Ako se niste zaputili put mora, u Zagrebu možete posjetiti ove festivale
Ako se niste zaputili put mora, u Zagrebu možete posjetiti ove festivale

Ako se niste zaputili put mora, u Zagrebu
možete posjetiti ove festivale

Srpanj je donio nastavak sezone najboljih festivala na otvorenom! Hrana, piće, koncerti i odlični programi u narednim mjesecima čekat će vas na raznim lokacijama diljem grada. U nastavku donosimo pregled aktualnih festivala i najvažnije informacije.

Dvorišta

Sjajna vijest, Dvorišta, međunarodno prepoznata i nagrađivana kulturno-turistička manifestacija kulturno-turistička manifestacija zbog loših vremenskih prilika tijekom proteklih dana bit će produžena za 3 dana, od ponedjeljka 24. do srijede 26.7.

Projekt koji je „izrastao“ iz Gornjeg grada – njegovih lokaliteta, tema, priča i tradicija, od prvog uprizorenja svojim je jedinstvenim konceptom i kreativnim pristupom osvojio ne samo pozornost javnosti, nego i srca brojnih posjetitelja – i Zagrepčana i gostiju sa svih strana Hrvatske i svijeta.

No čeka vas tu i puno dobre urbane zabave, jer se u Dvorištima možete osvježiti slasnim zalogajima, osvježavajućim gutljajima i dobro se zabaviti uz prvorazredne glazbene izvođače i žive svirke od jazza do popa.

Lokacije

Dvorišta donose dvije lokacije premijerno predstavljene 2019. u sklopu Narodnog doma HAZU-a: gornje reprezentativno dvorište na Opatičku (Opatička 18) i donje, skriveno i posebno, s pogledom na Radićevu ulicu (Dvoranski prečac 1).

Prošle godine u sklopu Dvorišta prvi put otkrili smo Dvorište Zvjezdarnice u Popovom tornju (na vrhu Opatičke), kao i Arheološki vrt, sjeverno dvorište Muzeja grada Zagreba (s ulazom iz dvorišta Zvjezdarnice). Ove godine u itinerar Dvorišta nakon više godina vraćamo i prekasni Atrij Muzeja grada Zagreba s najstarijom sunčanom zidnom urom u Zagrebu (Opatička 20).

A tu je ponovno i prošlogodišnja hit-lokacija, prekrasno Dvorište Palače Erdödy-Keglević u Ćirilometodskoj 4, u kojoj je danas jedna od rezidencija Pravnog fakulteta, a nekoć je bila posljednji dom vođe Hrvatskoga preporoda Ljudevita Gaja i mjesto njegove znamenite Ilirske tiskare.

Dnevni programi bit će objavljivani nekoliko dana unaprijed na društvenim mrežama manifestacije pa organizatori pozivaju sve zainteresirane da ih prate. Manifestacija je otvorena svakog dana tijekom trajanja od 18:00 do 24:00, a ulaz u sve prostore je – slobodan!

festival

Ljeto kod Matoša

Poznata i omiljena zagrebačka manifestacija Ljeto kod Matoša spremna je za svoje ovogodišnje izdanje i to ponovno na dobro poznatoj lokaciji u samome centru grada! Caffe de Matoš tako će se održavati u hladovini drvoreda i ispod starih fenjera u skrivenom dragulju Donjeg grada – na Trgu braće Mažuranić.

Vruće ljetne večeri na Mažurancu prepune tradicionalno sjajnih DJ setova, bendova, finih zalogaja i osvježavajućih koktela pod zvijezdama trajat će gotovo mjesec dana, točnije od 30. lipnja do 29. srpnja.Mažurancu. Svi detalji ovogodišnjeg izdanja dostupni su ovdje.

Ljetna StrossVentura

S prvim danima ljeta, tradicionalno, na jednoj od najljepših gradskih lokacija, zapadnoj strani Strossmayerovog šetališta (ulaz od Mesničke, ispod parka Grič), krenula je Ljetna StrossVentura. Jedan od nezaobilaznih evenata i ove će godine raznolikim programom obilježiti ljeto u Zagrebu.

Ljetna StrossVentura donosi za svakoga ponešto. Za najmlađe tu su lutkarske predstave od utorka do nedjelje od 19:30h, srijedom će na svoje doći ljubitelji tematskih pub kvizova, a od četvrtka do nedjelje svaki tjedan čeka nas preko 40 akustičnih koncerata na kojima će nastupiti vrsni glazbenici.

Za one željne osvježenja u vrućim ljetnim danima uz cjelodnevnu glazbenu kulisu retro uspješnica tu je i bar s bogatom ponudom pića, biranim koktelima, domaćim pivom i vinima, sladoledom te najljepšom terasom i najboljim pogledom na grad, koji je već postao omiljeni photo point za Zagrepčane i goste Zagreba. A ako od šetnje po gradu ogladnite, nema problema, tu je i gastro ponuda sa sada već legendarnim burgerima Stross i Gornji grad te drugim delicijama.

Bez događanja na Strossu više ne možemo zamisliti zagrebačko ljeto, a sasvim je sigurno da će i ovog ljeta Stross biti oaza uživanja za sve koji barem na kratko žele pobjeći izgradske svakodnevice ili su u Zagreb došli kao turisti. Ljetna Strossventura otvorena je svaki dan od 11:00 – 00:00h, do 3. rujna.

Green River festival

Koliko ste puta šetajući uz Savu poželjeli da Zagreb oživi svoju slavnu prošlost i vrijeme kupališta, druženja i ljubovanja pored rijeke? Baš poput mnogih europskih gradova kojima je život uz rijeku donio brojne benefite i Zagreb se već 4. godinu zaredom nastoji vratiti agramerskom štihu, druženju i aktivnom životu uz svoju Savu. Sve to nam i ove godine donosi Green River Fest koji se održava od 12. srpnja do 1. listopada na nasipu kod Hendrixovog mosta – uz bogat i raznovrstan ljetni program.

Zato će i ovo ljeto sve posjetitelje na Savi dočekati plaža sa solarnim tuševima i ležaljkama, ali i mnoštvo interaktivnih radionica, predavanja, kazališta, performansa, kvizova, freestylea, igraonica do brojnih društvenih i sportskih igara. Želja je organizatora spojiti jučer i danas uz dodatak sutra pa će oživjeti i običaje nekadašnjeg kupališta uz plesnjake i latino party, pop up poeziju i glazbeno književne večeri te raznovrstan glazbeni program bogat mnogim imenima s domaće scene.

Posjetitelji će vruće ljetne večeri začiniti i gledanjem filmova pod zvijezdama, jer ove godine u goste stižu filmski festivali  – Zagreb film festival, Motovun Film Festival, Anima Fest i Tour Film Festival koji vas časte najboljim filmskim poslasticama. U suradnji s Muzejom grada Zagreba očekuje vas izložba Zagreb u Razglednici s mnoštvom motiva s nekadašnjeg kupališta koja će vas vratiti u prošlost i probuditi nostalgiju. Tu je i ART BAZAR, kutak namijenjen kreativcima i umjetnicima/cama, koji će svakoga vikenda izlagati i prodavati svoje radove – stoga dođite i podržite ih u njihovom radu.

Čeka vas i ukusna gastro priča na Langosh i Wafl baru te brojna osvježenja na Beach Šanku. Poseban program namijenjen je najmlađima, kao i svima koji se tako osjećaju. Osim recikliranih radionica i predstava moći ćete provjeriti svoje vještine u brojnim sportovima. Kompletan festival opremljen je predmetima od recikliranih materijala i instalacija koji se cijelo ljeto nadograđuje i uz vašu pomoć.

Radno vrijeme festivala je od ponedjeljka do četvrtka od 18:00 sati do ponoći, petkom od 17:00 do 02:00 sata, subotom od 15:00 do 02:00 sata i nedjeljom od 10:00 sati do ponoći. Ulaz na događanje je besplatan.

Foto: Pexels, IStock, Unsplash, Patricia Jerković

Učitati još
Zatvori