10 razloga zašto želimo posjetiti Stockholm

10 razloga zašto želimo
posjetiti Stockholm

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nathalie | Stockholm (@nathaliec136)


U Stockolmu je život miran i ugodan, a kao i u ostalim skandinavskim državama, ljudi su sretni, zadovoljni i prijateljski raspoloženi. Možda će vam se na prvi prvi pogled učiniti zatvorenima jer ne vode isprazne i površne razgovore i ne pozdravljaju svakog prolaznika na ulici ili susjeda u kvartu, ali kada ih upoznate, razbit će sve predrasude koje ste ikada imali o Šveđanima.

Stockholm je idealan grad za pješačenje i pješačke ture koje su toliko zabavne da ćete ih preporučiti svima. Osjećat ćete se sigurno i prihvaćeno, a i odlično ćete se provesti u noćnim izlascima. Posebno je zanimljiva tzv. mala subota, odnosno jedan dan tijekom radnog tjedna (obično je riječ o srijedi) kada si Šveđani i njihovi gosti dozvole malo razuzdanije opuštanje u večernjim satima i dobro se zabave.

Energija jezera Malaren i Baltičko more pružit će vam umirujuću energiju, a život blagostanja koji će vas okružiti, stvorit će toliku potrebnu dozu optimizma. Pogled koji se proteže ispred vas kada se liftom Katarinahissen popnete na vidikovac vratit će vas u život koliko god da ste umorni i bezvoljni.

Temperature uglavnom ne prelaze ugodnih 22 stupnja, a ovo doba godine kada je temperatura između 10 i 15 stupnjeva smatra se sasvim dobrim izborom za boravak u švedskom glavnom gradu.

Uz pregršt zanimljivosti, događanja, odličnu gastro ponudu i sjajne vibracije, donosimo 10 razloga zašto želimo posjetiti Stockholm.

Fika

Stockholm je prepun malih kafića i restorančića koji plijene vrlo jednostavnom, ali efektnom estetikom. Ovdje ćete se moći opustiti u ugodnom ambijentu hipsterskih kafića gdje je posebna pažnja posvećena detaljima i profinjenom stilu. Kvaliteta usluge na visokom je nivou što je posebno važno za fiku. Riječ je o opuštanju u poslijepodnevnim satima uz kavu koja se obavezno ispija uz slatko pecivo ili kolač. Vrijeme fike je rezervirano za razgovor s prijateljima, učvršćivanje socijalnih mreža i punjenje baterija za nastavak dnevnih aktivnosti i obveza. Rolice od cimeta i kremasta kava postali su zaštitni znak ovog lijepog švedskog običaja.

Predivne građevine

Stockholm će vas posebno oduđeviti predivnom arhitekturom. Spoj građevina iz različitih epoha arhitekture i dizajna spojeni su u cjelinu koja savršeno funkcionira i uklapa se u prirodni ambijent. Šarene kuće i bajkovit ugođaj u uličicama i na trgovima privlačni su za istraživanje i hedonizam.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Marina ✈️ Travel & Lifestyle (@mariwka)

Muzeji i galerije

Stockholm je prepun sjajnih muzeja i galerija koji će vas oduševiti svojim postavkama. Osim toga, mnogi od njih su interaktivni, multimedijalni, moderni i zanimljivi da će vam vrijeme proletjeti dok istražujete i upoznajete se s njihovim sadržajem. U Stockholmu je na rapolaganju čak 60 muzeja stoga je ovaj grad pravi raj za ljubitelje povijesti i umjetnosti.

Galleri Kontrast je dom dokumentarne fotografije i zapravo je riječ o najpoznatijoj galeriji te vrste u svijetu.

Vasa muzej je mjesto gdje se čuva ratni brod iz 17. st. koji je gotovo savršeno očuvan dok je Skansen prvi muzej na otvorenom u cijelom svijetu. Oko 150 kuća i ostalih građevina gospodarskog imanja u 19. st je preseljeno na ovo mjesto kako bi se vjerno prikazao nekadašnji život u Švedskoj. Ovdje možete vidjeti i nordijske životinje, a i odavde se prostire predivan panoramski pogled na Stockholm.

Historiska Museet je nacionalni povijesni muzej koji vrijedi istražiti pogotovo ako vas zanima vikinška povijest. Dobra je vijest što postoje besplatne vođene ture svakoga dana između 12 i 13 sati (od lipnja do kolovoza), a petkom, subotom i nedjeljom od 13 h od svibnja do lipnja te jednim dijelom rujna.

Muzej benda ABBA posebno je atraktivan i zabavan, stoga dobro istražite ponudu i odaberite mjesta koja najviše odgovaraju vašim interesima i senzibilitetu i zabava je zajamčena.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Luuk Ikink (@luukikink)

Arhipelag

Stockholmski arhipelag je najveći arhipelag u Švedskoj, a drugi (iza finskoj Atlandskog otočja) po veličini u Baltičkom moru. U arhitelagu živi oko 3000 stanovnika koji se, uglavnom bave ribolovom. Tu se jezeru Malaren pretače u Baltičko more. Ovo područje je posebno atraktivno turistima pa se u arhipelagu iz godine u godine gradi sve više vikendica i kuća za odmor. A Stari grad, Gamla Stan plijeni ljepotom i jedinstvenošću budući da je izgrađen na 3 otoka unutar arhipelaga od ukupno 14.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Our Food Stories (@_foodstories_)

Zelenilo

Gotovo je nevjerojatno koliko ovaj grad odiše svježinom i mirnoćom za koju su uvelike zaslužni i brojni parkovi. Zelenilo, naime, pokriva jednu trećinu ovog “najmanjeg velikog grada na svijetu” odnosno”najvećeg malog grada na svijetu”. Stoga ne čudi da je Stockholm proglašen europskom prijestolnicom zelenila.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli OURWAY Tours (@ourwaytours)

Metro

Stockholmska podzemna željeznica nije bilo kakva skupina podzemnih kolosijeka i dosadnih, sivih hodnika, stepenica i stanica. Ovo je pravi mali umjetnički grad pod zemljom. Oslikani stropovi, blještavilo i eklektičnost učinit će da se osjećate kao da ste usred neobične umjetničke galerije, a prijevoz koji čekate doimat će se kao posebna instalacija i performans u kojem sudjelujete.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ᴋᴀᴛᴇʀɪɴᴀ? (@katjakam)

Gastronomija

Švedska jela su izuzetno zdrava i ukusna. A osim što su Šveđani poznati po ukusnoj ribi, odnosno lososu i haringama, specijalitetima od janjetine, divljači, gljiva i šumskih plodova, njihove su slastice potpuno nevjerojatne. U švedskoj kuhinji snažno su zastupljene žitarice i povrće koje cijelu ovu gastro priču dovode do savršenstva. Džemovi od šumskog voća samo su mali detalj koji pojačava i oplemenjuje okus švedske hrane. Mesne kuglice, slatkovodni rakovi, tanke palačinke (Raggmunkar), švedski kruh, voćne pite od kojih je najslavnija švedska pita s borovnicama (havresmulpaj), muffini, sendvič-torte (Smörgåstårta), kuhano varivo od inćuna, krumpira, češnjaka i vrhnja samo su neki od tradicionalnih specijaliteta švedske kuhinje. Jutro je ovdje idealno započeti otvorenim sendvičima, kavom i ukusnom salatom dok ćete tijekom dana uživati u ogromnoj lepezi jela koja nadahnjuju. Ono što je posebno ugodno u švedskoj gastronomiji su i restorani vrlo ugodnog ambijenta s naglašenim šarmom i gostoljubivošću.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Linda Lomelino (@linda_lomelino)

Povijesne i kulturne znamenitosti

Na popisu UNESCO-ve kulturne baštine nalaze se čak dvije stockholmske znamenitosti. Riječ je o kraljevskoj palači Drottningholm i groblju Woodland.

Jedan od najljepših primjera svjetske arhitekture je Stadshuset, odnosno gradska vijećnica izgrađena u renesansnom stilu koja je poznata po održavanju Nobelovih nagrada u dvorani s mozaikom izrađenim od 18 milijuna zlatnih pločica.

Još jedna od posebnih gradskih atrakcija je park koji se nalazi na imanju skulptura Karla Milesa gdje su izložene njegove skulpture, ali i skulpture drugih umjetnika.Također, vrijedi posjetiti Dramaten-švedsko nacionalno kazalište izgrađeno u art nouveau stilu. Stockholmska kraljevska palača izgrađena je još u srednjem vijeku, a službena je rezidencija monarha gdje kraljevi i dalje primaju službene goste i delegacije.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Camilla (@camilla_2.0)

Gröna Lund zabavni park

Ovaj zabavni park se nalazi na morskoj strani otoka Djurgarden  i najstariji je zabavni park u Švedskoj. Na ovome mjestu možete se zabaviti na više od 30 atrakcija, a posebno je popularan i zbog brojnih koncerata koji se ovdje održavaju, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gröna Lund (@gronalund)

Način života

Šveđani su uvijek u pokretu, vole aktivan život, a tjelovježba je dio svakodnevice. Vidjet ćete da gotovo svi bicikliraju, bez obzira išli na posao, kavu s prijateljima ili park. Slobodoumni su i obrazovani pa ćete uvijek moći dobiti korisne informacije i voditi ugodne i kvalitetne razgovore kada se nađete u prilici za to. Njihov optimizam i vedar duh zrači u svakom kutku grada pa ćete se osjećati vrlo lijepo istražujući ovaj biser sjevera.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Lila Wesolowska (@iamlila)

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori