Priča o uspjehu: Fajn Bistro

Čak i ako oduvijek živite u Zagrebu i na Gornji grad ste se popeli tisuću puta, taj dio grada uvijek zadržava neobjašnjivu čaroliju. U šetnji njegovim ulicama osjećate posebnu energiju koja se krije iza pročelja i u prolazima gornjogradskih kuća, a prilika da zavirite u djelić te atmosfere ne pruža se često.

fajn4

Zato u Fajn Bistro morate zakoračiti jer već samim prilaženjem Vranyczanyjevoj 6 počinje magija – s jedne strane imate kulu Lotršćak, park i pogled koji se pruža na Zagreb, a s druge strane red idiličnih kućica. Iza jedne crvene fasade obrasle zelenilom skriva se Fajn, čije samo ime vam govori da je tu sve fino. Nevelik prostor, naslijeđen od restorana Prasac Dine Galvagna koji je ovdje vladao, svoju kvadraturu nadoknađuje intimnim i toplim osjećajem, a kad se iz kuhinje za vrijeme ručka počnu širiti mirisi od kojih rastu zazubice, znat ćete da ovdje želite ostati i probati sve.

fajn6

Matija Kruhonja, Ivana i Damir Pustišek

Na velikom crno obojenom zidu vidjet ćete sve dnevne specijalitete koji se mijenjaju ovisno o aktualnoj ponudi na tržnici i mašti chefa Matije Kruhonje. Svako jelo kombinirat ćete s pomno biranim vinima, a samo jedan posjet neće biti dovoljan. Kad iskusite ovu posebnu atmosferu vratit ćete se i čak vas ni uspon na Gradec neće spriječiti. Vjerujte.

fajn16

fajn15

O restoranu koji je na zagrebačkoj gastro sceni oko godinu dana razgovarali smo s Ivanom Pustišek, koja nam je otkrila neke male tajne čarobne energije ovog mjesta, a i isprobali smo i njihove dnevne delicije toga dana te s guštom počistili tanjure.

fajn1

Pečeni file oslića na kremi od vrganja s pečenim radičem, karameliziranom ljutikom i rajčicom

1. Što je potaklo otvaranje Fajna i po čemu ste zamislili da se izdvaja od ostatka zagrebačke gastro ponude?

Velika ljubav prema gastronomiji rodila se kroz dugi niz godina rada u ugostiteljstvu. S obzirom da smo moj muž Damir i ja u počecima imali malo iskustva i znanja u slaganju koncepta hrane, veliku ulogu u svemu tome je odigrao naš dragi prijatelj Dino Galvagno. Ipak je on bio dio tog prostora prije nas, znao je kako diše, što mu treba, što mu fali. Bez sumnje i straha smo mu vjerovali, i to se i vidi zahvaljujući njegovom učeniku, a našem današnjem chefu Matiji Kruhonji. Njegov talent otkriven je prvog trena jer po kreacijama menija iz dana u dan i zadovoljnim licima naših gostiju koji se vraćaju i shvaćaju tu našu gastronomsku priču definitivno smo uspjeli. Mislim da je upravo ta energija našeg zajedništva u radu i ljubav najveći rezultat da se izdvajamo od svih.

fajn18

2. Fajn krasi jedan poseban, smirujuć i topao gornjogradski ugođaj. Koliki je faktor bila atmosfera u potrazi za idealnim mjestom za vaš bistro?

Pomalo suludo i spontano smo uletili u realizaciju i pregovore oko ovog čarobnog i prekrasnog projekta. Čarobnog iz razloga što se nalazi na Gornjem gradu, a svi znamo da taj dio starog Zagreba ima svoju dugu prošlost koja u pričama traje i traje i koja se osjeća u svakom kvadratnom metru. Prekrasnog zbog toga što je lijepo kad u životu ostvariš cilj da radiš ono što želiš i voliš. I to je ono što živimo svaki dan, prezentiramo našim gostima, a oni to prepoznaju.

fajn13

fajn12

3. Kod vas gosti mogu uživati u brojnim delicijama, bez obzira jesu li došli samo na čašu vina i usputni zalogaj ili žele vidjeti pune tanjure. Tko je zadužen za smišljanje menija?

O kreiranju jelovnika i identitetu tanjura brigu vodi mladi chef Matija Kruhonja. Voljeli bi se ljudima predstaviti kao mjesto za dobar obrok, budući da smo zimi manjeg kapaciteta (do 25 sjedećih mjesta) i radimo isključivo s hranom, dok u proljetnim i ljetnim mjesecima otvaramo terasu i za piće, usputni zalogaj ili ozbiljan ručak i večeru. Terasa se nalazi preko puta bistroa u prekrasnom parku Vranyczanyjeve ulice, na svega par metara od Katarininog trga, Muzeja prekinutih veza i Kule Lotršćak, gdje se uistinu može uživati u miru i atmosferi Gornjeg grada.

fajn8

Sporo kuhani teleći jezik s jabučnom redukcijom, špinatom, creme anglaise s hrenom i aromatičnim mrvicama

4. Jelovnik je sačinjen od nepretencioznih jela perfekcionistički složenih okusa. Što vas inspirira za njihov nastanak? Samo sezonska ponuda tržnica ili se u pozadini uvijek provlači jedna zajednička crta?

Istina je da su sezonska ponuda tržnice, svježe i lokalne namirnice temelj i inspiracija našeg gastronomskog izričaja. U našim se jelima nerijetko može prepoznati utjecaj tradicije prilagođen suvremenim kulinarskim tehnikama, želja da se gostu pruži iskreno zadovoljstvo i maksimalna predanost na svakom pojedinom tanjuru. Naša su jela iskrena i transparentna pa su iz tog razloga naša jedina i najveća reklama. Smatramo da je kvaliteta i brutalna iskrenost ispravan način zdravog odnosa s gostom, te da je njihovo zadovoljstvo neisključivi faktor naše inspiracije.

fajn7

Čokoladni mud cake s coulisom od kruške viljamovke i chantilly kremom

5. Kako vidite Fajn u budućnosti?

Fajn u budućnosti mora prvenstveno ostati Fajn. Njegova najbitnija karika je definitivno hrana koja mora ostati kvalitetna i kreativna iz dana u dan, kako za naše vjerne goste tako i za puno novih.
Stigli su hladniji dani pa smo se s ljetne terase prebacili u unutarnji prostor u koji definitivno morate doći, bilo za fini ručak ili romantičnu, prijateljsku, rođendansku, svadbenu večeru i osjetiti ovu atmosferu. Planovi su nam ovjekovječiti buduće zimske dane (obzirom da našu vinsku listu isključivo krase naši domaći, lokalni vinari) tematskim večerama u suradnji sa svim tim predivnim ljudima. I bit će to još jedan spoj ljubavi ,emocija, hrane i vina… jer upravo je to čar Fajna.

fajn5

fajn3

fajn2

fajn17

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

0