Opet je došlo vrijeme za najfiniju jesensku kavu

Opet je došlo vrijeme za
najfiniju jesensku kavu

pumpkin spice latte

S prvim nagovještajima jeseni kreće jedna nova opsesija. Možda do sad niste čuli za nju jer je bila rezervirana uglavnom samo za SAD (i zemlje u kojima je prisutan Starbucks), ali sve je popularnija u cijelom svijetu. Radi se o pumpkin spice latte odnosno kavi s dodatkom muškatne tikve i začina koja je neformalno proglašena službenim pićem jeseni.

Svi vole pumpkin spice latte

Napitak je dio sezonske ponude poznatog lanca kafića i vraća se svakog rujna. Postalo je sinonim za sve one čari koje donosi jesen i zato je tako obožavan. Asocira na sunčani jesenski dan i sve njegove boje, a začini podsjećaju na toplinu doma. Kombinacija okusa koja uključuje mliječne masti, šećer, kavu, cimet, klinčić i muškatni oraščić posebno je privlačna okusnim pupoljcima zbog čega ćemo žudjeti za još jednom dozom. Kao da izaziva ovisnost zbog čega Starbucksu vrtoglavo poraste promet čim tzv. PSL stave u prodaju.

I zaista je fino, pogotovo ako kod kuće napravite domaću varijantu.

Pumpkin spice latte možete napraviti i kod kuće

S obzirom da do najbližeg Starbucksa ipak treba potegnuti, ovu finu kavu možete napraviti i kod kuće. Recept će biti čak i bolji od onog u kafiću jer ćete sa sigurnošću znati da ste koristili kvalitetne sastojke, a ne raznorazne ekstrakte.

Sastojci (za dvije šalice):

šalica skuhane kave (jačine i vrste po izboru)
šalica mlijeka
2-3 žlice pirea od muškatne tikve*
1-2 žlice javorovog sirupa (regulirajte količinu po želji)
mješavina začina**
mrvica ekstrakta vanilije

*Pire od muškatne tikve

Presijecite tikvu na pola i očistite od koštica. Stavite peći na 200 stupnjeva, pa kad omekša uklonite koru i smiksajte meso u blenderu do konzistencije pirea.

**Mješavina začina (koju možete pospremiti da stoji u staklenki)

4 žlice cimeta
2 žličice muškatnog oraščića
2 žličice đumbira
1 žličica pimenta
1 žličica klinčića

Priprema:

Skuhajte kavu omiljenom metodom te razdijelite količinu u dvije šalice. U lončiću zagrijte mlijeko te mu dodajte pire od tikve, začine, javorov sirup i ekstrakt vanilije. Snažno miješajte dok se ne zapjeni kako bi kava kasnije bila što kremastija i laganija pa razdijelite u obje šalice. Na vrh možete dodati šlag ili uživati i bez njega.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori