Kako uskladiti puno radno vrijeme i kućnog ljubimca?

Kako uskladiti puno radno vrijeme
i kućnog ljubimca?

Ljubimac kod kuće izvor je veselja i radosti. Njihove nepodopštine uljepšati će dan i otjerati svaku naznaku neraspoloženja nakon hektičnog radnog dana. No, kako uskladiti poslovni život i karijeru uz puno radno vrijeme i brigu o mezimcu? Kao i svim živim bićima, krznenim prijateljima potrebna je pažnja i ljubav, a cjelodnevna samoća može rezultirati depresijom i prijevremenim starenjem. U zimskim mjesecima to posebno dolazi do izražaja s obzirom na to da su dani kraći, pa će mrak u domove doći i prije nego li se vratite s posla. Šetnja, igra i maženje će zasigurno popraviti raspoloženje mezimca koji vas je vjerno čekao cijeloga dana. Ako imate kućnog ljubimca ili tek razmišljate o novom članu ‘obitelji’ u nastavku doznajte kako pronaći ravnotežu.

Koji ljubimac bolje podnosi samoću?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jolielot I Marlot | Amsterdam (@jolielot) on

Ako tek razmišljate o ljubimcu, dobro je u razmatranje uzeti pasmine i vrstu koja će se uklopiti u vaš životni stil. Bez obzira na to želite li mačku ili psa neke su vrste aktivnije od drugih, stoga će više vremena zahtijevati na otvorenom u slobodnom kretanju i igri. Iako na kraju dana svaka životinja želi pažnju i zahtjeva vrijeme, ali neke pasmine jednostavno više vole odmarati i ‘samovati’. Stoga će izbor kućnog ljubimca prema karakteristikama pasmine, onima koji rade od 9-5 uvelike olakšati suživot s novim mezimcem.

Osigurajte sigurnu okolinu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annabel (@annabelpesant) on

Dok vrijeme provodite na poslu, zasigurno se brinete ima li vaš ljubimac sve što mu je potrebno. Prije odlaska iz doma, osigurajte mu ugodno i sigurno mjesto za život. Uklonite sve potencijalno opasne izvore opasnosti, biljke, stvari i predmete koje bi u dosadi mogli uništiti. Na predviđeno mjesto obavezno postavite zdjelicu s vodom i suhom hranom u slučaju da zapnete u gužvi kako krzneni mezimac ne bi bio gladan ili žedan. Ljubimac će na mnogo načina pokazati znakove anksioznosti ili tuge, pratite ih pogotovo ako uočite čudno ponašanje pri odlasku na posao. Nužno je svaki trenutak u domu posvetiti kvalitetnom vremenu kako bi ljubimca uveselili prije ‘separacije’. Poigrajte se uz jutarnju kavu ili ga naučite neki trik uz neizostavnu poslasticu.

Opskrbite dom igračkama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milow und Murky (@bengal_milow_and_murky) on

Ljubimac kod kuće zasigurno će osjetiti dosadu u određenim dijelovima dana dok vas nema. Vrlo je bitno da im osigurate igračke koje će ih zabavljati. Osim plišanaca s kojima se vole maziti, investirajte u gumene lopte i igračke koje proizvode zvukove. Mezimci vole igru s objektima koji će ih zaintrigirati i zadržati im pažnju duže od nekoliko minuta. Doggy daycare sve je popularniji i cjenovno pristupačniji, možda je baš to pravi izbor za vas i vašeg ljubimca. Naime, posebne ustanove brinu o psićima i macama tijekom cijeloga dana dok njihovi vlasnici rade. Tako će vaš ljubimac dan provesti u krugu novih prijatelja, igračaka uz šetnje i zanimljive aktivnosti.

Fizička aktivnost večer prije

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BELEN HOSTALET (@belenhostalet) on

Ljubimac koji je fizički aktivan osim što će biti zdraviji i sretniji više će odmarati. Ovo je ujedno i jedan od načina da mezimca uključite u zajedničku aktivnost. Trčanje po kvartu ili duge šetnje po parku nakon radnog dana osigurat će im svježi zrak. Ne zaboravite ponijeti lopticu ili omiljenu igračku kako bi se ljubimac na livadi dobro istrčao i razgibao. Po povratku kući zasigurno će biti umoran, a cijeli idući dan provest će u odmaranju i iščekivanju da se vratite s posla i ponovite avanturu na svježem zraku. Nadoknadite kvalitetno vrijeme vikendima kako bi ljubimac dobio dojam da će nakon radnog tjedna i razdoblja razdvojenosti ipak doći vrijeme kada će cijeloga dana uživati u vašem društvu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori