Ako vam se sviđa Santorini, ovo mjesto zavoljet ćete još više
Ako vam se sviđa Santorini, ovo mjesto zavoljet ćete još više

Ako vam se sviđa Santorini, ovo mjesto
zavoljet ćete još više

Budući da ljeto samo što nije stiglo, polako već maštamo o idućoj destinaciji za godišnji odmor. Karla Čurin, fotografkinja i strastveni ljubitelj putovanja dala nam je izvrstan prijedlog. Karla je ulični i putni fotograf te strastveni zaljubljenik prema takvoj fotografiji, a i pisanju. Ima svoj travel blog koji je trenutno, zbog posla i putovanja, malo na pauzi. Ipak, izdvojila je trenutak i barem nas fotografijama odvela na bajkovito mjesto koje se svakako našlo na našem popisu. U nastavku donosimo njezin putopis.

Binibeca Vell_Karla Čurin (1)
Binibeca Vell_Karla Čurin (14)

Odmor iz snova

Zamislite da sjedite u jednom od rooftop barova, promatrate zalazak sunca, jedete nachose s mahonskim sirom i pikantnom sobrasadom dok ćete žeđ utažiti s njihovim kultnim koktelom – Pomadom. U pozadini sviraju neki španjolski hitovi, a more se s 50 nijansi modre igra sa sunčevim zrakama koje mu daju onaj zlatni sjaj. Sunčane naočale su obvezne jer je sve toliko bijelo, a memoriju na mobitelu ili fotoaparatu imajte osiguranu jer ćete, kao ja, okinuti 300+ fotografija ovog raja na zemlji.

Binibeca Vell_Karla Čurin (3)

Binibeca Vell – magično mjestašce

I ne, nije riječ o Santoriniju, već o malom, bijelom gradiću Binibeca Vellu koji se nalazi na jednom od Balearskih otoka u Španjolskoj – Menorci.  Zovu ju mlađom sestrom Mallorce, a do nje se avionom dođe za 40 minuta. Binibeca Vell je magično mjestašce na jugu otoka, 8 km od glavnog grada Mahona. Mjesto je to koje će i one najaktivnije natjerati da malo stanu, budu prisutni u trenutku i nakratko uključe slow-living.

Binibeca Vell_Karla Čurin (2)
Binibeca Vell_Karla Čurin (4)

Malo, jednostavno i slikovito mjesto

Kad uđete u ovaj gradić, odmah ćete izvaditi mobitel/fotoaparat kako biste fotografirali bijele očaravajuće kućice koje se nalaze jedna pored druge, no to je tek početak. Tek u centru ovog ribarskog mjestašca ćete se oduševiti posebnom arhitekturom i tišinom. Mjesto je malo, jednostavno i slikovito, ali baš zbog toga je posebno i šarmantno. Dok besciljno lutate po uskim uličicama, vjerojatno ćete dobiti dojam kako je ovo davno bilo autentično selo gdje su ribari živjeli i lovili, no moram vas malo razočarati.

Binibeca Vell_Karla Čurin (5)
Binibeca Vell_Karla Čurin (13)

Turistički kompleks koji je izgradio španjolski arhitekt

Binibeca Vell je zapravo turistički kompleks, no svejedno možete ignorirati tu činjenicu i zadržati svoju maštu u glavi. Izgradio ga je španjolski arhitekt Antonio Sintes 70-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja boemskog mjesta koje će nadahnuti umjetnike i filozofe. Tako je nastalo preko 150 atraktivnih kućica različitih oblika i veličina koje su bijele kao kreda, imaju drvene detalje poput prepoznatljive ograde i zelena mala dvorišta s ne tako visokim palmama. Na nekim kućama stoje znakovi koji znatiželjne prolaznike mole da budu tihi iz poštovanja prema stanovnicima.

Binibeca Vell_Karla Čurin (11)
Binibeca Vell_Karla Čurin (12)

Glavne atrakcije ovog mjestašca su crkvica i šetnica uz more koji su među prvima izgrađeni, a šetnica će vas odvesti do male luke gdje možete uživati u pogledu na otvoreno more i okinuti prekrasne, minimalističke fotografije.

Za gastro ljubitelje

Binibeca, bez obzira na to što je jako malo naselje, ima velik izbor restorana i kafića, a mene se najviše dojmio BB Cocktail Bar s krovnom terasom odakle imate spektakularan pogled na bijele krovove, zalazak sunca i more u daljini. Naručite Pomadu koja je kultni koktel i poznatije je piće od sangrije, a radi se od posebnog gina koji se proizvodi samo na Menorci i limunovog soka ili gaziranog napitka s limunom. Za želudac preporučujem prefine nachose s rastopljenim mahonskim sirom i umakom od sobrasade (španjolska pikantna kobasica koja se maže kao pašteta).

Binibeca Vell_Karla Čurin (7)
Binibeca Vell_Karla Čurin (6)

Predivne plaže

U blizini se nalazi više lijepih plaža, no mene je osvojila prekrasna, skrivena uvala Cala Binidali koja ima tirkiznu boju mora, a dolazak do nje je lagan. Od parkinga imate 5 minuta spuštanja po uređenoj stazi s drvenom, prepoznatljivom ogradom, a pogled na uvalu vam je sve bliži i bliži. Plaža nije velika niti je uređena, ali baš zato što je “netaknuta” i okružena zelenilom cijela je uvala jedinstvena. Glavni biser ove uvale je kamena, ribarska kućica koju vidite tek kad uđete u more. Plutanje po površini čistog mora ispred te kućice poziva vas da zapjevate Oliverovu Ča je život vengo fantažija…

Binibeca Vell_Karla Čurin (9)
Binibeca Vell_Karla Čurin (8)
Binibeca Vell_Karla Čurin (10)
Binibeca Vell_Karla Čurin (15)

Foto i tekst: Karla Čurin

Učitati još
Zatvori