Advent u sjeverozapadnoj Istri ove je godine čaroban, a znamo koja mjesta i gradove morate posjetiti
Advent u sjeverozapadnoj Istri ove je godine čaroban, a znamo koja mjesta i gradove morate posjetiti

Advent u sjeverozapadnoj Istri ove je godine čaroban, a znamo koja mjesta i gradove morate posjetiti

Tijekom prosinca gradovi u sjeverozapadnoj Istri pretvaraju se u čarobna adventska odredišta. Bogati adventski programi s koncertima lokalnih bendova i poznatih glazbenih imena, DJ nastupi, kazališne predstave, filmovi, druženja s Djedom Božićnjakom.. 

Sve to očekuje posjetitelje Umaga, Novigrada, Buja i Motovuna koji su za adventsko razdoblje pripremili raznovrsne zabavne i kulturne programe, a magičnu atmosferu upotpunit će mirisi i okusi tradicionalnih blagdanskih jela i istarskih specijaliteta koji će se naći u bogatoj ponudi adventskih kućica.  

„Umagični blagdani“

Tradicionalna božićna manifestacija „Umagični blagdani“ trajat će od 16. prosinca do 1. siječnja kad su na redu brojne glazbene poslastice, predstave, kino projekcije te gastro ponuda koje će osigurati pravo božićno raspoloženje.

Blagdanski program u petak 16. prosinca otvaraju Mauro Staraj & La Banda, idući dan na redu su Pop Gunz, balet Orašar i Super Cover Band. U nedjelju 18. prosinca grupa Febra i božićni koncert Puhačkog orkestra „Naša sloga“ Babići. U četvrtak 22. prosinca održat će se božićni koncert Jacques Houdeka, a petak je rezerviran za dječju predstavu Noć prije Božića, druženje s Djedom Božićnjakom te koncert grupe Mejaši. Na Badnjak će nastupiti grupa Bukaleta, dok će najmlađe razveseliti druženje s Djedom Božićnjakom. Večernji sati bit će rezervirani za koncert Fun Box Banda. Idući dan za dobro raspoloženje bit će zaduženi Tedi Grubica & Medea Market Sindik. U petak 30. prosinca svirat će Ad Libitum, a u večernjim satima nastavit će se odlična atmosfera s Winter Latino partyjem.

U 2023. posjetitelje će otpratiti popularni glazbenik Luka Basi i DJ Shurki, a „umagične blagdane“ zaključit će 1.1. koncert grupe The Molly.

Ljubitelji sporta, zdravog i aktivnog života dodatno će uživati 26. prosinca kad će se održati HO HO HO Run utrka te prvog dana 2023. kad je na redu Novogodišnja biciklijada.

Prosinačke radosti u Novigradu

Novigrad će tijekom Adventa biti mjesto brojnih događanja za sve uzraste, a pogotovo za najmlađe koje će oduševiti bogat program predstava. 

Tako će se 6. prosinca u novigradskom Centru za manifestacije i kulturu održati predstava Pocahontas pulskog Teatra Naranča. U utorak, 13. prosinca, na redu je predblagdanska priredba kulturno-umjetničke sekcije novigradske Zajednice Talijana te mališana iz Talijanske osnovne škole i vrtića Girasole. Djeci je namijenjena i kazališna matineja novigradskog Teatra Don Hihot koja je na redu 17. prosinca, dok se 18. i 19. prosinca vraća Teatar Naranča s predstavama Noć prije Božića i Zvonar crkve Notre Dame.

Plesni centar Carlotta Grisi gostovat će 20. prosinca s baletnom predstavom Orašar, a predstava novigradske udruge UPKA Error, Djevojčica koja je mrzila Božić, na redu je 21. prosinca. Ljubitelji dječjih božićnih filmova veselit će se 23. prosinca, kad će se održati projekcija filma Kapa. Kazališni program u prosincu donosi i predstavu Bakice, autorski projekt umjetničke organizacije Kolektiv Igralke.   

Na radost svih posjetitelja Novigrad će imati klizalište, ispraćaj Stare godine, a od 16. do 18. prosinca održat će se adventski program. U blagdanski ukrašenom Parku ribara adventske kućice nudit će prigodnu eno-gastro ponudu uz glazbeni program, pa će tako u petak 16. prosinca nastupiti umaška grupa Febra, u subotu će se za glazbenu animaciju pobrinuti Act positive duo, dok će nedjeljno druženje svojom glazbom popratiti Pop Gunz.

U obližnjem CMIK-u, novigradskom Centru za manifestacije i kulturu, tijekom ova tri dana održat će se izložbeno-prodajni sajam novigradskih kreativaca, popratni animacijski program gradskih ustanova i udruga, podjela poklona Djeda Mraza te božićni koncerti. Kroz tri dana u večernjim satima nastupit će Mia Dimšić u petak, puhački orkestar Naša sloga Babići u subotu te Radojka Šverko i vokalna skupina DiM u nedjelju.    

Advent u Bujama

Adventsko razdoblje u Bujama, na veselje svih mališana, započinje 6. prosinca, na dan Sv. Nikole kad će se u prostorijama DVD-a Buje organizirati prigodni program.

Omiljeno okupljalište za sve građane i posjetitelje ovog šarmantnog gradića će tijekom Adventa zasigurno postati božićni sajam, a blagdanski ugođaj upotpunit će brojni organizirani koncerti, kazališne predstave Teatra Naranča, predstave djece iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, kao i radionice izrade božićnih ukrasa i kićenje božićnog drvca, a podjela poklon paketića i druženje s Djedom Božićnjakom razveselit će najmlađe.      

„Čarolija na brdu“ – Advent u Motovunu

Od 2. do 23. prosinca tijekom petka, subote i nedjelje u Motovunu će se održavati Advent „Čarolija na brdu“. Na prekrasno osvijetljenom glavnom trgu adventske kućice će nuditi prigodnu gourmet ponudu, a zabavni program zadovoljit će svačiji ukus. 

Na dan otvorenja, u petak 2. prosinca, za dobru zabavu bit će zadužen Little Whisper Acoustic Duo, dok će idući dan pozornicu preuzeti ON AIR Acoustic Music Trio. U petak 9. prosinca publiku će zagrijati DJ Shurki, a u subotu 10. prosinca legendarni Gustafi. DJ Shurki vraća se i u petak 16. prosinca, dok je subota 17. prosinca rezervirana za tradicionalni predbožićni koncert Klape Motovun i pjevačkog zbora „Nota bene” Zajednice Talijana Motovun-Montona.

Istu večer na glavnom gradskom trgu nastupit će sjajni mladi pjevač Mateo Pilat. U petak 23. prosinca Advent u Motovunu zaključit će popularni hrvatski pjevač Damir Kedžo i DJ Shurki. 

Svoj boravak u Motovunu posjetitelji će moći ovjekovječiti profesionalnim fotografijama u renesansnoj kuli “Nova vrata” gdje će biti organiziran Božićni photo session. Najmlađe će razveseliti Božićni vrt s bogatim svjetlosnim dekoracijama i Kućom Djeda Božićnjaka gdje će moći napisati pismo Djedu Božićnjaku, a svake nedjelje za vrijeme trajanja adventskog programa igrat će predstava „Najljepša božićna priča: Dječak iz Nazaretha“ u suradnji s ekipom Istra Inspirita.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori