Gdje za vikend: Jesen u Fužinama je uvijek dobra ideja

Gdje za vikend: Jesen u Fužinama
je uvijek dobra ideja

Fužine su jedna od onih destinacija koje se isplati posjetiti u svako doba godine. Priroda će vas očarati, a posebno divno izgleda kad je okupana jesenskim bojama. Ovo slikovito mjesto u Gorskom kotaru udaljeno je 130 kilometara od Zagreba zbog čega je mnogima omiljena destinacija za kratki izlet. S obzirom da je ispred nas sunčani vikend, iskoristite priliku i zaputite se u Fužine – preporuke što raditi donosimo u nastavku!

Fužine su smještene 730 metara nad morem, a okružene su slikovitim planinama, šumama i ljepotom jezera. Krase ih brojne kulturne i prirodne znamenitosti od kojih su najpoznatije jezero Bajer i špilja Vrelo.

Razgledajte špilju Vrelo

Špilja Vrelo je otkrivena pedesetih godina 20. stoljeća kod gradnje jezera Bajer, kvalitetno je osvijetljena i uređena za posjete sa stručnim vodičem. Dugačka je ukupno 300 metara i specifična po tome što je jedina turistički uređena špilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda. U ovo doba godine otvorena je samo vikendom i praznikom pa vam je idealna prilika da ju posjetite. Cijena ulaznice iznosi 30 kn za odrasle, 25 kn za djecu od 4-18 godina, dok obiteljska ulaznica (dva roditelja i do troje djece) košta 60 kn. Špilja je otvorena od 11 do 15 sati, a obilazak s vodičem traje oko 20 minuta.
Temperatura u špilji je 8 stupnjeva pa se toplo obucite.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Barać (@ivanab1993) on

Prošećite oko jezera Bajer

Nakon obilaska špilje Vrelo, zaputite se u šetnju oko jezera Bajer, uživat ćete u pravoj jesenskoj idili. Inače, fužinarski je kraj izuzetno bogat vodom i tijekom godine primi najveću količinu oborine. Da bi se ta silna količina vode zadržala i iskoristila, u Fužinama su izgrađena tri akumulacijska jezera, a Bajer je najstarije i najpopularnije. Pogodno je i za vožnju čamcem, kanuom i kajakom.

Ako ste željni malo aktivnijeg odmora, dobra je stvar što su Fužine okružene vrlo lijepim planinarskim stazama. Uputite se na okolne planinske vrhove kao što su Bitoraj (1.385 m), Viševica (1.428m) i Tuhobić (1.106m), odakle se pruža prekrasan pogled na more i kvarnerske otoke. Usponi su prikladni i za djecu, a goranske šume su odlične i za gljivarenje.

Uživajte u lokalnim specijalitetima

Nakon razgledavanja i šetnje, vrijeme je za sjesti i nešto pojesti. Svakako vrijedi izdvojiti Hotel Bitoraj koji se nalazi na slikovitoj lokaciji u središtu Fužina. Uz ponudu autohtonih goranskih i lovačkih specijaliteta, restoran svoju ponudu obogaćuje i jelima pripremljenim na ognjištu pa tako pred vama pripremaju juneće ramsteke, biftek te medaljone od divljači. Osim toga možete kušati i tradicionalna jela od tjestenine, a menu je obogaćen i jelima za vegetarijance.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by conetovi putopisi (@conetovi.putopisi) on

Duge šetnje, uživanje u prekrasnom krajoliku i ukusna lokalna i autohtona hrana najbolja su garancija za odlično proveden vikend u prirodi. Ukoliko želite odlazak u Fužine spojiti s još nekom destinacijom u Gorskom kotaru, ovdje pročitajte naše prijedloge gdje otići.

Foto: TZ Fužine

Učitati još
Zatvori