Prije 140 godina otkrivena je Modra špilja na Biševu. Istražite s nama i ostale tajanstvene špilje Hrvatske
Prije 140 godina otkrivena je Modra špilja na Biševu. Istražite s nama i ostale tajanstvene špilje Hrvatske

Prije 140 godina otkrivena je Modra špilja na Biševu. Istražite s nama i ostale tajanstvene špilje Hrvatske

Svjesni smo činjenice da Hrvatska ima prelijepu i raznoliku prirodu. Iako ju obično povezujemo s čistim morem i jezerima, i hrvatsko podzemlje skriva niz fascinantnih lokacija. Ovoga ljeta odlučili smo posjetiti tajanstvene špilje koje svojom ljepotom intrigiraju i ostavljaju bez daha, a povod za to nam je i 140. godišnjica otkrića Modre špilje na Biševu.

5 najljepših špilja

Nekad su inspiracija za priče iz grčke mitologije, a nekad su prava lokacija za idealnu Instagram fotografiju. Sve u svemu, moramo se složiti da špilje nude uistinu poseban doživljaj. Neke od njih mijenjaju boju, druge su sklonište životinjama, a u nekima se boravilo i po 7 godina. U nastavku pogledajte našu listu 5 najljepših tajanstvenih špilja.

Špilje u Hrvatskoj

Cerovačke špilje

Riječ je o najvećem špiljskom kompleksu u Hrvatskoj. Ova atrakcija nalazi se u parku prirode Velebit, u blizini grada Gračaca. Sastoji se od tri špilje: Gornje, Srednje i Donje špilje, ukupne dužine oko 7 km. Ove su špilje i jedno od najvećih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako se ovdje mogu i danas vidjeti tragovi medvjeda na stijenama nastali njihovim kretanjem. Jedna od posebnosti su svakako stalagmiti, stalaktiti i stalagnati koji se pojavljuju u raznim oblicima koje možemo zamisliti.

Špilje
Cerovačke špilje

Odisejeva špilja

Na otoku Mljetu sakrila se ova tajanstvena špilja mitske ljepote. Prema grčkoj legendi, Odisej je doživio brodolom pored Mljeta nakon kojeg je doplivao do ove špilje. Tamo je upoznao prekrasnu nimfu Calypso s kojom je proveo sedam godina na otoku. Tisuću godina kasnije špilja u kojoj su se zaljubili još uvijek nosi njegovo ime.

Modra špilja

Poznata kao najljepša morska špilja u Hrvatskoj, Modra špilja na otoku Biševo zaista je jedinstveno prirodno čudo. Sunčeva svjetlost ulazi kroz podvodni otvor pećine i odbija se od bijelog dna zbog čega kristalno čista morska voda poprima prekrasnu safirno plavu boju.

Povodom 140. godišnjice otkrića Modre špilje na Biševu, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije pridružila se proslavi organizirajući izložbu podvodne fotografije pod nazivom “Ispod mora, ispod zemlje” u bivšem vojnom tunelu „Gatula“ na Biševu. Ovu posebnu godišnjicu Modre špilje odlučili su spojiti s umjetnošću, a ovaj put to je umjetnost podvodnih fotografa.

Za otkriće Modre špilje zaslužan je bečki slikar Eugen Baron Ransonnet koji ju je 1884. godine otkrio tijekom svoje ronilačke ekspedicije. Njegovo otkriće označilo je početak turizma u Dalmaciji, a Modra špilja postala je od tada nezaobilazna atrakcija Jadrana. Od 1951. zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode, a karakterizira ju svjetlosni fenomen koji stijenama i morskom dnu daje nebesko plavu boju koja nijednog posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim.

izložba podvodne fotografije_špilja Biševo
Izložba u bivšem vojnom tunelu Gatula na Biševu

Špilja Betina, Dubrovnik

Smještena između ville Šeherezade i plaže Gjivović, vrlo tajanstvena špilja Betina dobila je ime po dubrovačkom znanstveniku Marinu Getaldiću, čiji je nadimak bio Bete koji je, između ostalog, istraživao i ovu špilju. O prirodnoj ljepoti ove špilje svjedoči i činjenica da se nalazi na plaži koja je uvrštena na Vogueovu listu najljepših hrvatskih plaža.

Dubrovnik

Špilja Vrelo

U Fužinama se sakrila jedna zaista posebna špilja koja se od ostalih u Hrvatskoj razlikuje po velikom broju špiljskih ukrasa te izvoru vode i prirodnom jezeru koje je u njoj smješteno.

Imajte na umu da je u špiljama znatno hladnije, stoga se dobro opremite kako vam uživanje u ljepotama podzemlja ne bi upropastila hladnoća.

Foto: Unsplash, Instagram, Cerovačke špilje, Explore Croatia, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije

Učitati još
Zatvori