Dvorac Belaj predstavio svoj prvi pjenušac čiju je etiketu izradio poznati slikar
Dvorac Belaj predstavio svoj prvi pjenušac čiju je etiketu izradio poznati slikar

Dvorac Belaj predstavio svoj prvi pjenušac čiju je etiketu izradio poznati slikar

Galerija Kranjčar bila je idealna kulisa za prezentaciju prvog pjenušca vinarije Dvorac Belaj, Blanc de Noirs, za koji je etiketu izradio poznati slikar Zlatan Vehabović.

Dvorac Belaj, pjenušac Blanc de Noirs (1)
Dvorac Belaj, pjenušac Blanc de Noirs (2)

Blanc de Noirs je kolekcionarski primjerak

Ova jedinstvena suradnja između vina i umjetnosti u limitiranoj seriji, otkriva sve mogućnosti spajanja vrhunskih stvaralaštva – stilistike vina Dvorac Belaj kroz slikarski potpis jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara današnjice. Više od boce pjenušca, Blanc de Noirs je kolekcionarski primjerak, predvodnik suradnje između umjetnosti i vitikulture na našem prostoru.

Umjetnička minijatura, čiji je izgled, uključujući i tipografiju, izradio umjetnik Vehabović, otkriva svijet pjenušavih vina i Istre koristeći specifičan umjetnikov izričaj. Oslanjajući se na seriju slikarskih kolaža vibrantnih boja, etikete Blanc de Noirs, evociraju upravo taj odnos naizgled nepomirljivih elemenata u kolažu – baš poput pjenušca i platna. Rezultat je, kao i u Vehabovićevu stvaralaštvu, neki novi, zanimljiv svijet koji savršeno funkcionira unatoč tome što spaja naoko nespojive osobine.

Dvorac Belaj, pjenušac Blanc de Noirs (4)
Dvorac Belaj, pjenušac Blanc de Noirs (7)

Lepršav, hrskav i sočan, kremozan i elegantan

Naziv Blanc de Noirs označava pjenušava vina proizvedena od crvenih sorti grožđa. Blanc de Noirs Dvorca Belaj za bazno vino koristio je pinot noir iz vinograda na Belaju, pobranih nešto ranije od redovne berbe 2020. godine. Od ljeta 2021. vino je sve do proljeća 2024. godine odležavalo u bocama na talogu nakon sekundarne fermentacije.
Ovaj pjenušac krase svježina i reskost jabuke zelene kore, mirisi svježeg poljskog cvijeća i citrusa te kristalna boja. Karakter mu daju note prženih badema i brioša koji vrlo elegantno zatvaraju krug kompleksnosti na mirisu. U ustima je lepršav, hrskav i sočan, kremozan i elegantan sa nježnim finišem.

Dvorac Belaj, pjenušac Blanc de Noirs (5)
Dvorac Belaj, pjenušac Blanc de Noirs (11)
Dvorac Belaj, pjenušac Blanc de Noirs (12)

Jedino château vino u Hrvatskoj

Gosti su uz osvježavajući pjenušavi brut aperitiv, mogli probati i dvije najnovije berbe – Summer Malvaziju 2023 i Rosé 2023. Radi se o laganima, svježim vinima, koja savršeno rashlađena čine idealno ljetno piće. Vinarija nudi još čak osam linija vrhunskih vina koja su osvojila mnogobrojne međunarodne i domaće nagrade na vinskim natjecanjima, nastalih na jednom od najljepših posjeda u regiji.

Spektakularno imanje čije središte čini dvorac iz 1575.godine te 12 hektara vinograda, mjesto su gdje nastaje jedino château vino u Hrvatskoj, što znači da proizvodnja vina dolazi isključivo od grožđa iz povijesnog vinograda oko dvorca, dok se na samom posjedu vrši prerada te odležavanje

Dvorac Belaj, pjenušac Blanc de Noirs (3)

Etiketu izradio poznati slikar 

Uz veličanstveno slikarsko djelo Zlatana Vehabovića u prekrasnom ambijentu galerije Kranjčar, gosti su mogli uživati u premijernom kušanju novih linija Dvorac Belaj kao najavi još mnogo vrhunskih vinsko-umjetničkih pairinga.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori