Arhitektura u planinama: Posjetite hotele, restorane, crkve i planinarske domove koji očaravaju
Arhitektura u planinama: Posjetite hotele, restorane, crkve i planinarske domove koji očaravaju

Arhitektura u planinama: Posjetite hotele, restorane, crkve i planinarske domove koji očaravaju

Odlazak u planine jedan je od najljepših načina opuštanja, aktivnog odmora i povezivanja s prirodom. Bilo da u planine odlazite radi zimskih sportova i uživanja u snijegu, ili pak ljeti kada bijeg od gradskih temperatura tražite na ugodnim vrhovima, složit ćemo se kako se uvijek čine kao savršen odabir. Planirate li odlazak u planine u Hrvatskoj ili gdje drugdje, najvažnije je biti spreman na uvjete koji ondje vladaju.

Zbog teške dostupnosti, loše prometne povezanosti i relativno malog broja ljudi koji nastanjuje planinske predjele, i arhitektura je na planinama najčešće svedena na ono najosnovnije – pružiti sigurno i toplo utočište. Pa ipak, i u planinskim vrhovima skrivaju se neka čuda arhitekture. Pronašli smo neka od njih; hotele i restorane, crkve i samostane, kao i planinarske domove koji naprosto oduzimaju dah. U nastavku smo izdvojili najimpresivnije primjere, od onih u Švicarskoj pa do onih u Hrvatskoj.

Hotel Belvédère

Izgrađen 1882. godine, Hotel Belvédère nalazi se na vijugavoj cestici koja prolazi kroz švicarske Alpe. Sobe za goste imaju pogled na ledenjak Rhône i špilju uklesanu u led. Hotel je dodatnu slavu stekao kada je 1965. godine prikazan u filmu James Bond Godfather. Kako su klimatske promjene otopile ledenjak Rhône, turizam u tom području drastično se smanjio, pa je od 2016. hotel nažalost zatvoren. No, i dalje je vrlo zanimljiv i impresivan za posjetiti.

Santuario Madonna della Corona

Svetište Santuario Madonna della Corona sagrađeno je na strmoj litici Monte Baldo u talijanskim Alpama 1625. godine. Nalazi se u Spiazzi, na jednom od najslikovitijih mjesta u sjevernoj Italiji. Uzdiže se na stijenama planina koje ga okružuju, na 774 metra nadmorske visine, s pogledom na dolinu rijeke Adige. Mjesto je ovo koja spaja spokoj, mir i tišinu popraćenu molitvom, kao i impresivnu prirodu koja ostavlja bez daha sve posjetitelje.

Restoran Berggasthaus Aescher-Wildkirchli

Restoran Berggasthaus Aescher-Wildkirchli, koji datira iz 17. stoljeća, poslužuje najbolja mesna jela u švicarskim Appenzell Alpama. Nalazi se na 1640 m nadmorske visine. Planinska gostionica postoji od 1846. godine, što je čini jednom od najstarijih planinskih gostionica u Švicarskoj. Sadašnja zgrada podignuta je 1860. godine na mjestu kamene nastambe za redovnike. U 2010-ima gostionica je postala je svjetski poznata turistička destinacija, a National Geographic nazvao ga je “najljepšim mjestom na zemlji” 2015. Nekada su se ondje nudila i noćenja, no gužva je bila prevelika, tako da je hostel morao biti zatvoren. Planinska gostionica sada radi samo ljeti, od početka svibnja do kraja listopada, kada ju gosti-avanturisti mogu posjetiti.

Skuta Shelter

Smješteno na najvišoj planini u Sloveniji, planinsko sklonište Skuta nalazi se u ekstremnom okruženju. “Skuta shelter” dizajniran je kako bi mogao izdržati iznimno loše vremenske uvjete poput naleta vjetra i snijega, velike temperaturne promjene, kao i neravan teren. Slovenska arhitektonska tvrtka OFIS udružila se s inženjerima i studentima dizajna s Harvarda kako bi stvorili inovativno alpsko sklonište. Sklonište je obloženo staklom i metalom, a za stijenu je pričvršćeno metalnim spojnicama.  Smješteno usred planinskih vrhova planine Skuta u Sloveniji, novo sklonište pruža skroman smještaj za do osam planinara.

Planinarska skloništa u Hrvatskoj

Hrvatska obiluje prekrasnim mjestima u planinama koje su stvorene za aktivan odmor. Nedavno smo pisali o najljepšim planinarskim skloništima u Hrvatskoj u kojima možete prenoćiti, a neka od njih zasigurno su Planinarsko sklonište Pakline, Planinarsko sklonište Miroslav Hirtz, Planinarsko sklonište Ždrilo, Planinarsko sklonište Šugarska duliba i Ratkovo sklonište.

Učitati još
Zatvori