Baš kao iz Harryja Pottera: Skrivena ulica u Londonu puna je starih knjižara

@frankie.andrea

Filmovi o Harryju Potteru snimani su na mnogim lokacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu koje obožavatelji malog čarobnjaka svakodnevno posjećuju. Mnoge od tih atrakcija nalaze se u Londonu, a ako vas put ovih dana tamo nanese, našli smo zanimljivu ulicu koja izgleda baš kao iz filma. Radi se o ulici Cecil Court koja će oduševiti sve ljubitelje čitanja knjiga.

Cecil Court inspirirala Diagon Alley

Cecil Court nalazi se u samom središtu Londona, u blizini Leicester Squarea. Puna je starih knjižara i antikvarijata i pravi je raj za svakog ljubitelja čitanja. Zanimljivo je da se izlozi svih 20-ak knjižara, koliko ih se nalazi u ulici, nisu mijenjali više od sto godina pa je šetnja po Cecil Court šetnja kroz neko prošlo vrijeme.

@achilleauris
@amysbookshelf

Unutar prodavaonica možete pronaći sve, od rijetkih knjiga, kolekcionarskih primjeraka i prvih izdanja, do starih karata, postera i novčanica. Vjeruje se da je upravo Cecil Court poslužila kao inspiracija za Diagon Alley, a s obzirom na sličnosti, nije teško u to povjerovati.

Inače, u ovoj ulici je, kao osmogodišnjak, privremeno živio i Wolfgang Amadeus Mozart, dok je bio na turneji po Europi. Obitelj Mozart je odsjela kod brijača Johna Couzina, a upravo su se u njegovoj brijačnici prodavale ulaznice za Mozartov prvi koncert u Londonu. Neki kažu da je Mozart upravo ovdje skladao svoju prvu simfoniju. Danas tamo postoji i oznaka koja dokazuje da je slavni skladatelj ovdje živio.

@annatheadventuress

Osim toga, Cecil Court je nekoć bila sjedište rane britanske filmske industrije zbog čega je zaradila nadimak Flicker Alley. Prva tvrtka povezana s filmom otvorila se 1897. godine, a ulica je ubrzo postala poznata kao mjesto gdje možete kupiti ili unajmiti film. Pioniri rane britanske kinematografije Cecil Hepworth i James Williamson ovdje su imali urede, kao i mnoge međunarodne tvrtke. Danas ulica ima nadimak Bookseller’s Row.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori