Dvorac Ruspoli u Italiji ima jedan od najljepših renesansnih vrtova s 12 labirinata
Dvorac Ruspoli u Italiji ima jedan od najljepših renesansnih vrtova s 12 labirinata

Dvorac Ruspoli u Italiji ima jedan od najljepših renesansnih vrtova s 12 labirinata

Dvorac Ruspoli prekrasno je zdanje koje se nalazi u središtu sela Vignanello, male općine u sjevernom Laziu. Ipak, više od samog dvorca pažnju turista iz cijelog svijeta privlači njegov renesansni vrt, jedan od najljepših u Europi. Naime, tijekom renesanse plemićke su se obitelji natjecale tko će imati najelegantniji i najspektakularniji vrt, stoga je ovo područje Italije bogato povijesnim rezidencijama s predivno uređenim vrtovima i danas. Ali – nemaju svi labirinte poput ovih! Sat i pol vožnje od Rima, dvorac Ruspoli zato je idealno odredište za romantičnu šetnju ili izlet kroz koji ćete otkriti mjesto s fascinantnom tisućljetnom poviješću.

Od 16. stoljeća u vlasništvu iste obitelji

Čim prijeđete prag, osjetite čari mjesta koje je ugostilo neke od najmoćnijih obitelji moderne Italije, vezane uz pape, zapovjednike, veleposlanike, vojnike i kulturnjake. Prvi dio dvorca datira iz 847. godine, kada je zapravo bio dio obrambene utvrde koja je štitila selo. Kroz stoljeća, tvrđava je proširena u samostan benediktinskih redovnika, koji su je nastanjivali sve do 16. stoljeća. Tada je papa Klement VII dodijelio zgradu kao feudalnu papinsku utvrdu Beatrice Farnese Baglioni, ali samo zbog zalaganja njezine kćeri Ortenzije Marescotti pretvorena je u veličanstvenu plemićku rezidenciju kojoj se danas možemo diviti. Godine 1531. dvorac je kupila obitelj Ruspoli, koja ga i danas posjeduje i koristi kao svoju ljetnu rezidenciju.

12 labirinata i mnoštvo malih vrtova

Dizajn veličanstvenog renesansnog vrta pripisuje se Jacopu Barozzi da Vignola, jednom od najvećih arhitekata 17. stoljeća, a završen je 1611. godine. Dio ispred dvorca podijeljen je na 12 dijelova omeđenih s četiri avenije duž kojih se može šetati među živicom od lovora, šimšira, mirte i kaline. U središtu kompozicije nalazi se velika fontana. Ostali mali talijanski vrtovi vijugaju kroz terase koje se spuštaju prema šumi u dolini. Vrt još uvijek zadržava strogost početnog dizajna, koji se obnavlja svake godine za lijepog vremena.

Ideja za zabavan izlet ili vjenčanje

Osim vrta, može se posjetiti i dio unutrašnjosti dvorca Ruspoli: u prizemlju se može pristupiti kapelici posvećenoj svecu obitelji Marescotti i oružarnici. Ako uzmete vođenu turu (može i preko Airbnb-a), osim o arhitekturi, saznat ćete priče o osebujnim ljudima koji su živjeli u dvorcu, poput princa Alessandra Ruspolija (nadimak mu je bio Dado), velikog Playboyja i ekscentrika. On je, primjerice, bio inspiracija za lik Marcella Mastroiannija u La Dolce Viti.

Dio drugog kata rezerviran je za smještaj. Za one koji se žele prepustiti užitku boravka u šarmantnom dvorcu na raspolaganju je četverosobni stan dostojan pape, s vlastitim ulazom. Povremeno se u dvorcu organiziraju i smještaji za grupe koje žele iskoristiti njegovu okolicu za razne aktivnosti.

Ako razmišljate o vjenčanju u dvorcu u Italiji, dvorac Ruspoli nudi ekskluzivno korištenje. Možete li se zamislili ovdje, s proseccom u rukama dok uživate u proslavi ljubavi pod zvijezdama?

Foto: Instagram (@castelloruspoli)

Učitati još
Zatvori