Iako riječ ‘pomfrit’ automatski asocira na krumpir, u ovoj varijanti, možda čak još i finijoj, a definitivno drugačijoj, poslužio je batat. Batat se može spremati na puno različitih načina, baš kao i krumpir – pečen, kuhan, kao pire, čak i kao zamjena za tost kruh. Sadrži mnogo škroba, vitamina A, C i B, željeza i kalcija te male količine šećera i ima jako veliku nutricionističku vrijednost.
Od batata se može napraviti i klasični pomfrit pržen u ulju, ali s bloga Travelling Oven iza kojeg stoji Lili Basic Capaccetti stiže ukusnija i zdravija varijanta u kojoj se prutići batata peku u pećnici dok ne postanu dobro zapečeni i hrskavi izvana. Sve što preostaje je pripremiti jednostavni umak od avokada i uživati u zdravom i ukusnom obroku!
Sastojci (za dvije osobe):
Za ‘pomfrit’:
4 srednje velika batata, narezana na prutiće
maslinovo ulje
ružmarin (svježi ili suhi)
sol
1-2 žlice kukuruznog škroba (gustina), po želji
Za umak:
1 veći zreli avokado
2-3 žlice jogurta (ja sam koristila sojin jogurt)
1 žličicu svježeg limunovog soka
sol
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 200 ºC, pripremiti veliki pleh i obložiti ga papirom za pečenje. Oguliti i narezati batate na prutiće. U većoj zdjeli staviti izrezane batate, posoliti i začiniti maslinovim uljem i ružmarinom. Po želji (ako želite veću hrskavost pomfrita) može se dodati 1-2 žlice kukuruznog škroba (gustina) i sve dobro promiješati. Rasporediti ravnomjerno po plehu za pečenje i peći 20-25 minuta dok se dobro ne zapeče.
Za pripremu avokado umaka, ogulite avokado i narežite ga na kockice. Stavite u blender ili multipraktik i dodajte 2-3 žlice jogurta, svježeg soka od limuna i posolite po želji. Dobro izmiksajte dok ne dobijete kremasti umak. Poslužite uz pečeni ‘pomfrit’ od batata i dobar tek!
Foto: Lili Basic Capaccetti