Degustirali smo menu novog El Toro street food restorana, a imamo i jedan recept

Degustirali smo menu novog El Toro street food
restorana, a imamo i jedan recept

U ožujku 2017. u Zagrebu je otvoren restoran El Toro. Na mjestu nekadašnjeg Šubićevca pa onda i Baschiere, na raskrižju Šubićeve i ulice Fra Filipa Grabovca, chef Mario Mihelj u Zagreb je po prvi puta donio okuse Latinske Amerike. Koncept latinoameričke kuhinje, prilagođen domaćim okusima i ukusima temelji se na čistoći i posebnosti namirnica karakterističnih za Argentinu, Peru, Čile i Urugvaj, a ubrzo su jela tipična za te zemlje postala favorit i u Zagrebu.

El Toro Street Food u Petrinjskoj

El Toro smo viđali na svim relevantnim street food festivalima u gradu te smo već navikli na njihovu inovativnost kad je riječ o spajanju hrvatske kuhinje s latinoameričkim okusima ili donošenju nekih još nama nepoznatih street food jela na ulice, no nisu stali samo na tome. Sa svrhom populariziranja koncepta street fooda, u travnju 2019. godine otvoren je i El Torov mlađi brat – El Toro street food. Smjestio se u sam centar grada, na vrh Petrinjske ulice, u prostor nekadašnje Mundoake te sa sobom donio duh velikog El Tora kad je riječ o uređenju, no drugačiji menu.

Za jelovnik je i ovog puta zaslužan chef Mario Mihelj, koji je u Mundoaki izbrusio svoj zanat.

“Street food format hrane se u zadnjih par godina strelovito širi svijetom, jako je dobro prihvacen kod šarolike publike, što se vidi i kod nas u restoranu. To je ono što smo htjeli, stvoriti super energiju, odličnu hranu pristupačnu svima i da vas za tren kroz tu energiju i hranu odvedemo na ulicu nekog grada u Aziji, Južnoj Americi ili na Bliskom Istoku. To je nit vodilja kuhanja i koncepta našeg street fooda”, podijelio je s nama Mario kada smo došli isprobati nekoliko jela s menija.

Pikantni hummus

Što smo isprobali?

U zaista ugodnom interijeru na stol je stizao tanjur za tanjurom, teško je bilo odlučiti što nam je najbolje. Na našem meniju su se našli pikantni hummus s domaćim svježe pečenim pita kruhom, osvježavajući ceviche od kozica, hrskavi obrazi grdobine s umakom od jogurta i avokada, empanada s lungićem (prženo tijesto punjeno mljevenim lungićem), glazirani losos s mladim bobom i hrskavi pileći batci s pire krumpirom na kraju su nas itekako zasitili. Najbolje bi bilo doći s društvom i naručiti nekoliko jela te isprobati svako od njih, to toplo preporučujemo. A što se tiče našeg favorita? Možda ipak ceviche od kozica.

Empanada lungić

Ceviche je riblje jelo tipično za obalne dijelove Latinske Amerike i jede se sirovo, u kombinaciji s citrusima i ljutkastim tonovima koji zaokružuju svaki zalogaj. U našem slučaju, glavnu su riječ imale kozice, a u nastavku vam donosimo recept. Ako se pak čini komplicirano – probajte original u El Toro Street Foodu.

Ceviche od kozica

Ceviche od kozica

  • 400 g tigrastih kozica
  • 150 g manga
  • 0.01 dcl soka od limete
  • 0.01 dcl soka od naranče
  • 0.03 dcl maslinovog ulja
  • 20 g tamne miso paste
  • 50 g lista korijandera
  • 30 g ljutike
  • 10 g čilija
  • sol, papar

Ovo jelo se jede sirovo, tako da kozice očistimo od ljuske i probavnog trakta, prerežemo ih na pola po dužini. Od sokova agruma, maslinovog ulja, miso paste i lista korijandera napravimo emulziju u blenderu. Kada dobijemo finu zelenu emulziju spremni smo za slaganje jela.

U duboki tanjur složite kozice, kockice manga, tanko narezanu ljutiku, tanko narezani svježi čili i ako vam je ostao koji listić korijandera te zalijte s emulzijom. Posolite, popaprite i spremno je za posluživanje.

Za više informacija pratite Facebook stranicu El Toro Street Food.

Hrskavi obrazi grdobine
Hrskavi pileći batak
Losos s mladim bobom

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori