10 razloga zašto želimo posjetiti Egipat
10 razloga zašto želimo posjetiti Egipat

10 razloga zašto želimo posjetiti Egipat

Egipat je poznat po svojim drevnim znamenitostima i bogatoj povijesti. Međutim, Egipat nudi više nego što biste očekivali. Od nadrealno lijepog mora i širokih plaža sa zlatnim pijeskom do izvanredne arhitekture i prirodnih atrakcija, Egipat je definitivno zanimljiva zemlja vrijedna pažnje.

Jedna od najstarijih drevnih civilizacija na svijetu

Drevni Egipat je jedna od najzanimljivijih i najstarijih civilizacija na svijetu. Velike piramide u Gizi, jedino preživjelo drevno čudo, zajedno s kipovima i grobnicama drevnih Egipćana, i dalje privlače pozornost vrhunskih arheologa i, naravno, svijeta. Do danas su ostaci egipatske civilizacije tek otkriveni.

Najduža rijeka na svijetu

Kao najduža rijeka na svijetu – Nil, proteže se na oko 6,695 km i ulijeva se u Sredozemlje. Osim toga, turisti mogu posjetiti nekoliko atrakcija istražujući Nil; najistaknutiji su Luxor i Asuan.

Slijedite Mojsijeve tragove

Mount Moses, također poznat kao Jabal Al Tor, smatra se svetim mjestom koje posjećuju turisti koji su pripadnici različitih religija poput islama, kršćanstva i judaizma. To je mjesto gdje je prorok Mojsije primio božanske zapovijedi od Bogaq. Nalazi se na prekrasnom Sinajskom poluotoku, gdje mnogi uživaju u planinarenju.

Safari pustinjski izleti su najbolji u Egiptu

Oko 90 posto zemlje u Egiptu je pustinja, što ga čini savršenim mjestom za novu pustinjsku avanturu. Najbolji način da otkrijete bijelu i crnu pustinju, ili oazu, je putovanje kroz safari. Pripremite se za kampiranje i uživajte u punom iskustvu.

Piramide u Gizi

Piramide su jedno od svjetskih čuda. Tajanstvene piramide u Gizi bez sumnje su najpoznatija egipatska turistička atrakcija i to s punim pravom. Većina vas je vjerojatno gledala dokumentarce o ovim riznicama povijesti, no doživljaj uživo je neprocjenjivo iskustvo.

Kairo

Užurbana prijestolnica Egipta je vjerojatno najbolje mjesto za posjetiti ako želite doživjeti kulturu i upoznati se sa životom lokalnog stanovništva. Osim impresivnih piramida, u Kairu možete posjetiti tržnice i kušati različite specijalitete egipatske kuhinje. A to je uistinu jak razlog za posjetiti ovu sjevernoafričku zemlju.

Egipatska kuhinja

Hrana je uvijek dobar razlog za putovanje, a kad ste u Egiptu, ne biste trebali propustiti egipatsku kuhinju. Možda ste probali neka od egipatskih tradicionalnih jela jer su mnoga od njih karakteristična i za druge arapske zemlje, ali postoje posebno upečatljiva jela koja trebate jesti baš dok se u Egiptu. Ne propustite ovu ukusnu i jedinstvenu hranu: Kushari, shawarma, sayadeya, mulukhiy, besarah, ful medames, ta’meya (egipatski falafel).

Bajka za ljubitelje arhitekture i umjetnosti

Kairo ima neke od najimpresivnijih primjeraka islamske arhitekture i umjetnosti, koje se smatraju pravim blagom. Najčešće se nalaze u džamijama koje su bile podignute još prije 1.200 godina, kao što su džamija Ibn Tuluna, džamija Muhammada Alija, džamija Madrasa sultana Hasana i popis se nastavlja. Ove džamije su savršen spoj za sve ljubitelje arhitekture, umjetnosti i povijesti.

Hoteli su očaravajući

Egipat ostavlja poseban dojam na putnike. Nemoguće je doći samo jednom i ne poželjeti vratiti se ponovno i otkriti još novih detalja koje krije ova fascinantna zemlja. Vrhunskoj ponudi i jedinstvenom doživljaju koji pruža Egipat, pridonose i sjajni hoteli. Tako su pridonijeli razvoju turizma, osvježili i obnovili svoj izgled i ponudu, što znači da izgledaju bolje nego ikad.

Iskusni putnici naglašavaju kako je najbolje mjesto za upijanje lijepog krajolika, uživanje u prizorima iz sobe s pogledom na Nil u Four Seasons Cairo u Nile Plaza.

Sobe imaju klasični Four Seasons osjećaj i najbolje balkone u Kairu. Turisti se obožavaju rano probuditi, sjede na otvorenom uz šalicu kave i gledaju kako prolaze brodovi. Čak možete vidjeti piramide u daljini ako je nebo vedro.

Druženje s lokalcima

Iako su podijeljeni stavovi o lokalnom stanovništvu, ono što je sigurno jest da ćete uvijek naići na barem nekoliko minuta posvećenih samo vama. Svatko će vas saslušati, a mlađi mještani uglavnom su zainteresirani za upoznavanje različitih kultura i postavit će vam pitanja o zemlji iz koje dolazite i vašoj kulturi, ali će vam isto tako poželjeti reći više o svojoj kulturi.

Naravno, na tržnici ćete svjedočiti vrlo bizarnim situacijama za zapadnjačko poimanje kupovine. Svi će, naime htjeti da kupujete stvari baš od njih pa će čak i hodati za vama dok ne popustite. Iako može biti neugodno, zapravo je zanimljivo iskustvo. Putujemo kako bismo iskusili i vidjeli različite stvari nego kod kuće, pa umjesto da o njemu razmišljamo kao o lošoj stvari, prihvatimo je i nasmiješimo se. Tako će putovanje zasigurno biti mnogo ugodnije.

Foto: Unsplash, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori