Po uzoru na New York, i London će dobiti svoj ‘park na nebu’

Po uzoru na New York, i London će dobiti
svoj ‘park na nebu’

Park High Line koji ‘pluta’ iznad Manhattana u New Yorku na neiskorištenom dijelu željezničke pruge postao je jedan od najslavnijih parkova i urbanih javnih mjesta na svijetu. Nakon što je desetljećima bila obrasla travom, još iz doba kad su vlakovi prolazili kroz Manhattan, istraživači urbanih prostora pomislili su da bi neiskorištenu željeznicu bilo dobro prenamijeniti u javni prostor. Prvi dio parka otvoren je 2009., a posljednje proširenje za povezivanje sa stanicom Penn Station najavljeno je početkom ove godine.

Linearni javni park Camden Highline

Po uzoru na High Line, i London će sada dobiti svoj linearni park, a dizajnirat će ga isti tim koji je radio ovaj newyorški. Radi se o arhitektima iz američkog studija James Corner Field Operations koji su pobijedili na natječaju, a koji će na projektu surađivati s lokalnim studijem vPPE Architects.

Londonski ‘park na nebu’ nazvan Camden Highline protezat će se od Camdena do King’s Crossa. Neiskorišteni dio željezničkog vijadukta pretvorit će se u slikovitu zelenu oazu koja će biti otvorena za sve. Novi zeleni prostor bit će dugačak 1.2 km, otprilike 8 metara iznad tla. Bit će to očaravajuća zelena šetnica s klupama, kafićima i umjetničkim instalacijama. Park će imati i drvenu šetnicu, a dijelovi će biti odvojeni ogradom od pruge koja je još uvijek u funkciji. Sadržavat će i obilje zelenila jer će se uz nju nalaziti razne sadnice s drvećem breze i hrasta, vrtovi za leptire i raznovrsno cvijeće.

Kako će buduća londonska atrakcija izgledati, možete doznati u priloženom videu, kao i na službenoj web stranici projekta.

Učitati još
Zatvori