Bijele i Samarske stijene – strogi prirodni rezervat koji će vas ostaviti bez daha

Bijele i Samarske stijene – strogi prirodni rezervat koji će vas ostaviti bez daha

Hrvatska je prepuna prirodnih ljepota, a jedan od najimpresivnijih krajolika, gdje je priroda stvorila uistinu nevjerojatne oblike, svakako su Bijele i Samarske stijene. Uz Hajdučke i Rožanske kukove na Velebitu, Bijele i Samarske stijene jedine imaju status strogog prirodnog rezervata, što je najstroži oblik zaštite prirode. Nalaze se u središnjem dijelu Velike Kapele, a protežu se kroz dvije županije – Karlovačku i Primorsko-goransku.

Ako volite planinariti i imate barem malo avanturističkog duha, izlet na Bijele i Samarske stijene će vas oduševiti. Uspon je relativno zahtjevan, ali definitivno predstavlja najatraktivniji planinarski put koji ćete prijeći jer je priroda u snježno bijelom kamenu ovdje formirala nevjerojatne krške oblike koji ostavljaju bez daha. Očekuje vas često spuštanje i uspinjanje po stijenama te je na nekim dijelovima put osiguran klinovima i sajlama. Međutim, takvih dijelova nema puno i ako se u kondiciji te uz malo opreza i spretnosti savladat ćete cijeli put bez ikakvog problema.

Najatraktivniji planinarski put u Hrvatskoj

Glavno polazište za pristup Bijelim i Samarskim stijenama su naselja Mrkopalj, do kojeg se stiže iz Delnica, i Jasenak, do kojeg se dolazi iz Ogulina. Prilazna makadamska cesta s koje počinju planinarske markacije poznata je kao Begova staza. Od nje se u Bijele stijene prilazi lako prohodnom planinarskom stazom koja se uspinje strmo kroz šumu oko sat vremena. Vrh Bijelih stijena visok je 1335 metara, a s njega se pruža nevjerojatan pogled na Bjelolasicu i Klek. Najpoznatiji simbol Bijelih stijena su Prsti – pet prirodnih kamenih skulptura u vršnoj stijeni koje su uzdignute poput ruke prema nebu, prema čemu su i dobile ime.

Nakon što se spustite s vrha Bijelih stijena, do kojeg je put osiguran sajlama, možete nastaviti dalje prema Vihoraškom putu koji će vas odvesti do Samarskih stijena. Vihoraški put je po mnogima najljepši planinarski put u Hrvatskoj. Najzahtjevniji dio je takozvana Ljuska, gdje vas čeka penjanje i spuštanje kroz niz visokih usjeka osiguranih klinovima, sajlama i na jednom mjestu skalama. Nakon toga put dalje vodi kroz šumu, ponovno sa čestim spuštanjima i uspinjanjima. U jednom trenutku stići ćete do Ratkovog skloništa, slikovitog i originalnog planinarskog objekta. Riječ je o brvnari smještenoj u polušpilji ispod okomite stijene koja je nadvisuje kao prirodni krov. Svakako odlična usputna stanica za predah i super fotografije.

Na križanju ispod Ratkovog skloništa možete nastaviti po više staza. Jedna vodi do parkirališta 13. kilometra makadamske ceste Jasenak-Mrkopalj. Ovo je i najbolje mjesto za ostaviti auto na početku uspona jer ako ste parkirali na 7. kilometru, onda vas s ovog mjesta čeka 6 km hodanja, što na kraju cjelodnevnog planinarenja, kad ste već stvarno umorni, predstavlja izuzetni napor. Druga opcija je nastavak uspona do vrha Samarskih stijena koji se nalazi na 1302 metra, a do kojeg vas od ovog križanja dijeli 1.4 km kontinuiranog uspona.

U svakom slučaju, Bijele i Samarske stijene predstavljaju najatraktivniji planinarski izlet s kojeg ćete se vratiti puni dojmova!

Foto: Dinarsko gorje

Učitati još
Zatvori