Kukuruzni labirint turistička je atrakcija pored Zagreba koju želimo posjetiti
Kukuruzni labirint turistička je atrakcija pored Zagreba koju želimo posjetiti

Kukuruzni labirint turistička je atrakcija
pored Zagreba koju želimo posjetiti

Tražite ideju za vikend izlet? A što kažete na posjet labirintu od kukuruza? U Dubrovčaku Lijevom, nedaleko od Ivanić Grada, možete posjetiti prvi posavski kukuruzni labirint nazvan Hrvatica.

Naziv mu potječe od imena narodne nošnje, tipične za posavski kraj, prema čijim je motivima izveden. Za nacrt labirinta zaslužna je krajobrazna arhitektica Kristina Komšo. Izvorno otvoren u kolovozu 2022. godine, organizatori otkrivaju kako će posjetitelji ovoga puta imati priliku uživati u tri puta većem labirintu od prošlogodišnjeg.

Kukuruzni labirint

Inspiracija za projekt bili su kukuruzni labirinti u Srednjoj Europi, posebice u Češkoj, a isti je nastao s ciljem pružanja podrške održivom razvoju u ruralnom području. Prošle godine labirint je posjetilo oko tisuću posjetitelja, očekuje se kako će ovogodišnje izdanje privući još veći broj znatiželjnika. Prosječno vrijeme obilaska labirinta je 45 min.

Unutar labirinta se nalaze interpretacijske ploče sa zanimljivostima o posavskom kraju koje se otkrivaju tijekom rješavanja slučaja pljačke u labirintu. Potraga kroz kukuruzni labirint ima dvije kategorije – za djecu i za mlade i odrasle, te će posjetitelji saznati zašto je zbog Marije Jurić Zagorke stvoren motiv Hrvatice, zašto su se meli tavani u Dubrovčaku te kako je vlastelin Dubrovčaka završio u volovskoj koži.

Kukuruzni labirint

Kukuruzni labirint svoja će vrata otvoriti u petak, 18. kolovoza. Tijekom mjeseca rujna posjetitelji će se moći voziti kočijom i posavskim konjima od naselja Dubrovčak Lijevi do labirinta. Labirint će ostati otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 19. Bučijade (6. -8.10.), kada će biti posebno ukrašen bučama.

Foto: Pexels, Turistička zajednica grada Ivanić-Grada

Učitati još
Zatvori