Provansa je u proljeće predivna, a krije i ovo šarmatno selo koje je proglašeno najljepšim na svijetu
Provansa je u proljeće predivna, a krije i ovo šarmatno selo koje je proglašeno najljepšim na svijetu

Provansa je u proljeće predivna, a krije i ovo šarmatno selo koje je proglašeno najljepšim na svijetu

Francuska je jedna od najposjećenijih zemalja na svijetu koja ima toliko toga za ponuditi – najpopularnije svjetske znamenitosti, turistička mjesta i vrhunsku gastronomiju, da navedemo samo dio. Zemlja je to bogate povijesti, kulture i predivnog krajolika koja oduševljava na mnogim područjima.

Osim glavnog grada Pariza koji je na wish listi gotovo svakom zaljubljeniku u putovanja, Francuska ima i brojne druge prekrasne gradove i regije koje uistinu vrijedi istražiti. Provansa sa svojim nepreglednim poljima lavande, glamurozni Cannes, divan Strasbourg ili šarmantni Marseille – mogli bismo ih nabrajati do kraja ovog članka. Međutim, Francuska je puna i prelijepih gradića i sela koji izgledaju kao mjesta iz bajke.

Otkrijte Gordes, najljepše selo na svijetu

Jedno od njih je Gordes, šarmantno mjestašce koje se nalazi u Provansi. Smješten na vrhu stijene na nadmorskoj visini od 340 metara, Gordes je prema američkom časopisu Travel + Leisure nedavno proglašen najljepšim selom na svijetu.

Ovaj čarobni gradić naseljen je još od razdoblja antičkog Rima, od kad datiraju i neke građevine koje se dan danas ovdje nalaze. Ljepota gradića, mediteranska klima i prekrasna polja lavande učinili su od ovog mjesta raj za dušu i tijelo.

Njegove kuće od bijelog kamena ‘ukopane’ u stijenu, uske kamene ulice i divan srednjovjekovni dvorac koji gleda na dolinu samo su dio razloga zašto Gordes iz godine u godinu privlači posjetitelje sa svih strana svijeta.

U spomenutom dvorcu, koji datira iz 10. stoljeća, možete posjetiti i muzej belgijskog slikara Pola Mara koji je ovdje živio. I nije jedini. André Lhote, Marc Chagall i Victor Vasarely također su se zaljubili u ovo selo i odlučili ostati. Danas se Gordes ponosi bogatom kulturnom baštinom i kulturnim događanjima, festivalima, koncertima i izložbama u kojima možete uživati tijekom cijele godine.

Još jedna nezaobilazna lokacija koju morate posjetiti je crkva Sénanque Abbey iz 12. stoljeća. Nalazi se 10-ak minuta dalje od Gordesa, a okružena je prekrasnim poljem lavande, što je prizor koji će vam se urezati u pamćenje. Uz to, obiđite i Village des Bories, zaselak kamenih kuća koje je potpuno očaravajuće mjesto koje vrijedi posjetiti barem jednom u životu.

Šarmantne uličice i bajkovita atmosfera pozivaju na istraživanje

Iako je Gordes malo mjestašce, u njemu se nalaze brojni restorani i kafići, pekare i trgovine hrane pa uživajte u francuskim delicijama. Utorkom je otvorena tržnica na kojoj možete pronaći razne lokalne proizvode poput voća, povrća i sireva, ali i razne proizvode od lavande, rukotvorine i slično.

Pitoreskne uličice i bajkovita atmosfera razlog su zašto je Gordes popularna lokacija za filmsku industriju pa se ovdje često snimaju filmovi i serije. U šetnji gradom i okolnim brežuljcima uživat ćete u predivnom pogledu na dolinu Luberon, savršenu kulisu za divne fotografije koje ćete ponijeti kući kao najljepše uspomene.

Kako doći do Gordesa?

Selo Gordes nalazi se u Luberonu, spektakularnoj regiji u srcu Provanse. Cijela ova regija poznata je po šarmantnim selima, poljima lavande, poljoprivrednom naslijeđu i vinogradima.

Do Gordesa ćete najbrže i najjednostavnije stići automobilom. Od većih gradova najbliži je Aix-en-Provence, koji je pak udaljen 25 km od Marseillea. Vožnja od Aix-en-Provencea do Gordesa traje oko sat vremena. Još jedna dobra opcija je dolazak iz Avignona, koji je udaljen 45 minuta vožnje autom.

Ako dolazite iz Pariza, možete sjesti na TGV vlak – vožnja traje 2 sata i 40 minuta.

Foto: Instagram (@airellesgordes)

Učitati još
Zatvori