Kako se nositi s gubitkom kućnog ljubimca?

Kako se nositi s gubitkom kućnog ljubimca?

Kućni ljubimci postaju punopravni članovi obitelji već nakon kratkog vremena suživota. Lijepi trenutci i uspomene koje s njima proživimo zauvijek ostaju u sjećanju. No, kada dođe trenutak rastanka kako se nositi s time? Gubitak kućnog ljubimca težak je događaj za svakog vlasnika. Smrću mezimca gubimo prijatelja, potporu, člana obitelji i partnera koji nas je svakodnevno uveseljavao i pružao nam bezuvjetnu ljubav. Mnogi će se složiti kako je najbolji lijek ipak vrijeme. Tuga je neizbježna i kao takvu ju je potrebno proživjeti, no postoje načini koji će vam olakšati da kroz cijeli proces prođete s manje boli.

Gubitak ljubimca prebolite s najdražima

Nema instant formule koja će izbrisati tugu i bol nakon smrti voljenog ljubimca. Gubitak kućnog ljubimca koji je bio toliko voljen i mažen, lakše ćete preboljeti u društvu obitelji, prijatelja i onih koji su slično iskustvo već proživjeli. Iako svatko tuguje na svoj način, vrijeme samoće i izolacije iskoristite za prisjećanje lijepih trenutaka koje ste proveli u društvu s mezimcem. S najbližima svakako razgovarajte ako imate potrebu, jer ćete tako iz sebe izbaciti potisnute emocije i osjećaje i olakšati si proces oporavka.

Kako gubitak objasniti djeci?

Roditelji se uz tugovanje susreću i s teškim zadatkom- kako djeci objasniti smrt voljenog mezimca? Svakako izbjegavajte laganje ili pak ‘potkupljivanje’ igračkama koje će samo zataškati cijelu situaciju. Djeca tuguju baš poput odraslih, samo to iskazuju na drugačije načine, stoga dubinu njihovih emocija i doživljaja ne treba podcjenjivati. Uz pomoć knjiga i slikovnica objasnite djetetu životni ciklus životinje u kojem postoji trenutak sastanka i trenutak rastanka. Nakon smrti ljubimca ono što ostaje su trajne uspomene na sretne dane, a djetetu priču dočarajte slikovitim opisima mezimca koji se sada nalazi na nekom puno ljepšem mjestu.

Odajte im počast

Nakon smrti voljenog mezimca malo je toga što može uljepšati dan, popuniti prazninu i popraviti raspoloženje. No ipak, odajte počast svom četveronožnom prijatelju u krugu obitelji. Okupite se kako bi se prisjetili prvog dana kada je ljubimac došao u dom. Što vas je u svim proteklim godinama naučio i kako je promijenio obitelj svojim dolaskom. Njegove igračke i potrepštine pospremite u kutiju koja će imati posebno mjesto u vašem domu. Iako uokvirene slike i foto albumi koje podsjećaju na lijepe trenutke u prvim danima predstavljaju bolnu uspomenu s vremenom ćete ih zasigurno rado pregledati i prisjetiti se ljubimca i svih divnih pustolovina koje ste proveli skupa.

Potražite podršku i razumijevanje

U teškim trenutcima nerazumijevanje i kritika su posljednja stvar s kojom se želimo nositi. Gubitak kućnog ljubimca razumjeti će samo oni koji su se već suočili s time, stoga ignorirajte nedostatak podrške iz okoline ili negativne komentare. Okružite se ljudima koji će vas saslušati i prije svega s vama suosjećati. Pridružite se grupi na društvenim mrežama i podijelite svoje iskustvo, možda ćete baš vi pomoći nekome i samim time se osjećati bolje kad shvatite da u cijeloj priči niste sami.

Kada je vrijeme za novog ljubimca?

Tek onda kada ste sigurni da ste prežalili svog krznenog prijatelja. Ne žurite s udomljavanjem novog ljubimca jer životinje osjećaju emocije. Stoga će žalost za starim mezimcem neupitno utjecati i na onog novog. Ako niste sigurni jeste li spremni za ovaj pothvat, volontirajte neko vrijeme u udrugama za napuštene i potrebite ljubimce. Tako ćete se kroz rad u slobodno vrijeme rasteretiti negativnih misli i ponovno zbližiti sa životinjama. Na kraju, sami ćete osjetiti kada je vrijeme da u život ponovno uvedete divno stvorenje s kojim ćete krenuti u kreiranje novih uspomena i nezaboravnih avantura.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori