Spektakularni dvorac okružen vinogradima jedan je od najljepših skrivenih bisera Istre

Spektakularni dvorac okružen vinogradima jedan je od najljepših skrivenih bisera Istre

Vozeći se od tunela Učka u smjeru Labina, prateći manje ceste kroz Boljunsko polje, doći ćete do jednog od najljepših, a skrivenih bisera Istre – dvorca Belaj. Spektakularni dvorac okružen savršeno održavanim vinogradima koji se rasprostiru na 12 hektara podsjeća na toskanske krajeve opravdavajući opis – svjetski, a naše. Vinarstvo je utkano u svaki djelić bogate povijesti dvorca jer se, naime, radi o jedinom imanju u Hrvatskoj gdje su vinarstvo i dvorac nastali te se zajedno razvijaju već preko 5 stoljeća.

Dvorac Belaj – predivno imanje u Istri koje morate posjetiti

Prvi zapis o Belaju pojavljuje se već u 11. stoljeću, dok je dvorac, u obliku koji je zadržao do danas, 1575. godine utemeljila plemićka obitelj Barbo, a tek kasnije, u 19. stoljeću, sagrađena su još dva aneksa. Jedinstvena pozicija i impozantna veličina kroz povijest su učinili Belaj važnom točkom za ukupnu administraciju kraja, a danas je to registrirana povijesna baština Hrvatske koja privlači zaljubljenike u povijest, prirodu, kao i ljubitelje istarskog vina i kuhinje.

Vlasnik dvorca je ruska obitelj Belay, koja je tijekom ljetovanja u Hrvatskoj zamijetila nestvarno lijep dvorac, a kad su otkrili da nosi i njihovo ime – odlučili su krenuti u ambiciozan projekt revitalizacije dvorca, vinograda, kao i etabliranje vina Dvorac Belaj te, s hrvatskim partnerima, kušaonice i restorana. Mladi poduzetnik, Zhan Belay, tako je moskovsku adresu zamijenio boljunskom shvaćajući potencijal ovog prekrasnog imanja kojeg je zatekao u prilično lošem stanju.

Nagrađivana vina Dvorac Belaj

Poštujući tradiciju, ali i posebnost tla, od 2012. godine razvija vina Dvorac Belaj u suradnji s najvećim stručnjacima iz regije. Vina Dvorac Belaj osvojila su zlatne i srebrne nagrade na najvažnijim domaćim i svjetskim natjecanjima, poput Decantera i Vinistre, opravdavajući predanost izvrsnosti uz poštivanje lokalnih tradicija. Posebno izdvajaju Malvaziju Selection 16, koja je na posljednjem Decanteru u Londonu osvojila 90 bodova, odnosno srebrnu medalju.

Dvorac Belaj je jedan od rijetkih koji ima sve uvjete da se može zvati château, što znači da proizvodnja vina dolazi isključivo od grožđa iz povijesnog vinograda oko dvorca, a na samom posjedu se vrši i prerada te odležavanje vina. Poseban terroir i jugozapadni smjer, klima istočne Istre te nasadi vinove loze iz 60-ih godina prošlog stoljeća daju preduvjete koje s prepoznatljivom stilistikom na imanju pretvaraju u vino sa potpisom Dvorac Belaj.

Popularni odabir za proslave najbitnijih trenutaka u životu

Dok turcizam belaj označava nevolju, dvorac Belaj posjetiteljima pruža upravo suprotno – oazu potpunog mira i ljepote na vratima Istre. Veličanstven pogled na zelene padine okupane zlatnim sunčanim tonovima učinile su imanje Belaj popularnim odabirom za proslave najbitnijih (i najfotogeničnijih) trenutaka u životu. Idealna je to kulisa za one koje posebne životne trenutke žele proslaviti izvan gradske vreve, istovremeno okruženi povijesti i prirodom, ali i one koji žele bar na kratko pobjeći od svakodnevice i opustiti se šetajući vinogradima, otkrivajući dvorac te degustirajući izvrsne istarske specijalitete uz vina Belaj u restoranu.

Dok dvorac ponovno ne otvori svoja vrata posjetiteljima, djelić atmosfere Belaja pretočen u vino dostupan je svima željnima najboljeg što Istra može ponuditi. Posljednja berba, pažljivo probrana te buteljirana, dolazi u 8 glavnih linija – Malvazija, Malvazija Selection, Chardonnay, Chardonnay Selection, Belaj Blend, Merlot, Merlot Noir, Rosé te posebna linija Blend the End.

Vina Dvorac Belaj prisutna su u svim boljim vinotekama i restoranima

Vina Dvorac Belaj prisutna su u svim boljim vinotekama i restoranima u Hrvatskoj te Sloveniji, Srbiji i Rusiji. Daljnji planovi uključuju potpunu obnovu dvorca, ekspanziju na tržištu vina unutar Hrvatske, ali i međunarodno, kao i etabliranje linije pjenušca nastalog klasičnom metodom.

Smještaj dvorca, njegovo tvrdoglavo odupiranje teškim vremenima te predanost cijelog tima Dvorca Belaj pružaju idealne uvjete za blistavu (i pjenušavu) budućnost imanja te se vesele svim posjetiteljima.

Foto: Dvorac Belaj

Učitati još
Zatvori