Zemlje u koje možete odmah putovati ako ste se cijepili protiv koronavirusa

Zemlje u koje možete odmah putovati ako ste
se cijepili protiv koronavirusa

U cijelom svijetu traje cijepljenje protiv koronavirusa, a mnogi putnici se nadaju da će im upravo ono omogućiti da nesmetano putuju kao nekad. I dok se o takozvanoj covid putovnici još uvijek raspravlja, neke zemlje već su počele ublažavati restrikcije putnicima koji su se cijepili, odnosno onima koji imaju liječničku potvrdu o cijepljenju. Neke zemlje priznaju čak i potvrdu o preboljenoj bolesti u posljednjih nekoliko mjeseci, koliko se zna da imunost traje.

Iako je u Hrvatskoj tek počelo masovno cijepljenje građanstva, u nekim zemljama taj proces ide brže, a vijesti da u određene zemlje možemo putovati bez negativnog testa na koronu i obavezne karantene u mnogima bude optimizam. Od Slovenije do Sejšela, u nastavku donosimo u koje sve zemlje možete putovati nakon što primite cjepivo.

Slovenija

U Sloveniju odnedavno možete ući bez ikakvih restrikcija ukoliko ispunjavate jedan od dva sljedeća uvjeta. Ako ste preboljeli Covid-19, možete na granici predočiti liječničku potvrdu o tome (pod uvjetom da nije prošlo više od 6 mjeseci od pojave simptoma). Drugi uvjet je da ste primili cjepivo i da o tome također imate liječničku potvrdu.

Estonija

Putnicima koji imaju potvrdu da su primili propisanu dozu jednog od 9 međunarodno priznatih cjepiva omogućen je ulazak u zemlju bez restrikcija. Potvrda o cijepljenju mora biti napisana na estonskom, ruskom ili engleskom jeziku. Ograničenja su ukinuta i za osobe koje su preboljele Covid-19 u posljednjih 6 mjeseci – takvi putnici, uz liječničku potvrdu, moraju imati i nedavni PCR test koji dokazuje da više nisu zaraženi koronavirusom.

Cipar

Cipar je još u prosincu najavio da će putnike koji su cijepljeni puštati u svoju zemlju bez propisane karantene. Oni koji na granici pokažu dokaz da su primili obje doze cjepiva, moći će ući u zemlju bez dodatnog negativnog PCR testa. Ovo će se vjerojatno odnositi samo na putnike koji dolaze iz odredišta koja su na popisu sigurnih zemalja, a odluka bi na snagu trebala stupiti 1. ožujka.

Gruzija

I Gruzija je odlučila puštati putnike koji su primili dvije doze bilo kojeg cjepiva protiv koronavirusa. Kao dokaz putnici moraju pokazati liječničku potvrdu. Svi oni koji se nisu cijeplili, moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Uz to, potrebno je obaviti još jedno testiranje trećeg dana boravka u zemlji.

Island

Cijepljeni putnici iz zemalja Europske Unije te Lihtenštajna, Norveške i Švicarske od 1. svibnja neće morati po dolasku na Island ići u karantenu niti će biti primorati pokazati negativan PCR test. Za to će vam biti potreban dokument napisan na engleskom jeziku koji će dokazivati da ste primili dvije doze jednog od tri glavna cjepiva.

Poljska

Putnici iz zemalja EU mogu posjetiti Poljsku bez podvrgavanja obveznoj desetodnevnoj karanteni na temelju potvrde koja dokazuje da su se cijepili protiv Covida-19. Oni koji imaju negativan test ne stariji od 48 sati također mogu u Poljsku bez odlaska u karantenu.

Rumunjska

Rumunjska je 18. siječnja ukinula karantenu za putnike koji su se cijepili. Oni kojima je od primitka druge doze cjepiva prošlo najmanje 10 dana, a koji imaju dokaz da su primili cjepivo, ukinuta je obavezna karantena pri ulasku u zemlju.

Sejšeli

I Sejšeli su se u siječnju priključili zemljama koji su ukinuli obaveznu karantenu putnicima koji su cijepljeni. Ipak, oni koji su primili punu dozu bilo kojeg cjepiva, i dalje na granici moraju pokazati negativan PCR test ne stariji od 72 sata, uz liječničku potvrdu da su se cijepili. Putnici koji nisu primili cjepivo, uz negativan test moraju ići u 10-dnevnu karantenu.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori