10 razloga zašto želimo posjetiti Norvešku
10 razloga zašto želimo posjetiti Norvešku

10 razloga zašto želimo
posjetiti Norvešku

Norveška je zemlja ogromnih prostranstava, sretnih ljudi  koji su prijateljski raspoloženi i ima uistinu puno toga  za ponuditi. Od skijanja i polarnih medvjeda do prekrasnih fjordova i planina, Norveška ima “ono nešto” i sve te njezine posebnosti zadovoljit će svaki tip posjetitelja. Zovu je još zemljom tisuće fjordova jer ovdje ih uistinu ima toliko da ih je nemoguće sve u kratkom vremenu posjetiti i diviti se njihovoj moćnoj ljepoti. Osim toga, Norveška je specifična po svojoj razvedenoj obali koja broji više od 50 000 otoka. Ovdje ćete vidjeti posebnu arhitekturu koja svjedoči o tradiciji duboko utkanoj u kulturu i navike ljudi. To se još ponajbolje vidi po načinu života i vrijednostima koje Norvežani njeguju. Posvećeni su radu, solidarnosti, skromni su i praktični, a ono što ih čini toliko zanimljivima jest činjenica da svoja uvjerenja i način funkcioniranja nisu promijenili niti nakon 60-ih godina prošlog stoljeća kada su pronašli naftu i zemni plin. To je potpuno promijenilo ekonomsku sliku ove zemlje, ali ne i ljude.

Ukoliko želite upoznati zemlju Vikinga uzbudljive prošlosti i neobičnih krajolika, ne propustite na svoj popis želja uvrstiti Norvešku. Ako još niste sigurni treba li se uputiti na sjever Europe, donosimo deset razloga zašto je put u Norvešku dobra ideja.

Najsretnije mjesto na svijetu

Čini se da najsretnije mjesto na svijetu ipak postoji. Norvežani za to imaju i službenu potvrdu jer je upravo Norveška nakon brojnih istraživanja i socioloških promatranja proglašena najsretnijom zemljom na svijetu (2017). Kako li to Norvežanima uspijeva?
Ovdje su brojni čimbenici za koje se smatra da su pokazatelji sretnog života na vrlo visokom nivou; briga za drugoga, sloboda, velikodušnost, poštenje, zdravlje, BDP je na drugom mjestu u Europi (nakon Luksemburga), a i dobro upravljanje funkcionira po školskim pravilima.


Fjordovi

Svugdje su u Norveškoj fjordovi. Stvoreni su kada je led iz ledenog doba presjekao planine. Gotovo je nemoguće posjetiti Norvešku, da vidite fjord, osim ako ne odlučite ostati isključivo uz istočnu granicu. Mnogi od tih fjordova idealni su za istraživanje, planinarenje, kajakarenje, jedrenje, ronjenje ili kampiranje.

fjordovi

Oslo

Budući da je Oslo glavni grad Norveške, za pretpostaviti je kako je ovdje sve uzbudljivo. I uistinu je tako. To je grad koji živi u pravom smislu te riječi. Pogotovo je privlačan shoppingholičarima jer je prepun outleta skupih brendova pa tu po niskim cijenama možete nabaviti primjerke vaših omiljenih brendova i doslovno kupiti sreću. Ovdje će vas oduševiti i park skulptura, muzeji i jezero koje privlači brojne posjetitelje. No, Vigeland i Frogner park jedno je od ljepših mjesta za šetnju i razgledavanje. Moderan city life i urbana arhitektura ostavit će poseban dojam, posebno na ljubitelje umjetnosti i dizajna.

Manji, ali fascinantni gradovi

Bergen, Trondheim, Tromsø i Stavanger također vrijedi posjetiti, baš kao i Alesund lučki grad smješten na otoku koji je stradao u požaru, ali je ponovno sagrađen u Art Nouveau stilu. Svi oni mogu se pohvaliti šarmantnom arhitekturom, zanimljivim muzejima i kulturnim prostorima te, naravno, fantastičnim planinama i fjordovima u svom zaleđu.

ALESUND
ALESUND

Životinje

Ako ste oduvijek htjeli vidjeti pravog polarnog medvjeda u njegovom prirodnom okruženju, posjetite otočje Svalbard. No, u Norveškoj ćete vidjeti i stada sobova, kitove, vukove, polarne lisice… Niti ovce na planinskoj ispaši nisu rijedak prizor.

Skijanje

Još jedan razlog koji Norvešku čini toliko posebnom je mogućnost skijanja tijekom cijele godine. Čak su neki skijaški centri otvoreni isključivo tijekom ljetne sezone.

Krajolik

U Norveškoj ćete vidjeti netaknute slapove, čiste zelene šume, dramatične litice i privlačna snježna prostranstva koja izgledaju kao da se protežu beskonačno prema horizontu.

Polarna svjetlost

Ako vas privlači polarna svjetlost, najbolje je posjetiti Norvešku između rujna i ožujka. Područje sjeverne polarne svjetlosti je krug oko sjevernog magnetskog pola. Područje sjeverne Norveške sjeverno od Vesterålena je smješteno u ovoj zoni i, kao rezultat toga, imate najveću mogućnost vidjeti polarnu svjetlost. Tromsø se nalazi upravo u središtu područja polarne svjetlosti.

Jako dugi ili jako kratki dani

Za vrijeme ljeta sunce gotovo da ne zalazi u Norveškoj. Stoga se u ljetnim mjesecima organiziraju različiti festivali, uzbudljiva natjecanja u sportovima, ljudi čak u ponoć odlaze na planinarenje, bicikliraju i sl. Dok za vrijeme zimskih mjeseci gotovo da je stalno mrak. Stoga su Norvežani osmislili ugodna (cozy) druženja u zatvorenom gdje uz društvene igre provode vrijeme i zabavljaju se.

Atlantic Sea Park

Atraktivan Atlantic Sea Park u Tuenesetu otvoren je davne 1951., ali je još uvijek najveći slani akvarij sjevera Europe. Ovdje možete vidjeti kako izgleda živi svijet sjevernog Atlantika. Ukoliko ste pustolovnog duha, možete navući ronilačko odijelo i plivati sa životinjama iz oceana.

Foto: Unsplash, iStock, Instagram

Učitati još
Zatvori