Fascinantne građevine koje su premještene na novo mjesto

Putovanja uvijek obilježi specifična arhitektura i atrakcije čije priče sežu u daleku prošlost. Brojni spomenici kulture čuvaju legende i anegdote zbog kojih je njihov šarm još intenzivniji. Osim prirodnog okruženja i lokalnih stanovnika koji svakom mjestu udahnjuju dušu i posebnu energiju, građevine su ono što svakom mjestu daje njegove obrise i prepoznatljivost.

Jedna takva priča dolazi i iz susjedne BIH gdje je jedna od posebnih turističkih atrakcija – Inat kuća u neposrednoj blizini slavne Baščaršije u Sarajevu.  Prvobitno je Inat kuća izgrađena na mjestu gdje je trebala biti Gradska vijećnica, a trenutno stoji na drugoj strani rijeke Miljacke. U cilju izgradnje objekta Gradske vijećnice na Mustaj-pašinom mejdanu 1892.-1894. godine bilo je neophodno srušiti dva hana i jednu privatnu kuću. Hanovi su srušeni, dok je vlasnik kuće stari Benderija zahtijevao da mu se kao naknada isplati vreća dukata, a uz to da kuća bude prebačena na drugu obalu Miljacke, nasuprot Vijećnice pa i danas na kući stoji natpis “Bila sam na onoj strani, ali pređoh vamo iz inata.” Danas se Inat kuća koristi kao restoran s tradicionalnom bosanskom kuhinjom.

No, zanimljivo je da sličnih priča ima još u svijetu i da mnoge građevine nisu prebačene iz inata, ali svaka nosi svoju priču vrijednu pažnje. Donosimo još svjetskih arhitektonskih atrakcija koje je zadesila slična sudbina kao sarajevsku Inat kuću.

London Bridge, Arizona, SAD

Sredinom 20. stoljeća Londonski je most doslovno pao. Težina modernih automobila postala je preteška i vukla je most u rijeku Temzu. Da bi se napravilo mjesta za novi most, stari most je stavljen na dražbu 1968. godine.

Pobjednik na natječaju bio je Robert McCulloch, glavni organizator resorta Lake Havasu City, Arizona. Vjerovao je da će ponovno instaliranje mosta u planirani razvoj privući turiste – i bio je voljan platiti 2,46 milijuna dolara za britansku znamenitost. Most je bio rastavljen, svaki komad kamenog zida bio je numeriran, a cijela stvar je poslana na brod koji je prelazio Panamski kanal na putu za Kaliforniju. Od luke Long Beach, dijelovi mosta su odvezeni u Arizonu, gdje su obnovljeni u skladu s prvotnim planovima.

Cook’s Cottage, Melbourne, Australija

Veliki britanski istraživač i kapetan mornarice James Cook ima dugačak popis postignuća. On je prvi europski pomorac koji je prešao antarktički krug i oplovio Novi Zeland, Tongu i Uskršnji otok. Navigator rođen u Yorkshireu proveo je vrijeme između svojih avantura kod kuće, navodno u maloj kućici u Velikom Aytonu koju je izgradila njegova obitelj. Kada je ta kuća došla na prodaju 1933. godine, industrijalac Sir Russell Grimwade kupio ju je za 800 funti i darovao je državi Victoria, u Australiji, u znak priznanja Cookovom istraživanju kontinenta i proslavi stogodišnjice Melbournea.

Nakon što je kuća rastavljena i upakirana u gotovo 300 sanduka i bačava, otpremljena je u Australiju u luci Dunedin, zajedno s nekim bršljanom koji je nekoć izrastao na zidovima. Obnovljena je u vrtovima Fitzroy u Melbourneu, gdje je i danas.

Belle Tout, Beachy Head, Engleska

Izvorni svjetionik Belle Tout u Beachy Headu u Engleskoj namjerno je postavljen 100 metara od ruba litice kada je sagrađen 1832. Ako bi svjetlost nestala iz vidokruga, brodovi na moru bi znali da se nalaze u zoni opasnosti. No, na prijelazu u 20. stoljeće, erozija litice učinila je svjetionik manje učinkovitim, a on je uništen 1902. Godine 1999. vlasnici svjetionika morali su ga premjestiti unatrag 56 stopa. Inženjeri su kopali ispod strukture od 900 tona da ga podignu, u jednom komadu, na četiri betonske grede, a zatim su je gurnuli natrag na grede do trenutnog položaja. Sada je ovdje moguće odsjesti i priuštiti si noćenje s doručkom. Ako se erozija nastavi istim tempom, svjetionik će se morati premjestiti za otprilike 30 godina.

The Abu Simbel Temples, Egipat

Abu Simbel hramovi su bili izloženi riziku zbog Asuanske visoke brane koja je izgrađena duž Nila pod vladavinom Ramzesa II u 13. stoljeću prije nove ere. Postoje dva hrama, glavni s četiri statue kralja, visokim 66 stopa, koji okružuje njegov ulaz, i jedan manji posvećen crkvi božica Hathor. Da bi izbjegli potopljenje hramova ispod vode koje se nalazi na jezeru Nasser, zaštitari su ih rastavljali i premjestili na višu nadmorsku visinu. Inženjeri su ih iskopali s vrha litica, rastavljali građevine urezajući ih u blokove od 20 tona i premještali ih pojedinačno na novo mjesto, umjetno brdo visoko 200 metara, izgrađeno na vrhu svog izvornog mjesta. Poput hrama Dendura, i ovaj je pothvat bio dio UNESCO-ve međunarodne kampanje za spas Nubijskih spomenika.

Foto: Pixabay0