Gorski kotar: 10 čarobnih lokacija koje morate posjetiti
Gorski kotar: 10 čarobnih lokacija koje morate posjetiti

Gorski kotar: 10 čarobnih lokacija
koje morate posjetiti

Gorski kotar je dugo vremena većini putnika bio samo prolazna stanica na putu prema obali. Međutim, posljednjih godina mnogi su počeli istraživati njegove ljepote pa je postao pravi turistički hit, kao idealna destinacija za odmak od ljetnih vrućina

Većina nas tijekom jesenskih mjeseci razmišlja o opuštajućem izletu u prirodu, laganoj šetnji i uživanju u ljepoti jesenskih boja. Niže temperature, nema osjećaja teških vrućina, okruženost prirodnim bogatstvima te svjež zrak je upravo sve ono što vam mjesto poput Gorskog kotara nudi.

Gorski kotar nudi i obilje mogućnosti za avanturiste. Možete se uputiti u razne aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, jahanja te ostalih čari prirode koje nam nudi ovo čarobno mjesto središnje Hrvatske. Bez obzira tražite li mjesto gdje ćete u miru i tišini predivne prirode napuniti baterije i pobjeći od gradske vreve ili želite osjetiti adrenalin aktivnog odmora, u Gorskom kotaru moguće je oboje.

Za vas smo izdvojili nekoliko lokacija koje definitivno vrijedi posjetiti te su u ovo jesensko vrijeme idealna prilika da iskusite sve čari koje vam ove turističke atrakcije nude.

#1 Nacionalni park Risnjak

NP Risnjak predstavlja svu prirodnu raskoš Gorskog kotara. Jedinstven po svojim prirodnim ljepotama, bioraznolikosti i položaju, Risnjak iz godine u godinu privlači brojne ljubitelje prirode. Ovaj šumoviti gorski masiv ime je dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku, i jedno je od rijetkih mjesta u Europi na kojem ga još uvijek možete vidjeti u njegovom prirodnom staništu. U njegovim su šumama, uz risa, svoj dom pronašle još dvije velike europske zvijeri, medvjed i vuk, te brojne biljne vrste među kojima se ističe raritetni zaštićeni cvijet – runolist.

Vrh Risnjaka impresivan je u svako godišnje doba: zimi kad ga prekrije snijeg, u proljeće kad se livade oko njega pretvore u cvjetnjake, ljeti kad pruža odmor od ljetnih vrućina u obližnjem priobalju i u jesen kad lišće njegove šume oboja različitim bojama. Prilikom posjeta Risnjaku uživat ćete i u veličanstvenim vidicima koji se pružaju prema otocima Kvarnerskog zaljeva i prema gorama u susjednoj Sloveniji sve do Alpa. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 7 eura, a vrijedi 2 dana.

#2 Izvor rijeke Kupe

U NP Risnjak nalazi se izvor rijeke Kupe jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, voda je oblikovala jezero zeleno-plave boje koje će vas očarati. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira. Posjet izvoru Kupe moguć je iz dva smjera unutar granica nacionalnog parka – iz naselja Razloge, 15 km udaljenog od Crnog Luga te naselja Kupari udaljenog 30 km. Zbog uskih prometnica preporuča se ulaz Razloge.

Pješačka staza iz Razloga serpentinskog je karaktera pa će vam do izvora trebati oko pola sata hoda, dok za povratak računajte dvostruko više vremena. Do izvora možete stići i iz naselja Hrvatsko (Crni Lug – Hrvatsko 45 min vožnje) preko Kupara. Staza iz Kupara položena je uz sam vodeni tok te će vas do izvora dovesti za oko 30 min. Za povratak možete koristiti stazu koja se proteže desnom obalom, paralelno s tokom rijeke.

#3 Zeleni vir i Vražji prolaz

Zeleni vir i Vražji prolaz nalaze se kod Skrada, a 1962. godine zaštićeni su zbog iznimne ljepote i geološke vrijednosti te proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom. Do izletišta Zeleni vir, koje se nalazi na 302 metra nadmorske visine, može se doći iz nekoliko pravaca. Zeleni vir je snažan izvor na dnu plitke, prostrane špilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 m, niz koje se ruši predivan slap kraj kojeg ćete sigurno napraviti divne Instagram fotke. Vražji prolaz nalazi se nešto dalje, a riječ je o jednom od najljepših kanjona u Gorskom kotaru kroz koji se probija potok Jasle. Duž kanjona vodi pješačka staza po kojoj ćete šetajući uživati u prekrasnim prizorima. Na kraju Vrajžeg prolaza nalazi se još jedna posebnost ovog atraktivnog izletišta – špilja Muževa hižica koja se turistički može razgledati do 200 metara. Za dublji razgled potrebna će vam biti oprema i alpinističke vještine.

#4 Kamačnik

Kanjon Kamačnik još je jedna lokacija u Gorskom kotaru koja će vas očarati prekrasnom prirodom. Ulaz u kanjon nalazi se nekoliko stotina metara od željezničke stanice u Vrbovskom, a do samog izvora potrebno vam je oko sat i pol laganog hoda. Pritom ćete željeti stati na svakom koraku i upijati ljepotu prirode koja vas okružuje. Izvor se nalazi na 405 metara nadmorske visine i jedno je od 5 najdubljih u Europi. U gornjem toku Kamačnika nalazi se poučno-didaktička staza koja tumači prirodne značajke ovog područja, a na šetnici uz potok Kamačnik je postavljena Panova staza s pet zvučnih instalacija. Botanička staza će vam pomoći da se informirate o biljnom i životinjskom svijetu koji ovdje obitava.

#5 Bijele i Samarske stijene

Hrvatska je prepuna prirodnih ljepota, a jedan od najimpresivnijih krajolika, gdje je priroda stvorila uistinu nevjerojatne oblike, svakako su Bijele i Samarske stijene. Uz Hajdučke i Rožanske kukove na Velebitu, Bijele i Samarske stijene jedine imaju status strogog prirodnog rezervata, što je najstroži oblik zaštite prirode. Nalaze se u središnjem dijelu Velike Kapele, a protežu se kroz dvije županije – Karlovačku i Primorsko-goransku. Ako volite planinariti i imate barem malo avanturističkog duha, izlet na Bijele i Samarske stijene će vas oduševiti. Uspon je relativno zahtjevan, ali definitivno predstavlja najatraktivniji planinarski put koji ćete prijeći jer je priroda u bijelom kamenu ovdje formirala nevjerojatne krške oblike koji ostavljaju bez daha. Očekuje vas često spuštanje i uspinjanje po stijenama te je na nekim dijelovima put osiguran klinovima i sajlama. Međutim, takvih dijelova nema puno i ako ste u kondiciji te uz malo opreza i spretnosti, savladat ćete cijeli put bez ikakvog problema.

#6 Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero smješteno je u idiličnom okruženju šuma i planina. Ovo jezero predstavlja iznimnu turističku atrakciju i omiljeno mjesto rekreativaca te onih koji se žele opuštati uz predivan pogled te okruženje zelenila i prirode. Jezero je isušeno, stoga možete i šetati po jezeru. Vjerujemo da vam ovo zvuči vrlo zanimljivo kao jedno dodatno iskustvo. Stoga svakako prošećite dnom isušenog jezera. Jezero okružuje staza koja omogućuje da uživate u svim prirodnim atrakcijama. Staza je duga 17,5 kilometara, a stoga će šetnja njome trajati čak oko pet sati aktivnog hoda. Ovo je idealna lokacija za sve željne aktivnog odmora na svježem prozračnom zraku tijekom ljetnih mjeseci. Ujedno na ovom mjestu, kao i svugdje u ovom području Hrvatske, možete napraviti nestvarno lijepe fotografije za uspomenu.

#7 Fužine

Ovo slikovito mjesto nudi šarmantne drvene kuće, tradicionalnu arhitekturu i obilje prirodnih ljepota. Ovdje možete istražiti mnoštvo pješačkih i biciklističkih staza. U Fužinama se nalaze tri jezera: Bajer, Lepenica te manje jezero Potkoš. Također, najznačajnija je špilja Vrelo. Ako se odlučite za ovu destinaciju i za ovakvu vrstu odmora, definitivno izdvojite jedan dan za obilazak Fužina i njezinih prirodnih bogatstva.

#8 Javorova kosa

Javorova kosa je lijep i lako dostupan vrh iznad Ravne Gore. Pri vrhu je lijepa livada te je svuda oko vas prekrasna priroda koja vam daje osjećaj svježeg zraka te odmora od velikih vrućina. Planinarska šetnja ovim područjem nudi vam samostalno branje domaćih borovnica po stazi.

#9 Jagodina stijena

Jagodina stijena smještena je blizu Planinskog centra Petehovac. Vjerujemo da nećete ostati razočarani kada vidite kakve ljepote vam ovo mjesto nudi. Zanimljiva priča stoji iza naziva ovog mjesta, koju, ako vas zanima, definitivno trebate istražiti.

#10 Park šuma Golubinjak

Ako niste veliki planinar, a htjeli biste doživjeti što više ljepota gorskoga kraja, Park šuma Golubinjak je idealno mjesto za vas. Nestvarno lijepa šuma, blistave strme litice na dijelovima prekrivene mahovinom i prohladne špilje, atrakcije su koje krase ovo mjesto. Zvučnu pozadinu stvara bezbroj ptica, a sunčane zrake prodiru kroz zelenilo te stvaraju dojam čarobnog bajkovitog svijeta.

Ako vas ovakva destinacija te atrakcije koje sama destinacija Gorskog kotara nudi zanima, no niste istraživački tip te biste voljeli grupno i organizirano istražiti ova mjesta, najbolje je to učiniti uz stručnog vodiča. Lynx and fox, licencirani su vodiči koji za vas imaju isplanirane ture po svim gore navedenim mjestima. Agencija koja je smještena u srcu Gorskog kotara i nudi vam vođene obilaske uz ljubazne vodiče.

Foto: Instagram (@slukii, @lokvarka), iStock, Hiking Croatia, Dinarsko gorje

Učitati još
Zatvori