Divne destinacije koje su najviše pogođene klimatskim promjenama

Divne destinacije koje su najviše
pogođene klimatskim promjenama

@destinationchaser

Kako se ledenjaci tope, znanstvenici tvrde da se klimatske promjene događaju brže nego što se ranije očekivalo. Posljedice globalnog zatopljenja pojavile su se u brojnim državama na svim kontinentima i dovele su mnoge svjetske turističke destinacije u opasnost i sada trpe ozbiljne štete, a neke se suočavaju s mogućnošću potpunog nestanka.

Riječ je o destinacijama koje stoljećima zadivljuju putnike iz cijelog svijeta, no sada im prijeti devastacija uzrokovana promjenama na koje je sve teže utjecati.

Izdvojili smo divne destinacije koje su najviše pogođene klimatskim promjenama, stoga o njima vrijedi razmisliti već sada i uvrstiti ih na popis za putovanja te posjetiti što prije, kako biste iskusili svu punoću šarma ovih lokaliteta.

@stihiznadsvih

The Great Barrier Reef, Australija

Velik koraljni greben, smješten na sjeveroistočnoj obali Australije, najveći je sustav koraljnih grebena na svijetu. Napunjen morskim životom, greben svake godine privlači milijune ronilaca. Međutim, porast temperature na oceanu uzrokovao je izbjeljivanje koralja i to u značajnom obimu. Dolazi do stanja u kojemu se koralj pretvara u bijelu boju i podložan je masovnom izumiranju. Nakon incidenata izbjeljivanja u periodu od 2016. do 2017. znanstvenici navode da je stopa smrtnosti koralja u rasponu od 50 posto, što znači da je polovica živih koralja umrla od izbjeljivanja.

@camidasilva

Venecija, Italija

Nemoguće je prošetati ulicama Venecije, a da vas ne zavede šarm ove talijanske ljepotice. Jadransko more koje prolazi kroz kanale, romantične serenade u gondolama dok plutate ispod Mosta uzdaha. Na žalost, mještani očekuju poplave na Piazzi San Marco i drugim nižim dijelovima grada. No, kako se razina oceana diže, Venecija se približava ozbiljnijem plavljenju. Aktivisti su preuzeli izazov, ulažući u tehnologiju kako bi spriječili nadolazeće bujice. Umjetnici su također zauzeli stav; 2017. talijanski umjetnik Lorenzo Quinn stvorio je masivnu skulpturu ruku koja dopire iz Velikog kanala kako bi privukla pozornost na potonuće grada.

Glacier National Park, Montana

Rasprostranjen na milijun jutara u Montani na američko-kanadskoj granici, Nacionalni park Glacier privlači oko 3,3 milijuna posjetitelja godišnje. No kako se globalna temperatura povećava, ovaj netaknuti ekosustav, dom stotinama vrsta životinja i tisućama biljaka, ubrzano narušava jednu od glavnih atrakcija. Od 1966. godine naovamo zatopljenje je značajno smanjilo veličinu 39 različitih ledenjaka u parku, od kojih je najgore došlo do smanjenja do 85%. A smanjenje također ne pokazuje znakove usporavanja. Kako se ledenjaci rastapaju, cijeli će ekosustavi biti izmijenjeni, a znanstvenici predviđaju da će nakon nekoliko desetljeća ostati malo leda, a do kraja stoljeća će nestati.

@petenathanson

Mrtvo more

Mrtvo more se smanjuje brzinom od oko četiri metra godišnje; vodeno tijelo je već izgubilo jednu trećinu svoje površine, a ponori se pojavljuju na mjestima gdje se voda povukla. Izgradnja brana, rezervoara i cjevovoda tijekom godina smanjila je razine dotoka vode na samo pet posto njihovog izvornog volumena, a obzirom da su minerali Mrtvog mora također proglašeni terapijskim, ekstrakcija kozmetičkih tvrtki također se pokazala štetnom. Sve vrelija klima na Bliskom istoku otežala je obnavljanje jezera, a u tome leži problem: stručnjaci procjenjuju da bi, ako nastavi nestajati sadašnjom brzinom, Mrtvo more moglo biti potpuno suho do 2050. godine.

@chelseakauai

Amazona

Najveća prašuma na zemlji, Amazona pokriva oko 40 posto Južne Amerike. Ovdje će putnici pronaći grimizne mape i plave žabe s otrovnim strelicama koje žive zajedno s jaguarima i ljenjivcima u mokrim šumama. Ipak, unatoč veličini Amazone, klimatske promjene učinile su krhkim ovo stanište. Ekstremne suše rezultirale su time da su ranjive na propadanje velikih razmjera i osjetljivije na šumske požare. NASA izvješćuje da će drveće Amazone početi umirati ako suho razdoblje u okolici traje dulje od 5-7 mjeseci.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori