomenuli na početku, u Londonu se nalaze mnoge stvarne lokacije na kojima su snimani Harry Potter filmovi. Mnoge od njih možete pronaći sami, ali ako vam je lakše, prijavite se za jednu od mnogobrojnih tura. Vodiči će vas kroz šetnju gradom odvesti do tih lokacija, a otkrit će vam i neke manje poznate znamenitosti vezane za Harryja Pottera.

Foto: Profimedia, Unsplash


0