Zašto je Kvarner jedna od najposebnijih destinacija koju morate posjetiti?

Zašto je Kvarner jedna od najposebnijih
destinacija koju morate posjetiti?

Otok Lošinj

Ako vam se godišnji odmor tek bliži, a planiranje gdje ćete provesti slobodne dane ostavili ste za zadnji tren, savršeni odgovor pronađite na Kvarneru. Zahvaljujući svojoj razvedenosti koja stvara bogatstvo otoka, poluotoka i zaljeva te krije pregršt prirodnih ljepota i znamenitosti, hrvatska obala jedna je od najljepših i najposebnijih destinacija na svijetu. Svaku od brojnih destinacija duž naše obale prirodne ljepote pretvaraju u idiličnu oazu stvorenu za uživanje i istraživanje. Zašto je baš Kvarner mjesto na kojem možete doživjeti sve što hrvatska obala ima za ponuditi?

Kvarner je destinacija prepuna raznolikosti koje se spajaju u jednu idiličnu cjelinu. Tajna njegove ljepote i posebnosti krije se u jedinstvenoj kombinaciji primorja, otoka i gorja. Na relativno malom području, Kvarner u jednoj slici donosi tisuću priča ispričanih kroz bogatu kulturu, dugu turističku tradiciju, raskošnu gastronomsku ponudu, brojne sadržaje za aktivan odmor i, ponajprije, kroz njegove brojne prirodne ljepote i znamenitosti.

Od predivnih otoka, parkova prirode i jezera do bogate flore i faune koja će vas pratiti gdje god krenuli, u nastavku otkrijte sve prirodne posebnosti Kvarnera.

Otok Krk


Kvarnerski otoci

Jedna od prvih asocijacija na Kvarner njegovi su otoci Krk, Cres, Rab i Lošinj. Kada stignete na bilo koji od kvarnerskih otoka, prvo duboko udahnite i uživajte u svježem zraku čija se terapeutska svojstva opisuju kao Kvarner efekt. Mirisi mora miješaju se mirisima aromatičnog bilja i gustih zelenih šuma u pravi mediteranski koktel koji, zajedno s vjetrom i blagom klimom kvarnerskog područja, stvara zaista posebno iskustvo aromaterapije na otvorenom. Uz svježi zrak, svi otoci mogu se pohvaliti i kristalno čistim morem zbog čega ćete gdje god krenuli naići na Plave zastave, međunarodni simbol  međunarodni simbol kvalitete i čistoće mora, te sigurnosti kupača. 

Uz čisto more i svježi zrak koji su im zajednički, svaki od kvarnerskih otoka je različit i poseban na svoj način, vrijedan dolaska i istraživanja. I dok ćete na njihovim predivnim plažama pronaći savršeno mjesto za na odmor, njihove morske i kopnene staze okružene raslinjem i kamenjem pozivat će vas na istraživanje i kretanje.

Stara Baška, Otok Krk (Foto: Frank Heuer)

Otok Krk

Na otoku Krku uživajte u njegovim maslinicima i vinogradima u kojima se uzgaja autohtona sorta grožđa. U šetnjama njegovim brojnim stazama otkrijte uvalu Čavlena poznatu po divovskim hrastovima, i jezero smješteno nedaleko od Njivica koje je najveće prirodno slatkovodno stanište otoka Krka. Jedna od prirodnih posebnosti otoka Krka su i mrgari, najdojmljiviji i najrjeđi primjeri prastare tehnike gradnje suhozida. Te kompleksne višeprostorne ovčare od suhozida, s tlocrtom u obliku cvijeta, koriste za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika. Osim u Baški, Jurandvoru i Batomalju, pronaći ih možete još samo na dva otoka u svijetu: Walesu i Islandu. 

Otok Cres

Posebnost otoka Cresa nalazi se u različitosti njegovog sjevera i juga. I dok na sjevernom dijelu otoka prevladavaju strme stijene s visokim i gustim hrastovim šumama, južni dio otoka prošaran pašnjacima i goletima. Uživajte u tišini šume tramuntane i pronađite najstarije stablo hrasta medunca koje je proglašeno zaštićenim spomenikom prirode. Nemojte zaboraviti svoj pogled skrenuti prema nebu i pratiti prelet bjeloglavih supova koji su svoj dom našli upravo na liticama otoka Cresa.

Otok Rab

Otok Rab

Otok Rab dočekat će vas sa svojom bogatom kulturom i poviješću, ali i brojnim prirodnim ljepotama. Poznat kao otok sunca, pijeska i mora te kao jedan od najzelenijih otoka na Jadranu, Rab je isprepleten s više od sto kilometara pješačkih i biciklističkih staza na kojima možete istražiti ljepote sredozemnog krajolika u vlastitom ritmu.

Otok Lošinj

Otok Lošinj priča jednu posebnu priču i krije tajnu vitalnosti! Mjesto je to gdje zvijezde ispunjavaju nebo na najljepši način, gdje zrak poprima poseban miris zahvaljujući borovim šumama i udaru valova te mjesto gdje jata dupina slobodno i veselo plivaju. Lošinj je mjesto koje će u vama potaknuti vitalnost svojom blagotvornom mikroklimom zbog koje su otočna mjesta Mali i Veli Lošinj proglašena klimatskim lječilištima.

Otok Lošinj


Nacionalni park Risnjak

Jedna od najposebnijih prirodnih ljepota Kvarnera bez sumnje je Nacionalni park Risnjak koji predstavlja svu prirodnu raskoš Gorskog kotara. Jedinstven i po svojim prirodnim ljepotama, bioraznolikosti i položaju, Nacionalni park Risnjak privlači brojne ljubitelje prirode.

Ovaj šumoviti gorski masiv ime je dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku, i jedno je od rijetkih mjesta u Europi na kojem ga još uvijek možete vidjeti u njegovom prirodnom staništu. U njegovim su šumama, uz risa, svoj dom pronašle još dvije velike europske zvijeri, medvjed i vuk, te brojne biljne vrste među kojima se ističe raritetni zaštićeni cvijet – runolist. Vrh Risnjaka impresivan je u svako godišnje doba: zimi kad ga prekrije snijeg, u proljeće kad se livade oko njega pretvore u cvjetnjake, ljeti kad pruža odmor od ljetnih vrućina u obližnjem priobalju i u jesen kad lišće njegove šume oboja različitim bojama. Prilikom posjeta Nacionalnom parku Risnjak uživat ćete i u veličanstvenim vidicima koji se pružaju prema otocima Kvarnerskog zaljeva i prema gorama u susjednoj Sloveniji sve do Alpa.

Nacionalni park Risnjak (Foto: Višnja Bolf)
Izvor Kupe u Nacionalnom parku Risnjak (Foto: Višnja Bolf)


Park prirode Učka

Ako ovog ljeta putuje na Kvarner, jedna dan odvojite i za posjet Parku prirode Učka koji obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije. Smješten uz obalu sjevernog Jadrana na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana, Park prirode Učka veže Istru i kontinentalni dio Hrvatske.

Posebnost ovog parka prirode leži u njenom reljefu i neposrednoj blizini mora, što je uvjetovalo razvoju specifične klime te bujne šumske vegetacije. Tome valja dodati bogata livadna i druga antropogena staništa na kojima nalazimo brojne endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste.


Ljepota kvarnerskih jezera

Uz more i gore, na divnom Kvarneru svoje su mjesto pronašla i jezera koja se ističu i kao savršena destinacija za izlete i duge šetnje.

Jezero Bajer

Jezero Bajer jedna je od kvarnerskih destinacija stvorenih za uživanje u kako u laganoj šetnji, tako i u zabavnim vodenim aktivnostima. Jezero je položeno u nekadašnjoj atraktivnoj dolini rijeke Ličanke, tik uz naselje Fužine. Fužinarski je kraj izuzetno bogat vodom i tijekom godine primi najveću količinu oborine. Da bi se ta silna količina vode zadržala i iskoristila, u Fužinama su izgrađena tri akumulacijska jezera, od kojih je jezero Bajer najstarije i najpopularnije. Pogodno je za vožnju čamcem, kanuom i kajakom, a zbog čestog strujanja vjetra ovdje možete i surfati.

Jezero Bajer (Foto: Marinko Jakovljević)


Mističan svijet kvarnerskih špilja

Špilja Vrelo

Prilikom posjeta Kvarneru, obavezno istražite i mističan svijet njegovih špilja. Jedna od njih je špilja Vrelo u Fužinama koja je otkrivena sasvim slučajno pedesetih godina prošloga stoljeća kod izgradnje jezera Bajer. Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje joj voda – na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom. Špilju Vrelo zbog svojih ljepota često nazivaju i “Postojna u malom”, a zbog blage konfiguracije terena, bez ijedne stepenice, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti baš svi!

Špilja Biserujka

Još jedna impresivna špilja Kvarnera krije se kod mjesta Rudine na otoku Krku. Postojanje špilje Biserujka poznato je više od stotinu godina, kada je njezina unutrašnjost skrivala i budila interes za nepoznate tajne i ljepotu svojih kalcitnih ukrasa. Od vremena priče da je u njoj skriveno blago jednog krijumčara pa do prvih ulazaka zainteresiranih posjetitelja, postepeno su uređivani njezini prolazi. Osvjetljivanjem špilje znatno je porastao interes za postojeće bogatstvo podzemne galerije brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova. Svojom dužinom od približno 110 m i veličinom svog podzemnog prostora, unutrašnjost špilje Biserujka zaista oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika.

Špilja Vrelo (Foto: Marinko Jakovljević)

Foto: Frank Heuer, Marinko Jakovljević, Višnja Bolf, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori