Europski gradovi koje se najviše isplati posjetiti

View this post on Instagram

A post shared by FASHION | INSPO | TRAVEL (@anajohnson___) on

Najpoželjnije turističke destinacije zasigurno su veliki i otmjeni centri europskih država. Bogata povijest i kultura upotpunjena modernim atrakcijama već tradicionalno godinama privlače brojne turiste iz svih krajeva svijeta. Gotovo da ne postoji čovjek koji na svojoj wish listi nema europske metropole. Stoga su mnoga od tih mjesta postala kultni punktovi svjetskih putoholičara i istraživača. Upoznavanje s mjestima inspiracije najutjecajnijih umjetnika, sjecišta puteva svjetskih vojskovođa koji su tu ostavili svoje priče i utjecaje, središta dizajna i mode, gastro oaze uživanja, maestralni krajolici i zadivljujuća arhitektura razlozi su zbog kojih ove gradove svi obožavaju.

Turistička sezona u velikim europskim središtima traje cijele godine, a vreva nikada ne prestaje. Vibrantne ulice i živopisni sadržaji koji nadahnjuju, informiraju i zabavljaju mame tisuće i tisuće znatiželjnika i pustolova.

No, kako bi se konzumirali svi uzbudljivi sadržaji te pronašao ugodan smještaj i prijevoz, potrebno je izdvojiti nemale svote novca. Također, i raspolaganje vremenom može predstavljati problem. Ponekad nemamo dovoljno vremena kako bismo u nekoliko dana godišnjeg odmora doživjeli i proživjeli sve što bismo voljeli. Ipak, postoje gradovi koji će ponuditi kaleidoskop prelijepih sadržaja. Od sjajnih umjetničkih galerija, kulturnog i zabavnog sadržaja, karizme, legendi do predivnog ambijenta koji u svako doba dana emitira opijajuću energiju. Uz to, omjer cijena i kvalitete te količine sadržaja koje nude i više je nego prihvatljiv.

Ukoliko biste voljeli otputovati i upoznati se magijom omiljenih europskih destinacija, ovo su gradovi koje se uistinu isplati posjetiti i doživjeti.

Barcelona

Kada su cijene u pitanju, Barcelona je pravo iznenađenje. S obzirom na popularnost i atraktivnost  Ovdje ćete za vrlo razumnu cijenu pronaći uredan i udoban smještaj. Cijena pristojnog apartmana u središtu grada iznosi 13 eura. Za porciju voćne salate na slavnoj Boqueriji izdvojit ćete samo 1 euro, a pritom ćete uživati u sočnom voću s juga Europe i priuštiti si jedinstven osjećaj vreve usred jedne od najpoznatijih svjetskih tržnica. Osim toga, pristojnu porciju autentičnih lokalnih specijaliteta na all you can eat mjestima možete dobiti za 7 eura i doživjeti Barcelonu koja je personalizacija spojeva orijentalnih utjecaja, Mediterana, europske energije i afričke egzotike.

View this post on Instagram

A post shared by OPHELIE ↡ Travel Blogger (@labengale) on

Budimpešta

Iako je standard u mađarskoj prijestolnici iznad hrvatskog prosijeka, ovdje ćete pronaći pregršt sadržaja za pristojnu svotu novca i ostati očarani šarmom ovog europskog grada. Povijesno spajanje Budima i Pešte pretvorilo je Budimpeštu u jedan od najdojmljivijih gradova Europe. Cijena smještaja za noć u Budimpešti kreće se od 20 eura na dalje. Brojne povijesne znameniotosti, od dvorca Vajdahunyada, bazilike sv. Stjepana, Budimskog dvorca, Ribarske utvrde do vožnje Dunavom, potpuno će vas zaljubiti u ovaj grad u koji ćete se sigurno poželjeti vratiti.

View this post on Instagram

A post shared by CATARINA SANTIAGO (@catarinasantiago) on

Porto

U Portu ćete također pronaći pristojan smještaj po cijeni od 20 eura. Riječ je o jednom od najposebnijih i najljepših portugalskih gradova koji će vas privući nestvarno lijepim plažama i zalascima sunca koji ne koštaju ni eura, a daruju vam neprocjenjiv doživljaj ljepote za cijeli život. Primamljiva gastronomija i riblji specijaliteti ovdje se mogu pronaći za svega nekoliko eura, a pristojne porcije u restoranima i za cijenu od 10 eura potvrdit će da je Porto idealno mjesto za odmor.

View this post on Instagram

A post shared by Tony Goldsberry (@rockhouserocks) on

Beograd

Beograd je grad koji će vas privući zanimljivim utjecajima istoka i zapada. Noćni provod i gastronomija koja se može kušati u ovoj srpskoj metropoli doživljaj je koji si svatko mora priuštiti barem jednom u životu. Za 15 eura moguće je pronaći smještaj, a porcije hrane će vas zateći rapsodijom okusa i obilnošću. Ulična hrana miriše u svakoj ulici, a tzv. Ulica hrane u Novom Beogradu mami svakog ljubitelja mesa s roštilja i sladokusca. Od punjenih palačinki u najneobičnijim kombinacijama do salata. Ovdje ćete uživati u ponudi i cijeni koja je prava sitnica. U Skadarliji ćete pojesti bogatu platu za dvoje po cijeni od stotinjak kuna.

View this post on Instagram

A post shared by Katharina (@inabella__) on

Prag

U Pragu ćete moći odsjesti u apartmanu po cijeni od dvadesetak eura. Gastro ponuda je sjajna, a povijesne i kulturne znamenitosti će vas uvući u vrtlog bajkovitosti kraljevskog grada. A slavni trdelnik sa sočnim dodacima pojest ćete po cijeni od nešto malo više od 2 eura.

View this post on Instagram

A post shared by Lucie (@blondielovestotravel) on

Sofija

Bugarska metropola će vas privući zanimljivim ulicama pozitivne energije. Cijene su povoljnije nego u Hrvatskoj za oko tridesetak posto. Narodna galerija strane umjetnosti, katedrala Aleksandra Nevskog, brojne crkvice i statue po cijelom gradu pružaju potpuno besplatan užitak upoznavanja bugarske tradicije. Smještaj ćete pronaći i za samo 7 eura.

View this post on Instagram

A post shared by A A (@arko69) on

Sarajevo

Grad koji ima dušu. Mjesto gdje se sevdah razlio po zraku i gdje se ljudi ljepše smiju nego bilo gdje drugdje na svijetu. Jedan od najljepših pogleda doživjet ćete na uzvišenju Trebevića. Najbolje ćevape na sviijetu pojest ćete za manje od trideset kuna. Na Baščaršiji ćete besplatno doživjeti iskustvo svjedočenja kako nastaju bakreni pladnjevi, džezve i razni ukrasi. Između 10 i 15 eura smjestit ćete se i potražiti predah od cjelodnevnih šetnji Sarajevom. Ovdje obavezno prošetajte do Begove džamije i popijte kavu s pogledom uz tradicionalni rahat lokum. Uz gutljaj vode sa Sabilj česme budite sigurni da vam se Sarajevo zauvijek uvuklo pod kožu.

View this post on Instagram

A post shared by 📸 (@ane__sa) on

Foto: Instagram, Unsplash

0