Europske prijestolnice koje morate posjetiti ako volite klizališta
Europske prijestolnice koje morate posjetiti ako volite klizališta

Europske prijestolnice koje morate
posjetiti ako volite klizališta

Topla čokolada, kava ili čaj nakon nekoliko sati na ledu definicija su zimske idile kojoj definitivno težimo. Međutim, morat ćemo se još malo strpjeti. Klizališna sezona službeno je počela tek na nekoliko mjesta te s nestrpljenjem očekujemo da klizališta u našoj blizini počnu s radom. Dok do toga ne dođe, u skladu s festive duhom u kojem se nalazimo već danima nam na društvenim mrežama izlaze fotografije okićenih gradova i ulica koji su već spremni za predstojeće blagdane. Njihove glavne atrakcije? Klizališta.

Brojni su primjeri klizališta diljem Europe koja pružaju poseban ugođaj posjetiteljima. Atmosferu tijekom klizanja dodatno uljepšava ambijent, odnosno prostor na kojem su klizališta smještena, kao i ono što ih okružuje. Primer za to je Wiener Eistraum – bečko klizalište na otvorenom. Ipak, ovakve prizore pronalazimo u još nekoliko relativno bliskih europskih prijestolnica – u Budimpešti, Amsterdamu i Londonu.

Klizalište kod Prirodoslovnog muzeja •  London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Prirodoslovni muzej u Londonu nije poznat samo zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kolekciji i eksponatima. Upravo ovdje, u srcu grada, smješten je jedan od brojnih londonskih klizališnih centara. Ipak, ono što ga čini najpopularnijim jest ambijent i veličanstvena građevina na koju se pruža pogled. Tijekom ograničenih 50 minuta na ledu posjetitelji imaju priliku uživati u jedinstvenoj atmosferi, božićnoj muzici i mirisu kuhanog vina. S obzirom na to da je klizalište ujedno i turistička atrakcija, ulaznice je neophodno prethodno kupiti i doći 40 minuta prije rezerviranog termina.

Klizališta u Europi, London_iStock
iStock
Klizališta u Europi_iStock
iStock

Klizalište u Gradskom parku • Budimpešta, Mađarska

Svake zime posebno se radujemo božićnom sajmu u Budimpešti. Sajam poznat po spektakularnoj rasvjeti i projekcijama koje se prikazuju na pročelju Bazilike nije jedini razlog zašto nam je ovaj grad među omiljenima. Djelomično je za to zaslužno i klizalište na otvorenom. Smješteno u Gradskom parku, ovdje se nalazi i jedan od zaštitnih simbola Mađarske – zamak Vajdahunyad – koji u sebi krije priču o mađarskoj kulturi i tradiciji. Upravo na njega pruža se pogled s površine koja je tijekom ljeta jezero za uživanje na brodu, a zimi veličanstveno klizalište.

Klizanje na zaleđenim kanalima • Amsterdam, Nizozemska

Iako je iznenada donesena odluka da ove godine popularnog nizozemskog klizališta ispred zgrade Rijksmuseum neće biti, jedno je sigurno – centar Amsterdama i dalje ostaje must-see mjesto za sve ljubitelje klizanja. Smrznuti kanali oduvijek su bili popularni i predstavljaju poligon za mnogima omiljenu zimsku aktivnost. Ipak, to nije moguće svake godine i ovisi o različitim faktorima. Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego da se nadamo da će jedan od najljepših europskih prizora biti dostupan za klizanje i ove zimske sezone.

Učitati još
Zatvori