U subotu se otvara Zeleni vir, čarobno izletište idealno za vikend izlet

U subotu se otvara Zeleni vir, čarobno
izletište idealno za vikend izlet

Već smo duboko zakoračili u proljeće, iako se po temperaturama to ne bi reklo. Međutim, priroda se budi, dani su duži, a nadamo se uskoro i sve topliji, što znači da ćemo svaki slobodan trenutak iskorištavati za boravak u prirodi i na otvorenom. Vikende ćemo provoditi na izletima, a Gorski kotar ponovno će nam biti jedna od destinacija koju ćemo rado posjećivati.

Dok smo ove zime uživali u njegovoj snježnoj idili, Gorski kotar se u proljeće pretvara u pravu zelenu oazu. Regija je to koja vam pruža brojne mogućnosti za ugodan odmor, obilazak bogate kulturne baštine i prirodnih atrakcija. Bez obzira tražite li mjesto gdje ćete u miru i tišini predivne prirode napuniti baterije i pobjeći od gradske vreve ili želite osjetiti adrenalin aktivnog odmora, u Gorskom kotaru moguće je oboje. Lokacije koje svakako preporučujemo da posjetite ovog proljeća su Zeleni vir i Vražji prolaz.

Zelena oaza kod Skrada koja će vas očarati

Nedaleko od Skrada smještene su dvije čarobne prirodne zanimljivosti spojene u jedinstveno zaštićeno područje – značajni krajobraz Vražji prolaz i Zeleni vir. Zbog iznimne ljepote i geološke vrijednosti zaštićeni su 1962. i proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom.

Do Zelenog vira, koji se nalazi na 302 metra nadmorske visine, može se doći iz nekoliko pravaca. Zeleni vir je snažan izvor na dnu plitke, prostrane špilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 m, niz koje se ruši predivan slap kraj kojeg ćete sigurno napraviti divne fotografije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Bojana | Travel &Fashion (@callmebojana)

Vražji prolaz nalazi se nešto dalje, a riječ je o jednom od najljepših kanjona u Gorskom kotaru kroz koji se probija potok Jasle. Duž kanjona vodi pješačka staza po kojoj ćete šetajući uživati u prekrasnim prizorima. Na kraju Vrajžeg prolaza nalazi se još jedna posebnost ovog atraktivnog izletišta – špilja Muževa hišica. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana s jezercem. U špilji prezimljavaju strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta.

Izletište se ponovno otvara ove subote

Početkom ožujka u izletištu su nakon zimskog perioda započeli radovi na redovnom održavanju mostova i stepeništa. Zbog toga su Zeleni vir i Vražji prolaz neko vrijeme bili zatvoreni, ali dobra vijest je da se ponovno otvaraju ove subote, 17. travnja.

Izletište je otvoreno subotom i nedjeljom od 10 do 18h (zadnji ulaz je u 17h). Ulaznice za Vražji prolaz se mogu kupiti isključivo na info točki u izletištu Zeleni vir (kućica do planinarskog doma). Cijena ulaznice je 25 kn po osobi, a cijena dječje ulaznice iznosi 10 kn (do 7. godine starosti). Prilikom obilaska izletišta potrebno je imati adekvatnu planinarsku obuću zbog skliske podloge. Kada se poželite odmoriti i nešto pojesti, svratite do planinarskog doma “Zeleni vir”.

Zeleni vir i Vražji prolaz su savršena destinacija za proljetni izlet pa svakako preporučujemo da ga posjetite ove godine.

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori