Posjetili smo istarsku vinariju Rossi, probali prvi hrvatski gin od vina i još puno toga…

Posjetili smo istarsku vinariju Rossi, probali prvi hrvatski gin od vina i još puno toga…

Road trip kroz vijugave istarske ceste

Pretposljednji vikend u rujnu proveli smo u magičnoj Istri. Povod za relociranje cijele redakcije na morski zrak bio je tradicionalni Weekend Media Festival, no dane smo, osim za zanimljiva predavanja, iskoristili i istražujući Rovinj te se zaputili put Vižinade kako bi posjetili jednu vinariju.

Svaki put kad krećemo na road trip volimo isprobati novi automobil, tako smo ovog puta odabrali Opel Insigniju Last Minute Rent-a-car-a koji je bio naš vjerni suputnik za cijelo vrijeme trajanja putovanja, kao i na pitoresknom putu do Vinarije Rossi. Provezli smo se uskim cestama, uz šarmantna istarska naselja i vinograde te zalazak sunca dočekali u samoj vinariji s koje puca pogled na okolne brežuljke. Zelenilo koje liječi dušu, mediteranski mirisi, prekrasne vizure, sve to treba upiti, a ponekad je dovoljna i samo vožnja automobilom, sa spuštenim prozorima i povjetarcem koji mrsi kosu.

Vinarija Rossi

Dolazak do vinarije Rossi otkrio je pogled na tradicionalnu obiteljsku kamenu kuću, kušaonicu i samu vinariju u koju su svi gosti dobrodošli isprobati autohtone proizvode. Ispred vinarije smještena je terasa na kojoj se također održavaju degustacije, na kojoj uz pogled možete lagano ispijati vino, gin, rakije i likere te proizvod na koji je obitelj posebno ponosna, brandy.

Marljivu i gostoljubivu osmeročlanu obitelj Rossi čine otac Marino, gorljivi poljoprivrednik koji od malih nogu uživa u polju i vinogradima, majka Ines koja je inženjerka vinarstva i tri sina, Luka, Marko i Filip, od kojih svi danas sudjeluju u obiteljskom poslu sa svojim znanjem i studijem. Uz njih je i nono Federico, oličenje inspiracije i iskustva, koji sa svojih 87 godina i dalje zaljubljeno njeguje svoje loze, te nona Giovanna i teta Antonia koje brinu za kuću i ukućane.

Sjedeći na terasi nekoliko sati, mi smo isprobali od svega pomalo, no s posebnim naglaskom na Nostromo gin, prvi hrvatski gin od malvazije istarske, XO Šovran brandy i teranino, koji su nas oduševili. Zavirili smo i u unutrašnjost vinarije te doznali gdje nastaje ova magija…

O obiteljskom poslu i što danas znači voditi jednu vinariju te svim zanimljivim pićima koja imaju u ponudi razgovarali smo s Lukom Rossijem, najstarijim sinom obitelji Rossi. Doznajte što nam je sve otkrio!

1. Nasljeđe vinarije Rossi odlučila je nastaviti cijela obitelj. Jeste li spremno ušli u obiteljski business ili je postojao trenutak kada nisu baš svi željeli biti dijelom te priče?

Naša se obitelj bavi istim biznis već 5 generacija. Naravno da je u svakoj generaciji bilo djece i nisu se svi odlučivali za taj posao, ali nekako se uvijek našlo braće koji su nastavljali tradiciju. Dobra je stvar da u tom biznis nije dovoljna samo jedna vještina već sinergija jako puno njih, s novijim vremenima čak ih mora biti više tako da imam mjesta za svakoga tko je voljan raditi i može se prepoznati u toj priči.

2. Je li teško držati korak s tradicijom, no istovremeno u posao uvoditi inovacije? Koliko se dugo nove ideje planiraju i razrađuju?

Nastavljati generacijski obiteljski posao rekao bih da je možda i zahtjevnije od kretanja od nule, upravo zbog toga što je tradicija je uvela određene vrijednosti i smjerove razvijanja koje nove generacije moraju poštovati da se ne izgubi identitet. Ali moraju se uvažiti moderni trendovi kako se ne bi izgubio korak s vremenom. Balans između te dvije komponente nam je najvažniji izazov.

Trenutno u vinariji rade tri generacije zajedno što u nekim trenucima nije ni tako jednostavno, ali mi tu vidimo našu snagu jer uz nove i lude ideje mlađe generacije te iskustva starijih samo se povećava šansa za sigurniju realizaciju istih!

3. Osim vinarije, obiteljska je i destilerija. Nedavno ste na tržište lansirali Nostromo gin, čija je posebnost da se radi od vina. Recite nam više o tome: kako nastaje, kako ste našli savršeni balans aroma i koji je idealni način njegovog ispijanja? Kakve su reakcije za sada, s obzirom da je gin trenutno popularno piće.

Gin je jedna od tih ideja gdje su mladi prepoznali priliku za novi proizvod, ali bez vrsnih savjeta o destiliranju koje smo dobili od starijih cijeli taj proces bio bi puno dulji i zahtjevniji. Najteža stvar u stvaranju gina je upravo bila naći sklad i balans svih aroma, ali ne zaboraviti pečat tradicije.

Isto jako važna stvar je samo ispijanje iliti uživanje u našem ginu odnosno gin&tonicu. Naravno tu savjetujemo kombinaciju Nostroma s premium tonikom srednje intenzivnosti kao i dodatak bobica smreke, kore naranče, grančica ružmarina i cvijeta lavande… Trenutno su reakcije odlične i moram priznati da nam je gin pravo osvježenje u paleti proizvoda.

4. Gin nije jedina novost kojom se ponosite, tu je i Šovran XO brandy. Kako ste došli na ideju da proizvedete i njega?

Šovran je čak možda i mnogo logičniji proizvod za nas od samog gina. Sa Šovranom, čiji je autor Marino Rossi, pokušali smo predstaviti našu malu obiteljsku destileriju pod istim svjetlom kao i europski lideri u konjaku. I tu smo, vjerujem, uspjeli dokazati da teroara našeg područja, kombiniran sa znanjem, tehnologijom i vještinom, može konkurirati najetabliranijima…

5. Kako nastaje teranino, mnogima omiljeni liker? Što čini savršeni recept po vašem mišljenju?

Teranino stvarno jest mnogima omiljeni liker, u rastućem trendu i mišljenja sam da će postati nezaobilazni dio svakog šanka. Savršeni recept za teranino, naravno kao i za sve, ne postoji. Mi smo se pokušali približiti našim potrošačima kroz različite blind tastinge tako da u ovo kratko vrijeme koje je na tržištu imamo samo dobre i pozitivne komentare.

6. Kakvi su planovi za budućnost i nove proizvode?

Planova uvijek ima. Neki su možda i preambiciozni, ali mi se držimo one uzrečice: “Pazi što želiš, možda ti se ostvari…” (smijeh)

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori