Dvorac na litici u blizini Trsta s pogledom na zaljev koji trebate posjetiti
Dvorac na litici u blizini Trsta s pogledom na zaljev koji trebate posjetiti

Dvorac na litici u blizini Trsta s pogledom
na zaljev koji trebate posjetiti

U blizini Trsta na litici s pogledom na Tršćanski zaljev stoji predivan dvorac iz 14. stoljeća. Možda ne toliko poznat kao blistavo bijeli Castello di Miramare, impozantni dvorac Duino nešto dalje uz obalu, jednako je impresivan. Dvorac je sagrađen na ruševinama rimske vojne utvrde, a kroz stoljeća je stjecao status kulturnog i humanističkog središta, kakav i danas održava.

dvorac Duino_unsplash

Dvorac ponosno stoji na litici

Izgrađen u nalogu njemačke plemićke obitelji Wallsee, kasnije postaje vlasništvo češke podružnice kuće Thurn i Taxis, a danas je i dalje službeno privatna rezidencija prinčeva della Torre e Tasso. Do dvorca možete doći direktno ili još bolje, stazom uz samu liticu. Rilkeova staza, nazvana po pjesniku Rainer Maria Rilkeu, koji je u ovom dvorcu skladao neka od svojih najpoznatijih djela, cijelim putem pruža nevjerojatne prizore na cijeli zaljev.

Spektakularan pogled

Kada jednom do dvorca dođete, zastat će vam dah. Nakon renovacije, dvorac Duino otvoren je za javnost od 2003. godine, a možete ga posjetiti svaki dan, osim utorka. Samom turom kroz dvorac možete posjetiti više od 18 uređenih soba, prepunih povijesnih priča. Palladijevo stubište, forte-piano iz 19. stoljeća koji je svirao Franz Liszt i predivni pogled s Dioklecijanove kule samo su neke od znamenitosti koje krije ovaj predivni dvorac. Redovito se u samom dvorcu održavaju i prigodne izložbe, predstave i kulturne manifestacije. U Duinu su uživale i brojne plemićke obitelji tadašnje Europe, carica Sissi, nadvojvoda Franz Ferdinand, grofovi, ali i pjesnici i umjetnici.

Cvjetne kaskade i mediteranski vrt

Oko samog dvorca prostire se predivni park. Kaskade cvijeća krasi više od 21 tisuće mediteranske i druge vegetacije. Prošećite uz predivne kipove do starog drvenog bunara s obiteljskim grbom koji je i dan danas u funkciji. Na svakih nekoliko koraka nalaze se klupice na kojima možete predahnuti. Okruženi predivnim vrtom i zidinama koji pričaju priče stare stotine godina sigurno ćete mislima odlutati u prošlost. U samom središtu vrta nalazi se fontana, okružena mediteranskim drvećem i savršeno uklopljena u okruženje.

Budući da je dvorac preživio brojne ratove, u podnožju ima i bunker. Izgrađen 1943. godine, služio je kao sklonište od zračnih napada za vrijeme II. svjetskog rata, a od 1945. do 1954. godine koristili su ga Britanci kao skladište goriva. Bunker su za javnost otvorili prinčevi della Torre e Tasso 2006. godine kako bi se javnost bolje upoznala s tamnom i tragičnom povijesti.

Foto: Unsplash, Instagram (@sofimatte)

Učitati još
Zatvori