Što je covid putovnica i hoće li nam u bliskoj budućnosti trebati za putovanja?

Što je covid putovnica i hoće li nam u bliskoj budućnosti trebati za putovanja?

Posljednjih tjedana puno se priča o takozvanoj covid putovnici, dokumentu koji bi bio dokaz da ste se cijepili protiv koronavirusa i koji bi vam omogućio putovanja u inozemstvo bez restrikcija. Danska je prva država u svijetu koja je najavila da za nekoliko mjeseci namjerava svojim građanima izdati takve putovnice.

Do kraja veljače planiraju pokrenuti izdavanje covid putovnica za poslovna putovanja u vrlo jednostavnom obliku koji će pokazivati je li osoba cijepljena, dok će za izradu kompletne digitalne putovnice trebati još dva do tri mjeseca, kako su najavili. Samo dan nakon Danske, i švedska je vlada izjavila da do ljeta (točnije, 1. lipnja) planira lansirati digitalnu “korona putovnicu” pod pretpostavkom da ona do tada bude međunarodno priznata, u skladu s međunarodnim standardima te da jamči pravo na privatnost.

Što je covid putovnica?

Obje skandinavske zemlje kažu da je cilj takvog dokumenta građanima omogućiti nesmetano putovanje u inozemstvo, ali i da bi se potencijalno mogao koristiti i za pokretanje ostalih ekonomskih sektora poput zabavne industrije i ugostiteljstva.

Danska vlada nada se da će takva putovnica biti prvi korak vraćanja u normalu nakon što je prošlog mjeseca otišla u ponovni lockdown. Tvrde da bi takva potvrda poslovnim ljudima, ali i svima ostalima omogućila putovanja u inozemstvo, kao i ponovno otvaranje sportskih događaja, koncerata i slično.

Vlade širom svijeta sve više razmatraju potencijalnu ulogu covid putovnica koje bi dobivali cijepljeni protiv koronavirusa, kada govore o ponovnom otvaranju svojih ekonomija na način da mogu identificirati ljude koji su zaštićeni.

Potencijalni problemi

Međutim, postoje i neki potencijalni problemi s uvođenjem ovakve isprave. Za početak, da bi covid putovnica imala smisla, procijepljenost populacije bi trebala biti visoka. Cjepivo trenutno nije dostupno većini populacije i pitanje je kada će biti pa bi mnogi bili diskirminirani, ne bi mogli putovati, ići na koncerte i slične manifestacije koje bi zahtijevale takav dokument. Pogotovo mladi koji su zadnji u redu za cijepljenje.

Također, putovnice za one koji su cijepljeni bi prema mnogima trebale biti stvar izbora. Onima koji ih ne žele, trebalo bi omogućiti da prilikom, recimo, dolaska na koncert ili ulaska u neku zemlju naprave brzi test na koronavirus.

Među onima koji razvijaju covid putovnice su biometrijska tvrtka iProof čiji osnivač i izvršni direktor Andrew Bud smatra da bi takve isprave trebale sadržavati samo fotografiju osobe i potvrdu da je cijepljena kako bi se zaštitio identitet te osobe. “Jedino što trebate je povezati lice sa statusom o cijepljenju, identitet osobe se ne mora znati”, izjavio je Bud dodavši da u SAD-u već postoje takve propusnice koje izdaju privatna zdravstvena osiguranja za posjetitelje sportskih ili ostalih događanja.

Ideju o uvođenju covid putovnica, odnosno potvrda o cijepljenju podržalo je čak i Europsko vijeće, iako ono inzistira da je trenutno prerano odlučivati o tome za što bi ste takve potvrde mogle koristiti. “Čelnici su se složili raditi na standardiziranom i interoperabilom obliku dokaza o cijepljenju, ali u medicinske svrhe. Naknadno će odrediti u kojim bi se okolnostima ove potvrde mogle koristiti”, napomenulo je Europsko viijeće u priopćenju od 21. siječnja.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori