Znamo na kojim će se lokacijama održati ovogodišnji Advent u Zagrebu

Znamo na kojim će se lokacijama održati
ovogodišnji Advent u Zagrebu

Bliži nam se najčarobnije doba godine pa se ovih dana naveliko priča o Adventu, božićnim sajmovima i kako će sve to ove godine izgledati s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju. Hoće li se održati i kako će izgledati Advent u Zagrebu, pitanje je na koje bi mnogi voljeli znati odgovor pa su mnoge rastužili napisi u medijima da je ove godine otkazan. No, to se pokazalo kao dezinformacija. Naime, Advent u Zagrebu će se održati, ali ne na način na koji smo dosad navikli.

Prije nekoliko dana gradonačelnik Milan Bandić je izjavio da još uvijek razmišljaju o tome kako ove godine organizirati Advent u Zagrebu i prilagoditi ga aktualnoj situaciji. I na službenoj stranici manifestacije stoji obavijest o tome da će više informacija biti poznato uskoro.

Advent u Zagrebu 2020.

Ono što se zasad zna jest da kućica po centru grada neće biti u onolikom broju kao dosad jer se ide prema tome da se centar što više rastereti. Umjesto toga postoji ideja da se Advent proširi po ostalim zagrebačkim kvartovima. Lokacije u centru na kojima ćemo sigurno i ove godine uživati u božićnoj čaroliji su Zrinjevac, Strossmayerov trg i Tomislavac, dok kućica na okolnim ulicama gdje su terase ugostitelja neće biti.

Kako će točno izgledati ovogodišnji Advent u Zagrebu, trebalo bi biti poznato do kraja tjedna pa ćemo svakako pratiti situaciju i o tome vas na vrijeme izvijestiti.

Božićni sajmovi u Europi

Zbog situacije s koronom mnogi europski gradovi otkazali su održavanje božićnih sajmova, a oni koji nisu, rade na organizaciji kako bi osigurali da sve bude u skladu s epidemiološkim mjerama.

Prošlog tjedna službeno je potvrđeno da će se jedan od najljepših božićnih sajmova u Europi – onaj u Beču – održati od 13. studenog do 26. prosinca uz posebne mjere. Posjetitelji će morati nositi zaštitne maske, za stolom će moći biti najviše četvero ljudi, na raspolaganju će biti dozatori s dezinfekcijskim sredstvom, dok su aktivnosti u zatvorenim prostorima otkazane. Službeno otvorenje bečke adventske priče trebalo bi se održati 13. studenog na već tradicionalno najvećem i najpoznatijem božićnom sajmu ispred zgrade gradske vijećnice. Kroz prekrasno osvijetljen park ispred vijećnice i ove će godine vijugati poznato klizalište na otvorenom, a u parku će ponovno biti postavljeno popularno drvce ukrašeno stotinama svjetlećih srca.

Osim Beča, u Austriji su vrlo posjećeni sajmovi u Grazu i Salzburgu koji će se također održati ove godine. U Njemačkoj situacija varira od grada do grada, a slična je priča i u Francuskoj. Pariz je otkazao sve božićne sajmove, a poznata adventska destinacija Strasbourg ove godine neće postaviti štandove u centru grada. London je otkazao svoj najpoznatiji sajam u Hyde Parku, a u Budimpešti ove godine neće biti sajma na trgu Vörösmarty.

Više o tome kako će ove godine izgledati Advent u Europi, gdje će se održati i na koji način, možete čitati ovdje.

Foto: Advent u Zagrebu, Unsplash

Učitati još
Zatvori